Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Sfârșitul erei unanimității în Uniunea Europeană?

vot.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook / European Parliament

Ministrul german de externe Heiko Maas a cerut Uniunii Europene să desființeze puterea de veto a statelor membre asupra politicii externe. Cererea pare să fie motivată de comportamentul tot mai obstrucționist al Ungariei, spun comentatorii.

Ar fi o adevărată revoluție pentru Uniunea Europeană, estimează revista franceză Capital:

”Speriată de turbulențele din ultimele trimestre, Germania solicită UE să elimine posibilitatea ca statele membre să uzeze de dreptul de veto.

Regulile Uniunii Europene prevăd că anumite decizii, în special în materie de impozitare sau în materie de politică externă, necesită unanimitatea statelor membre. Astfel apare posibilitatea ca o țară să-și folosească veto-ul pentru a bloca, întârzia sau atenua pozițiile europene”.

Euronews reamintește la rândul său că Ungaria și-a folosit în mod regulat puterea de veto în ultimele luni pentru a bloca declarațiile critice asupra Chinei:

Mai recent, Budapesta a refuzat, de asemenea, să susțină o declarație care solicita încetarea focului între Israel și palestinieni. Săptămâna trecută, Miguel Berger, secretar de stat al ministerului german de externe, a acuzat Ungaria de „blocarea unei declarații a UE” asupra Hong Kong-ului.

O bătălie mai veche

Bătălia însă este veche de ani de zile, unele state dorind ca regula dreptului de veto să fie abolită.

Cu toate acestea, după cum a subliniat recent Josep Borrell, șeful diplomației europene, pentru a realiza abolirea unanimității este nevoie de ... unanimitate.

Polonia și Ungaria s-au opus în noiembrie adoptării bugetului multianual al UE și a planului european de redresare. Aceasta, ca răspuns la un mecanism al statului de drept pentru bugetul UE , prin care finanțările erau condiționate de aderența la valorile democratice, drepturile omului și independența sistemului judiciar.

Potrivit șefului diplomației germane, revenirea la votul majoritar ar evita amenințarea unei Europe cu două viteze”.

Agenția Reuters notează într-un editorial că premierul ungar Viktor Orban a răspuns declarând că stânga europeană, condusă de stânga germană, atacă Ungaria din cauza „refuzului său de a semna o declarație comună frivolă, fără consecințe politice în privința Hong Kongului”.

Aceste declarații fac ca UE să arate ca un "patetic tigru de hârtie", a scris Orban pe site-ul său oficial.

"În ceea ce privește politica Europei cu privire la China, credem că trebuie să prevenim reapariția politicilor și culturii Războiului Rece în politica mondială", a adăugat premierul naționalist de la Budapesta.

UE acționează ca o lupă geopolitică

Iar revista The Economist crede că era privilegiilor statelor mici din Europa se apropie de sfârșit:

Luxemburg sau Malta încă au drept de veto, dar puterea se mută tot mai mult către marile state. 

”Un om, un vot” este un principiu bun. Dar raportul din Uniunea Europeană este puțin mai complex:

„Un luxemburghez, un vot sau nouă germani pentru un vot”. Germania are un europarlamentar pentru fiecare 860.000 de cetățeni. Spre deosebire, Luxemburg - o țară aproximativ de mărimea orașului Düsseldorf – are unul la 100.000.

O pondere disproporționată este unul dintre numeroasele avantaje de care beneficiază micile state din UE. Trei sferturi din populația blocului trăiește în doar șapte țări; restul, în celelalte 20.

Pentru acestea din urmă, calitatea de membru este o afacere bună. Politicienii lor pot obține slujbe de top, de obicei din postură de candidați de compromis.

O monedă comună oferă economiilor europene mai mici un cuvânt de spus în materie monetară.

Când vine vorba de subiecte precum impozitare, politica externă sau schimbarea tratatelor UE, micile state au drept de veto.

Aceasta înseamnă că Malta (cu 500.000 de locuitori) poate avea tot atât de multă putere ca și Italia (cu 60 de milioane de locuitori). UE acționează ca o lupă geopolitică, făcând țările mici să pară mult mai mari, conchide The Economist.

 
Revista presei internaționale din 9 iunie 2021