Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Summit la Geneva: ce ar trebui să-i spună Joe Biden lui Vladimir Putin?

geneva_vila.png

Vila La Grange din Geneva, Elveția, unde are loc întâlnirea dintre Joe Biden și Vladimir Putin
Sursa imaginii: 
Fabrice Coffrini / AFP via France24

Președinții Joe Biden și Vladimir Putin se întâlnesc astăzi la Geneva, într-o primă discuție directă. Summitul are loc pe fondul unei relații dintre Occident și Rusia ajunsă la cel mai scăzut nivel de la sfârșitul războiului rece. Presa internațională este deja cu ochii pe eveniment.

Logistică, protocol, măsuri de securitate: așa se pregătește orașul de pe Lacul Leman pentru această întâlnire istorică”, notează ziarul elvețian La Tribune.

Se estimează că 800 de persoane alcătuiesc fiecare delegație, rusă și americană, inclusiv echipele de sprijin. Vor fi 3.000 de reprezentanți ai mass-media  și 3.500 de membri ai forțelor de securitate (poliție cantonală, poliție federală, armată), pentru a asigura securitatea în timpul summitului.

Dar de ce a fost aleasă Geneva?

Swissinfo consideră că, în primul rând, pentru infrastructura sa: ”Al doilea sediu al Organizației Națiunilor Unite după New York, Geneva are, fără îndoială, facilitățile necesare. Rusia și Statele Unite au, de asemenea, importante reprezentanțe diplomatice la Geneva și servicii secrete considerabile. Experții în securitate din Moscova și Washington cunosc scena. Un avantaj atunci când vine vorba de protejarea celor doi lideri”.

USA Today se întreabă ce se va schimba în raport cu precedentul summit:

În urmă cu trei ani, în iulie, fostul președinte Donald Trump s-a aflat alături de autocratul rus la o conferință de presă din capitala Finlandei și a respins cu blândețe evaluările propriilor sale agenții de informații, ale oficialilor de apărare și parlamentarilor americani despre presupusul amestec al Rusiei în alegerile din 2016 din SUA.

Trump s-a făcut ecoul negărilor lui Putin, după ce cei doi lideri au stat în spatele ușilor închise timp de aproape două ore.

De data aceasta, Putin nu va avea parte, probabil, de mângâiatul pe creștet primit de la Trump, potrivit experților americani și ruși în afaceri externe.

Biden nu și-a ascuns disprețul său față de Putin, care este cel mai longeviv lider al Rusiei de la Iosif Stalin.

În martie, Biden a oferit o idee despre viziunea sa asupra lui Putin atunci când, într-un interviu, l-a descris pe liderul rus drept „ucigaș” și apoi a promis că va face Rusia și, în special, pe Vladimir Putin „să plătească” pentru presupusa ingerință a Moscovei alegerile prezidențiale din 2020.

Un raport declasificat al serviciilor de informații americane publicat în această primăvară a concluzionat că Putin a autorizat statul rus și împuterniciții săi să desfășoare o operațiune amplă care să vizeze „denigrarea” candidaturii lui Biden și a Partidului Democrat”, amintește USA Today. 

 

Apărarea Poloniei și a statelor baltice

Financial Times remarcă faptul că noul președinte american vrea să facă din apărarea valorilor democratice piatra de temelie a politicii sale externe. Dar – crede cotidianul britanic - în practică, el pare pregătit pentru unele piruete, în special față de Moscova.

În timp ce politica „America First” a lui Donald Trump a pus SUA mai aproape de liderii autocrați ca niciodată, Joe Biden spune că vrea să restabilească conducerea morală a Statelor Unite pentru a apăra democrația în întreaga lume.

Dar,  „în tradiția sovietică și, bineînțeles, în tradiția rusă, o întâlnire cu președintele american este mai importantă decât orice altceva”, declară Leon Aron, cercetător rus la American Enterprise Institute, un grup de reflecție conservator.

Potrivit acestuia, întâlnirea îi va permite lui Vladimir Putin să obțină validarea internațională într-un moment în care se confruntă cu tot mai multe dificultăți în țara sa.

Un înalt oficial american recunoaște că Washington a fost forțat să găsească un echilibru între dorința sa de a reafirma principiile democratice din întreaga lume și considerații mai pragmatice. „Uneori trebuie să faci compromisuri cu privire la imperativele naționale”, a  spus un înalt oficial citat de FT. (Sursa: Courrier International).

The Times este de părere că, „în căutarea unei relații mai stabile cu Rusia, Biden trebuie să arate clar că SUA vor continua să consolideze apărarea Poloniei și a statelor baltice. Aceasta nu este o escaladare, ci un angajament față de securitatea colectivă.  Biden nu poate schimba natura puterii lui Putin nici prin lingușire, nici prin constrângere. În schimb, va fi în sarcina sa să transmită mesajul că SUA nu vor accepta cursul actual al Rusiei și nu vor înceta să mai apere drepturile omului și normele legale ”. (Sursa: Eurotopics).

 
Revista presei internaționale din 16 iunie 2021