Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Va putea Eriksen să mai joace fotbal? Plus: îngenuncherea provoacă discordie la Euro 2020

eriksen.png

Christian Eriksen în timpul meciului cu Finlanda de la Euro2020, înainte de colapsul din minutul 43, Copenhaga, 12 iunie 2021
Sursa imaginii: 
HANNAH MCKAY POOL/AFP via rfi.fr

Jucătorul danez Christian Eriksen s-a prăbușit în timpul meciului de sâmbătă Danemarca-Finlanda. Presa internațională laudă eroismul coechipierilor săi și al echipei medicale care i-au salvat viața. Dar la acest campionat european există și un subiect controversat: îngenuncherea în semn de solidaritate cu mișcarea împotriva rasismului.

”Christian Eriksen s-a prăbușit și o tăcere îngrozită a căzut pe stadion ”, a titrat The Guardian imediat după incident.

„Imediat, jucătorii ambelor echipe au solicitat intervenția echipei medicale, chemată pe teren de arbitrul Anthony Taylor”

Simon Kjaer, căpitanul echipei daneze, „a fost printre primii care a fugit spre Eriksen”, relatează BBC. Apoi, „în timp ce jucătorul a fost resuscitat, colegii săi îngrijorați au format un zid în jurul său, pentru a-l proteja de ochii celor 15.200 de suporteri prezenți pe stadion și de milioanele de telespectatori.”.

„Această imagine va rămâne”, conchide Die Zeit: ”A fost impresionant felul în care jucătorii danezi și-au înconjurat coechipierul întins pe pământ pentru a-l proteja de camere, în timp ce regizorii posturilor de televiziune și-au dat seama puțin prea târziu că nu este potrivit să filmeze un jucător în timp ce i se făcea un masaj cardiac. Fără îndoială, reacția jucătorilor danezi merită toate onorurile. Această imagine este cea a campionilor europeni, indiferent de ceea ce arată tabloul de bord". (Sursa: Courrier International).

 

Va putea Christian Eriksen să mai joace fotbal vreodată?

Iată întrebarea care dă titlul unui articol din Le Figaro, care scrie:

”Euro s-a încheiat în mod evident pentru internaționalul care are doar 29 de ani și care, în teorie, mai are încă ani buni de carieră în față. Însă mijlocașul ar putea fi forțat se oprească, așa cum a sugerat cardiologul Sanjay Sharma, care a lucrat cu danezul pe când juca la clubul londonez Tottenham.

Diagnosticul nu este încă cunoscut.

Pentru doctorul Jean-Pierre Paclet, consultat de Le Figaro, este încă prea devreme pentru a vorbi despre continuarea sau sfârșitul carierei internaționale.

„Nu putem comenta deoarece nu cunoaștem diagnosticul. A avut un stop cardiac, este un simptom, dar nu o boală. Nu știm încă natura acestei crize care poate avea multiple origini: o oprire a mușchiului cardiac în sine sau probleme cu vascularizarea acestui mușchi cardiac. Mai întâi trebuie pus un diagnostic”, explică acest fost medic al echipei franceze de fotbal între 1993 și 2008.

„Unii jucători au fost operați și au reușit să se întoarcă pe teren. Este prematur să spunem că nu va mai putea juca din nou ”, spune medicul.

 

Îngenuncherea care dezbină

Iar Le Monde constată că îngenuncherea provoacă discordie la Euro 2020:

În timp ce o parte a publicului englez a aplaudat jucătorii echipei naționale care au îngenuncheat în sprijinul luptei împotriva rasismului, înainte de meciul împotriva Croației de duminică de la Londra, mulți spectatori au huiduit.

Apelul federației engleze pare, așadar, să fi fost parțial auzit de cei 22.500 de spectatori, în majoritate englezi de pe stadionul Wembley.

Prezent în tribune, editorul șef al BBC, Phil McNulty, a remarcat „o reacție mixtă” a publicului. Jurnalistul s-a referit la fluierăturile „unui număr mare” de susținători ai Angliei. Acestea au fost, de asemenea, urmate de aplauze puternice și prelungite".

Sâmbătă, înainte de primul lor meci de Euro împotriva Rusiei la Sankt Petersburg, jucătorii belgieni au căzut și ei în genunchi. Dar din nou, fluierăturile au izbucnit din tribune.

Marți, 8 iunie, o parte a publicului din Budapesta, oraș-gazdă al Euro, i-a fluierat jucătorii irlandezi care au căzut în genunchi înaintea amicalului împotriva Ungariei.

Premierul ungar Viktor Orban a apărat apoi atitudinea spectatorilor, susținând că o astfel de demonstrație „nu-și are locul pe un teren de sport”, iar Ungaria „nu a fost niciodată implicată în traficul de sclavi ”.

Stadionul Ferenc-Puskas din Budapesta va găzdui la Euro trei meciuri din grupe - inclusiv Ungaria-Franța din 19 iunie - precum și o optime de finală.

 
Revista presei internaționale din 14 iunie 2021