Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Câteva idei preconcepute despre vaccinurile anti-Covid

vaccine-6109178_1920.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Multe idei preconcepute circulă în legătură cu vaccinurile anti-Covid: sunt prea recente, s-au dezvoltat prea repede, sunt periculoase, sunt capabile să modifice codul nostru genetic și așa mai departe. Ziarul francez Le Figaro demontează aceste prejudecăți.

Mulți francezi sunt preocupați, recunoaște Le Figaro.  De exemplu, pentru faptul că vaccinurile au fost dezvoltate prea repede.

Este adevărat că. în mod normal, acești pași durează aproximativ zece ani. Dar mai multe elemente au făcut posibil ca aceste vaccinuri să fie disponibile într-un timp extraordinar de scurt: publicarea foarte rapidă a secvenței genetice a virusului, diseminată cu o viteză fără precedent; cunoștințe valoroase acumulate cu privire la coronavirusuri din focarele anterioare Sars-CoV-1 și Mers; progresul științific și industrial, în special în domeniul ingineriei genetice.

Să nu uităm nici masiva finanțare publică și privată, ca și ușurința în recrutarea voluntarilor pentru studiile clinice. Și, în cele din urmă, accelerarea proceselor de evaluare de către agențiile de sănătate.

 

Vaccinul ARN mesager nu e nou

Există apoi o reticență față de tehnologia ARN mesager, care nu a mai fost testată niciodată la oameni.

Dar chiar dacă publicul larg nu a auzit de asta înainte de pandemie, vaccinurile ARN mesager nu sunt noi.

Primul succes a fost obținut în 1990, în timpul unui studiu realizat pe un model animal. Da, utilizarea pe scară largă a vaccinurilor ARNm este o premieră în istoria umană, dar aceasta a fost posibilă prin decenii de muncă.

Și nu, ARN-ul mesager conținut în vaccinurile anti-Covid nu se poate integra în codul nostru genetic, din simplul motiv că nu poate pătrunde în nucleul celulelor noastre, unde se află ADN-ul nostru.

Ca orice alt medicament, și vaccinurile pot provoca reacții adverse – un alt subiect care provoacă dezbateri.

În imensa majoritate a cazurilor, acestea sunt ușoare și trecătoare, fără consecințe asupra sănătății. Aceste simptome sunt un semn că are loc o reacție imună.

De asemenea, pot apărea reacții adverse grave, cum este cazul vaccinului AstraZeneca pentru care s-a stabilit acum legătura cu cazurile de tromboză atipică. Dar chiar și așa, aceste cazuri sunt foarte rare: în Franța, până acum au fost raportate 50 de cazuri, din care 13 decese atribuite acestui vaccin, dintr-un total de 5,3 milioane de injecții administrate.

Adică un risc de 0,0002%, mult mai mic decât riscul de a avea o formă severă de Covid-19 atunci când pacientul are peste 55 de ani, scrie le Figaro.

 

Jos măștile?

Mai este necesară purtarea măștilor, pe măsura avansului vaccinării și a scăderii numărului de infecții? Iată o altă dezbatere din presa europeană.

El Pais îl citează pe premierul spaniol Pedro Sánchez, care spune că volumul de vaccinare Covid-19 a atins „viteza de croazieră” după ce săptămâna trecută au fost administrate 3,5 milioane de doze, un număr record.

Cu toate acestea, Comisia de sănătate publică nu a dezbătut posibilitatea de a renunța la utilizarea obligatorie a măștilor, în reuniunea sa de marți. Potrivit unor surse din Ministerul Sănătății, „nu există o dată certă” pentru ridicarea măsurii.

Pentru Süddeutsche Zeitung, măștile ar trebui eliminate cel puțin în aer liber, unde infecția este practic imposibilă în conformitate cu cunoștințele științifice actuale. Restabilirea drepturilor și ridicarea restricțiilor ar dovedi că în Germania, drepturile fundamentale nu sunt la mila arbitrariului.

Trebuie, dimpotrivă, să rezistăm tentației de relaxare, crede ziarul olandez De Telegraaf: „Sute de pacienți Covid sunt încă spitalizați și încă există complicații. Dacă vom lăsa garda jos riscăm un alt val - temutul efect de bumerang. Dar și guvernul trebuie să aibă o comunicare mai puțin ambiguă. "

Scepticism și în cazul ziarului luxemburghez Tageblatt: „Chiar dacă riscul de contagiune este mult mai mic în aer liber, copiii nu pot respecta distanțele. Știind că o parte a populației nu este vaccinată, ar fi greșit să renunțăm la orice regulă de sănătate, oricare ar fi aceasta!”

 
Revista presei internaționale din 17 iunie 2021