Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Impozitul global pentru companii: este posibilă o reformă globală?

impozit_taxe.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Presa internațională comentează acordul miniștrilor de finanțe din G7 privind stabilirea unei rate minime a impozitului pe profit la nivel mondial de 15%, pentru companiile multinaționale și giganții tehnologici. Comentatorii atrag însă atenția că această taxă va fi dificil de aplicat la nivel global, din cauza opoziției unor state.

Acordul fiscal G7 este „punctul de plecare” către o reformă globală, titrează Financial Times. Se deschide o nouă eră a transparenței corporative.

The Economist vorbește la rândul său despre” Amurgul paradisului fiscal”:

Impozitul global pentru companii ar strica un model de afaceri profitabil.

Așa cum se întâmplă adesea în chestiuni multilaterale, America a deținut cheia. Când Janet Yellen, secretarul trezoreriei , a anunțat la începutul acestui an că este timpul să pună capăt „cursei în jos” în ceea ce privește impozitul pe profit, ea a dat startul discuțiilor cu privire la un acord global menit a stabili cât plătesc companiile multinaționale și unde.

USA Today notează că aprobarea de către G7 ar putea impulsiona un acord mai larg între mai bine de 140 de țări, în cadrul unor discuții care se desfășoară la Paris. De asemenea, ar putea deschide calea pentru un acord al miniștrilor de finanțe din G20, care se vor reuni la Veneția în iulie.

Discuțiile internaționale cu privire la problematica fiscală au luat avânt după ce președintele SUA, Joe Biden, a susținut ideea unui impozit minim global de cel puțin 15% asupra profiturilor corporative.

Va uza Cipru de dreptul de veto?

Deutsche Welle vorbește despre o rată minimă „istorică” a impozitului pe profit global.

Alex Cobham, director executiv al Rețelei de Justiție Fiscală, citat de publicația germană, susține însă că cifra ar fi trebuit să fie de "cel puțin 25%".

”Aceasta arată că țările bogate stabilesc regulile pentru toți ceilalți. Trebuie să mutăm discuția la Națiunile Unite și să obținem un acord care să funcționeze pentru toată lumea, nu doar pentru G7 ", a adăugat el.

The Guardian atenționează că Cipru ar putea uza de dreptul de veto la adoptarea de către UE a propunerii lui Joe Biden privind o rată minimă a impozitului pe profit.

Conform propunerii, în cazul în care companiile încearcă să-și înregistreze profiturile într-o jurisdicție cu impozite reduse, țara în care își are sediul multinaționala ar impune taxe suplimentare pentru a se asigura că rata minimă globală este aplicată.

Probleme cu China

Invitat la postul de radio Europe 1, într-o emisiune realizată în cooperare cu publicațiile Les Echos și CNews, ministrul francez al economiei Bruno Le Maire a numit acordul drept unul „istoric”, dar a precizat că speră la o rată mai mare.

Înainte de acest acord, „nu aveam nicio perspectivă de a impozita giganții digitali”, a amintit ministrul și existau „posibilități de optimizare fiscală pentru toate marile multinaționale. Acest lucru nu va mai fi posibil”, a spus ministrul. El s-a declarat bucuros să vadă că „marile națiuni occidentale vor defini regulile de impozitare pentru secolul XXI”.

Rata de 15%, este doar „un compromis și vom continua să luptăm pentru cea mai mare rată posibilă”, a mai spus Bruno le Maire la postul francez de radio.

Comentând același interviu, Le Point a remarcat că ministrul se teme de o „luptă dificilă” cu China.

El se așteaptă la discuții complicate în G20, pentru a-i convinge pe chinezi să ratifice acordul privind impozitul pe profit global.

 
Revista presei internaționale din 7 iunie 2021