Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ungaria lui Orbán, această ”republică fotbananieră” (Libération)

Ungaria se confruntă cu ancheta UEFA în legătură cu acuzațiile de scandare rasiste și homofobe de către fani în timpul Euro 2020. Presa internațională analizează situația și se întreabă în ce măsură Budapesta ar putea găzdui fazele finale în aceste condiții, dacă UEFA va decide murarea acestora de la Londra.

Canalul sportiv ESPN transmite că grupul antidiscriminare Fare, care monitorizează meciurile în privința incidentelor de rasism și alte forme de discriminare, a trimis un raport către UEFA și a discutat problema cu oficialii.

Sâmbătă, înainte de meciul Ungariei cu Franța, fanii maghiari au mers în marș la Arena Puskas afișând un banner care le cerea jucătorilor să nu îngenuncheze pentru a protesta împotriva rasismului.

Suporterii naziști și-au făcut simțită prezența

După cum remarcă tabloidul britanic The Sun, Puskas Arena din Budapesta este singurul stadion al turneului care funcționează la capacitate maximă, găzduind mulțime de 60.000 de oameni.
Dar grupurile naziste de dreapta se numără printre cei mai fervenți susținători ai Ungariei. Un asemenea grup a organizat un marș de protest săptămâna trecută, împotriva gesturilor antirasiste.

Și înainte de jocul din Franța, mii de fani ai Ungariei au aprins torțe și au dezvăluit un banner anti-îngenunchere pe străzile din Budapesta.

O serie de rapoarte din presa franceză au evidențiat rasismul îndreptat împotriva lui Paul Pogba, N'golo Kante, Kylian Mbappe și a altor jucători de culoare.Toate acestea au determinat UEFA să intre în acțiune.

Le Monde transmite că incidentele apar în momentul în care UEFA intenționează să mute semifinalele și finala programate la Londra la Budapesta, în cazul în care guvernul britanic nu va acorda derogări de la măsurile de carantină.

Ungaria a adoptat marți 15 iunie o lege care interzice „promovarea” homosexualității în rândul minorilor, provocând îngrijorarea apărătorilor drepturilor omului, în timp ce guvernul suveranist al lui Viktor Orbán întărește restricțiile asupra comunității LGBT.

Fotbalul ca ferment al corupției

Și tot în Franța, Libération vorbesște despre Ungaria ca despre o ”rebublică fotbananieră”.

Un mare fan, prim-ministrul ungar Viktor Orbán a deschis larg porțile finanțării pentru a readuce fotbalului național gloria sa de odinioară. Acest sistem, administrat de partidul său, alimentează însă corupția.

De la întoarcerea sa la conducerea Ungariei în 2010, Orbán a transformat pasiunea sa pentru fotbal în sprijin necondiționat pentru reînnoirea acestuia. Două miliarde de euro din bani publici au fost vărsate în cluburi și stadioane în zece ani, iar fotbalul a devenit sportul celor puternici.

Pentru a găzdui meciurile echipei din satul său natal, Felcsut, prim-ministrul cu poziții anti-LGBT + a construit și un stadion, adiacent grădinii casei sale de țară.

Arena Pancho poate găzdui 3.800 de spectatori, de două ori mai mult decât populația din Felcsut, iar tribunele sale sunt în mare parte depopulate.

Mulțimea este însă concentrată în secțiunea VIP , unde locurile sunt rezervate pentru câțiva oligarhi.

Sandor Csanyi, al doilea bogătaș al țării și președintele federației maghiare de fotbal, are propria sa lojă, la fel ca István Garancsi, șeful unui club vecin pe care l-a cumpărat după ce a făcut avere în construcții.

Lőrinc Mészáros, un prieten din copilărie al lui Orbán, care a devenit cel mai bogat om din Ungaria, are, în mod evident, locul său de președinte al clubului.

În zilele de meci, parcarea este plină de mașini luxoase, ai căror proprietari caută apropierea de putere. Arena Pancho este o poartă către primul ministru, care vine adesea să urmărească meciurile.

De exemplu, a fost văzut alături de Gábor Szentgyörgyi, proprietarul unei companii de produse IT, ale cărei venituri au crescut de o sută de ori între 2012 și 2015, după ce a câștigat mai multe contracte publice. Procurorul care ar trebui să decidă asupra urmăririi penale pentru corupție, este, de asemenea, un obișnuit al tribunei oficiale.

„Acest mecanism contribuie la corupție . Direcționează milioane de euro către echipele de fotbal atât de dragi politicienilor și încurajează legăturile dintre fani și politicieni. ", a declarat pentru Liberation Miklos Merenyi, de la ONG-ul anticorupție K-Monitor.

Puskás Akadémia, clubul fondat de Orbán și condus de prietenul său din copilărie devenit miliardar Lőrinc Mészáros, a avut 41 de sponsori în 2019, cu mult mai mulți în comparație cu toate celelalte cluburi profesionale din țară.

Aproape jumătate dintre acești binefăcători sunt companii de construcții care au beneficiat de lucrări publice lansate de prim-ministru de când a venit la putere.

„Puskás Akadémia a primit în acest fel peste 32 de miliarde de forinți (90 de milioane de euro)”, subliniază activistul anticorupție.