Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Optimism față de redresarea economică a UE, dar ”varianta Delta” poate fi o problemă

varianta-indiana-640x400.jpg

Sursa imaginii: 
g4media.ro

Comisia Europeană a emis primele sale obligațiuni pentru a finanța fondul său reziliență și redresare de 750 de miliarde de euro. Cererea a fost imensă: obligațiunile au atras comenzi de 142 de miliarde de euro în comenzi - de peste șapte ori suma care putea fi emisă ( de20 miliarde). O etapă importantă, consideră comentatorii. Iar bursele au reacționat pozitiv.

Acțiunile europene au înregistrat marți creșteri record, transmite Reuters. Optimismul în ceea ce privește o redresare economică condusă de programele de redresare a potolit temerile băncilor centrale care aveau în vedere să înăsprească politicile monetare mai devreme decât se aștepta.

Blocul a fost lovit săptămâna trecută, după semnale din partea Rezervei Federale a SUA, potrivit cărora că inflația ar putea crește mai mult decât se aștepta, dar președintele Băncii Centrale Europene Christine Lagarde a calmat aceste temeri spunând că zona euro și Statele Unite se află „în situații diferite”.

Pădurea crește pe tăcute, comacii cad cu zgomot...

„Ca întotdeauna, pădurea care crește face mai puțin zgomot decât copacul care cade”, sintetizează publicația italiană Avvenire. În contrast puternic cu cât de zgomotoasă a fost dezbaterea asupra ideii mutualizării datoriilor anti-Covid în primăvara anului 2020, Europa a făcut marți, pe tăcute, primul pas în programul comun Next Generation EU. Din punct de vedere tehnic, acestea nu pot fi numite euroobligațiuni, dar dacă ștergem cuvântul „aproape” care poate fi pus în fața lor pentru a nu speria prea mult „șoimii” din nord, aceste noi emisiuni de datorii sunt foarte aproape de ideea titlurilor permanente garantate de bugetele statelor membre. ” (Sursa: Eurotopics).

Potrivit Wiener Zeitung,”Moneda euro a creat condiția prealabilă pentru a beneficia de cea mai mare piață unică din lume. Dar o politică financiară și de investiții care să fie cel puțin coordonată lipsește în continuare, astfel încât potențialul monedei comune să fie pe deplin realizat. Fondul de redresare poartă speranța unui salt cuantic - cu miliarde finanțate în comun pentru protecția climei și digitalizare. ”, notează ziarul austriac. (Sursa: Eurotopics).

Goldman Sachs face două mari previziuni cu privire la redresarea economică a Europei, titrează CNBC.

Goldman Sachs a estimat săptămâna trecută o creștere a PIB-ului de 5,4% pentru zona euro în acest an, peste cifrele în general vehiculate, având la bază progresul în programele de vaccinare.
Cu toate acestea, există încă îngrijorări cu privire la faptul că inflația nu va crește la nivelurile dorite de BCE, în ciuda redeschiderii diferitelor economii din zona euro. Prin urmare, acest lucru ar necesita sprijin continuu din partea băncii centrale, care folosește inflația ca țintă cheie.

Goldman se așteaptă doar la o „creștere treptată” a inflației la 1,5% în al patrulea trimestru al acestui an. Mandatul BCE este de a asigura stabilitatea prețurilor cu un obiectiv al inflației de „aproape, dar sub 2%”.

De asemenea, pandemia a făcut ca guvernele să-și intensifice sprijinul fiscal și să-și relaxeze bugetele - o abordare care a contrastat brusc cu măsurile de austeritate pe care zona euro le-a pus în aplicare în urma crizei financiare globale din 2008.
Cu toate acestea, cele 19 națiuni din zona euro urmează să discute o revizuire a normelor bugetare ale UE, văzute de unii ca fiind prea restrictive și depășite.

Atenție la ”varianta Delta”!

Un avertisment este lansat însă de Wall Street Journal: Varianta Delta a coronavirusului se răspândește rapid în Europa și crește riscul unei întârzieri a revenirii economice .

Varianta, descoperită pentru prima dată în India la sfârșitul anului trecut, a determinat Portugalia să își închidă capitala Lisabona în weekend. În Germania, unde varianta Delta este încă rară, oamenii de știință se așteaptă ca aceasta să constituie majoritatea infecțiilor cu Covid-19 în următoarele luni. În Franța și Italia, prevalența variantei este încă sub 5%, conform cifrelor oficiale, dar s-a dublat în ultimele săptămâni.

În timp ce Delta este mai infecțioasă decât alte variante, persoanele complet vaccinate par a fi încă bine protejate . În Marea Britanie, infecțiile au crescut brusc în ultimele săptămâni, dar numărul deceselor a rămas relativ constant.

Cu toate acestea, revenirea infecțiilor a determinat guvernul britanic să amâne ridicarea restricțiilor de sănătate publică - cum ar fi limitele privind mărimea adunărilor și cerințele de purtare a măștii.