Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Sancțiuni împotriva regimurilor autoritare? Opozanții din Belarus, entuziaști. Scepticism în Rusia

protasevitch.png

Roman Proyasevitch a acordat un interviu postului național de televiziune din Belarus (14 iunie 2021)
Sursa imaginii: 
tvr.by

În Belarus, lupta opoziției continuă, în pofida represiunii sălbatice a regimului Lukașenko. Revista Der Spiegel dezvăluie un crâmpei din această rezistență. Dar protestatarii au nevoie de un sprijin mai puternic din partea Europei:

Cinci femei își plănuiesc lupta într-o pădure de lângă Minsk - un loc ales pentru a se sustrage bătăușilor lui Lukașenko” – își începe relatarea reporterul de la Der Spiegel. 

”Își trimit mesaje prin Telegram și, din cartierul de blocuri din beton din nord-estul capitalei Minsk, într-o jumătate de oră se adună într-o pădure din apropiere. Își fac drum printre tufișuri înainte de a se așeza pe niște bușteni.

Femeile sunt toate vecine. Lucrează la un spital, la o grădiniță, la universitate și la o fabrică metalurgică și au grijă de copiii lor. S-au cunoscut la demonstrațiile din august anul trecut împotriva lui Alexander Lukașenko - și continuă să fie active în protestele împotriva dictatorului de astăzi.

Mari, de profesie medic, poartă o geantă care conține lenjerie de corp și șosete. Spune că poartă geanta peste tot pentru cazul în care va fi arestată.

Unii au murit...

Au trecut 10 luni de când Lukașenko s-a declarat câștigător al alegerilor prezidențiale manipulate, susținând că a primit peste 80 la sută din voturi.

De atunci, toți cei care pun la îndoială victoria sa au intrat în vizorul organelor de securitate. Peste 35.000 de persoane au fost arestate începând cu luna august a anului trecut. S-au pronunțat mii de pedepse cu închisoarea, ca să nu mai vorbim de bătăi și torturi. Unii au murit.

Dictatorul îl folosește acum pe Roman Protasevici pentru a da un exemplu: tânărul de 26 de ani nu a fost obligat doar să mărturisească extremismul într-un videoclip după arestarea sa, ci a fost forțat să acorde un interviu la televiziunea de stat. În interviu, el s-a incriminat pe sine și pe alții, pe lângă faptul că și-a exprimat respectul față de Lukașenko.

Vânătăile de la încheieturi erau clar vizibile, probabil de la cătușe. Mulți dintre colegii săi activiști de opoziție presupun că Protasevici este torturat. Avocatul său nu a putut să-l viziteze în închisoare de două săptămâni.

Mesajul lui Lukașenko este clar: cei care sunt împotriva lui vor pierde totul. Iar femeile adunate în pădure sunt pe deplin conștiente de acest lucru.

Paradoxal, aterizarea forțată a avionului lui Protasevici este cea care oferă și o scânteie de speranță. În esență, Lukașenko a împins Uniunea Europeană să ia măsuri punitive.

Compania de transport Belavia, deținută de stat, nu mai are permisiunea de a zbura către destinații din UE, iar Bruxelles a solicitat companiilor aeriene europene să evite spațiul aerian din Belarus.

Dar Mari și însoțitoarele ei își doresc mai mult. Și Bruxelles-ul, pentru prima dată, este de fapt pregătit să facă un astfel de pas, cu sancțiuni economice care urmează să fie pregătite la timp pentru summitul UE programat în perioada 24-25 iunie.

„Cu cât va fi mai dur, cu atât mai bine”, spun femeile.

Olga, un lector în vârstă de 37 de ani la o universitate de stat, listează companiile de stat despre care crede că ar trebui incluse pe lista sancțiunilor: fabrici de îngrășăminte potasice, companii de prelucrare a lemnului, din industria petrolieră și o companie de tutun.

Femeile știu că poporul din Belarus ar suferi sub presiunea economică a unor astfel de sancțiuni. Dar sunt pregătite să accepte costurile și cred că și alții din Belarus gândesc la fel”, scrie Der Spiegel.

Fidelitate sau...

Privim și spre Rusia, pentru a remarca articolul din revista The Atlantic, al Annei Nemțova, fiica politicianului liberal rus Boris Nemțov, asasinat în 2015. Ea descrie condiția intelectualilor din Rusia lui Vladimir Putin.

Astăzi, Kremlinul împinge intelectualii să facă o alegere - fidelitate sau sfârșitul carierei.

Unii optează pentru fidelitate; Nikita Mihalkov, regizor câștigător de premii Oscar, a cerut privarea de cetățenie a rușilor care susțin sancțiunile occidentale.

În anii care au urmat căderii Uniunii Sovietice, istoricul Daniil Kotsyubinsky spera să vadă înflorirea democrației rusești. Visul său s-a stins. Acum, spune el, vrea doar ca Occidentul să relaxeze sancțiunile și să accepte guvernul rus așa cum este.

„Noul Război Rece nu face decât să întărească legitimitatea puterii autoritare”, spune el.

În opinia sa, sancțiunile l-au întărit pe Putin, lăsându-i pe cei bogați și puternici fără altă opțiune decât să-l îmbrățișeze pe liderul rus.

Președintele Joe Biden a vorbit în mod repetat despre modul în care lumea s-a transformat într-o cursă între două tabere - democrațiile conduse de Statele Unite și autocrațiile conduse de China și Rusia - și a susținut că Washingtonul trebuie să arate că democrația poate funcționa.

Istoricul Daniil Kotsyubinsky crede însă că America ar putea, în timp, să-i ajute pe liberalii ruși fără să caute în mod deschis să-i facă părtași cauzei democrației din Occident. De fiecare dată când liberalismul din Occident a fost zguduit, spune el, „conservatorii ruși au devenit mai puternici”.

 
Revista presei internaționale din 18 iunie 2021