Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


”America s-a întors”, avancronica unei săptămâni intense

biden_uk.jpg

Prejedintele Joe Biden împreună cu soția sa, Jill, la sosirea în Marea Britanie, 10 iunie 2021
Sursa imaginii: 
Twitter / White House

Presa internațională prefațează turneul european al președintelui American Joe Biden. G7, NATO, întâlnirea cu liderii europeni și, în sfârșit, cea cu președintele rus Vladimir Putin sunt reperele unei săptămâni care se anunță deosebit de intensă.

Vorbind trupelor de la baza militară britanică Mildenhall, Biden a numit misiunea sa diplomatică de o săptămână „esențială”, spunând că nicio națiune care acționează singură nu poate face față provocărilor lumii, transmite The New York Times.

El a promis, de asemenea, să facă față unor adversari precum China și Rusia, angajându-se să-i spună președintelui Vladimir  Putin „ce vreau ca el să știe”.

În ajunul întâlnirii cu liderii europeni, zdruncinați de mișcarea agresivă de trupe a Rusiei de-a lungul granițelor Ucrainei, președintele Biden s-a angajat să „răspundă într-un mod robust și semnificativ” la ceea ce el a numit „activități dăunătoare” desfășurate de Vladimir Putin.

 

O secvențiere deloc întâmplătoare

Nu întâmplător președintele SUA a ales să facă prima sa călătorie în Europa, apreciază Courrier International.

”El a fost cel care a spus în februarie, la conferința virtuală de la München despre securitatea globală: „America s-a întors. Alianța Atlanticului a revenit ”.

Joe Biden a dezvăluit apoi principalele axe ale politicii sale externe: coordonarea acțiunilor multilaterale pentru a răspunde pandemiei Covid-19, crizei economice globale, crizei climatice. Și întotdeauna mizează pe aliații săi europeni pentru a face față amenințării din partea Rusiei și, mai presus de toate, pentru a controla ambițiile Chinei”.

Pentru Euronews, secvențierea călătoriei este deliberată: Biden se consultă cu aliații din Europa de Vest, în cea mai mare parte a săptămânii, ca o demonstrație de unitate înainte de summitul cu Putin de la Geneva.

Biden are, de asemenea, programat să se întâlnească cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan în timp ce se află la Bruxelles, o întâlnire față în față între doi lideri care au avut multe momente dificile în relația lor de-a lungul anilor.

În timp ce publicația franceză L'Opinion crede că vechiul slogan al lui Trump, ”America first” rămâne valabil în multe privințe.

”Chiar dacă a aderat la acordul climatic de la Paris și a ridicat sancțiunile lui Trump asupra statelor UE, prioritatea maximă a lui Biden este propria țară.

Când vine vorba de vaccinuri, lumea încă așteaptă ca Washingtonul să înceapă să-și exporte dozele. Ceea ce nu l-a împiedicat pe Joe Biden să elibereze brevetele vaccinurilor fără nicio consultare. La fel s-a întâmplat și cu anunțul retragerii trupelor din Afganistan, în ciuda faptului că și alte țări NATO sunt implicate.

În acest sens, turneul european al noului președinte american este semnificativ. El trebuie nu numai să restabilească încrederea distrusă de Donald Trump, ci și să-și alinieze acțiunile în conformitate cu propriile cuvinte”.

 

Problemele întâlnirii cu Vladimir Putin

Iar Le Monde prevede discuții dificile cu liderul rus Vladimir Putin.

”Summitul programat miercuri 16 iunie la Geneva cu Vladimir Putin, va fi punctul culminant al acestei prime călătorii. Ucraina, Belarus, soarta opozantului încarcerat Alexeï Navalny, atacurile cibernetice: discuțiile promit să fie amare și dificile, în special în acest ultim punct.

Chestiunea „cibernetică” va fi „un subiect al discuției noastre”, a asigurat Joe Biden miercuri, înainte de plecarea sa.

În ceea ce privește Rusia, Casa Albă, care alternează mesaje conciliatoare și avertismente, reiterează că are așteptări modeste.

Singurul obiectiv propus: să facă relațiile dintre cele două țări mai „stabile și previzibile”.

Președinția americană a oferit puține detalii despre desfășurarea acestei întâlniri unu la unu. Casa Albă a sugerat doar că, spre deosebire de ceea ce s-a întâmplat cu Donald Trump la Helsinki în 2018, o conferință de presă comună între cei doi lideri nu era pe ordinea de zi.

Potrivit săptămânalului rus Expert, președintele american își propune să-și convingă partenerii europeni de necesitatea de a liniști Rusia și a preveni căderea ei definitivă în tabăra chineză”.

 
Revista presei internaționale din 11 iunie 2021