Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Varianta ”indiană” îngrijorează Londra și Dublin, pandemia se extinde la Moscova

Vaccinare, relaxare, progrese științifice... Dar și reevaluarea epidemiei, mutațiile virusului. Pandemia rămâne un subiect predilect al presei internaționale.

The Guardian avertizează că varianta Delta a coronavirusului continuă să se răspândească în toată Anglia, cu noi focare în toată țara. Datele dezvăluie un număr mare de eșantioane în Birmingham și Leicester - precum și zone întinse din nord-vest.

Datele arată că varianta Delta este larg răspândită geografic și pare să domine în majoritatea zonelor. Un raport al Institutului de sănătate publică indică faptul că peste 90% din noile cazuri Covid din Marea Britanie implică acum varianta Delta.

Îngrijorare și în Irlanda, unde The Irish Times scrie că teama de varianta Delta poate aduce modificări ale regulilor de carantină pentru pasagerii din Marea Britanie:

Pasagerii nevaccinați care călătoresc din regiune se vor confrunta cu o izolare minimă mai lungă. În timp ce mai mult de 40% din populația adultă a Irlandei încă nu a primit o primă doză de vaccin, Guvernul se află sub presiune pentru a preveni transmiterea variantei Delta.

Există o oarecare îngrijorare în cadrul guvernului de la Dublin, deși miniștrii rămân dornici să continue planurile de redeschidere. Varianta Delta este cu peste 60% mai transmisibilă decât tulpina Alpha, dominantă în Irlanda. De asemenea, virusul este ceva mai rezistent la vaccinuri, deși persoanele complet vaccinate au niveluri ridicate de protecție împotriva variantelor severe sau a spitalizării”, mai notează The Irish Times. 

”Fără măști din iulie? Nu asa de repede!” – titrează Libération. Ministerul Sănătății din Franța nu a luat încă nicio decizie cu privire la purtarea măștilor în aer liber în următoarele săptămâni, regula rămânând în vigoare. Experții științifici vor trebui să-și dea avizul în cursul lunii iunie cu privire la evoluția acestei reguli.

De asemenea, nicio derogare în privința orei-limită de circulație pentru meciul Franța-Germania de astăzi, aflăm din Le Parisien. Francezii vor juca împotriva rivalilor germani la München, iar Ministerul de Interne confirmă că nu va exista toleranță în privința orei-limită, 2300. Startul întâlnirii va fi dat la ora 21:00, pentru un sfârșit estimat în jurul orei 22.45, scrie ziarul din capitala franceză.

 

Moscova, noi restricții în fața extinderii pandemiei

Rata de infectare crește din nou în Rusia și în special în Moscova, aflăm din Courrier International.

 Așa că se anunță o serie de restricții mai severe.

În 12 iunie, primarul Moscovei, Serghei Sobyanin, a semnat un decret privind stabilirea a patru zile de concediu obligatoriu, în perioada 15-18 iunie. Datorită sărbătorii naționale din 12 iunie, luni 14 a fost o sărbătoare publică, astfel încât marele weekend de trei zile se transformă într-o săptămână complet nelucrătoare.

Această măsură privește toate companiile și organizațiile publice sau private (cu excepția domeniilor esențiale sau a sectoarelor strategice).

Pe 12 iunie, capitala rusă înregistra 6.700 de cazuri noi și avea 1.657 de persoane spitalizate, aproximativ la nivelul din decembrie 2020.

În ceea ce privește vaccinarea, aceasta progresează foarte lent din cauza scepticismului puternic în rândul populației. Primarul Serghei Sobyanin pare să fi rămas fără argumente în a-și convinge concetățenii: el a anunțat într-adevăr că, în perioada 14-19 iunie, orice moscovit care primește prima injecție va intra automat la o loterie al cărei premiu este de cinci mașini în valoare de 1 milion ruble fiecare (11.400 euro).

Nezavissimaia Gazeta arată că  „în ultima săptămână, situația legată de circulația coronavirusului s-a deteriorat brusc, atingându-se cei mai înalți indicatori ai anului trecut".

Kommersant rezumă restricțiile: ”închiderea accesului la jocuri în aer liber și atracții pentru copii, întreruperea închirierii de echipamente pentru sport și agrement. O sută patruzeci și unu de parcuri din capitală sunt afectate. Practic, în parcuri nu putem decât să mergem pe jos”.

 
Revista presei internaționale din 15 iunie 2021