Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Incidentul din Marea Neagră: ”Rusia se simte încolțită” (BBC)

Rusia și Marea Britanie oferă fiecare propria versiune a incidentului de miercuri din Marea Neagră. Armata rusă spune că a oprit o navă de război britanică în largul coastei Crimeei cu focuri de avertizare. Cu toate acestea, britanicii susțin că nu au fost trase focuri și că nava tocmai efectua un tranzit de rutină prin apele ucrainene, transmite Eurotopics.  Presa europeană comentează evenimentul.

Rusia și Marea Britanie oferă fiecare propria versiune a incidentului de miercuri din Marea Neagră. Armata rusă spune că a oprit o navă de război britanică în largul coastei Crimeei cu focuri de avertizare. Cu toate acestea, britanicii susțin că nu au fost trase focuri și că nava tocmai efectua un tranzit de rutină prin apele ucrainene, transmite Eurotopics.  Presa europeană comentează evenimentul.

 ”Transformând apele agitate ale Mării Negre într-un potențial câmp de luptă, Rusia a eliminat orice speranță de a-și restabili relația cu Occidentul”, citim în The Times.

”Când o navă rusă trage focuri de avertizare pe deasupra unui distrugător britanic și un avion de război Su-24 de mare putere aruncă încărcătura în calea sa, atunci știm că președintele Putin rămâne la fel de angajat ca oricând să escaladeze tensiunile cu NATO”.

 Rusia se simte încolțită, consideră BBC.

 „Este important să rețineți că Rusia consideră întreaga Ucraină, Marea Neagră și peninsula Crimeea ca fiind nu doar „străinătatea apropiată ”, ci propria sa curte. Cu doar 30 de ani în urmă, Rusia se afla în centrul unui imperiu masiv, URSS, care, împreună cu aliații Pactului de la Varșovia, se întindea de la frontierele Germaniei până în Afganistan și nu numai. Astăzi, multe dintre acele foste teritorii și state aliate, precum Polonia și statele baltice, s-au alăturat NATO. Așadar, Rusia se simte încolțită și acesta este un loc periculos”, conchide BBC.

Un incident foarte rar

Le Monde apreciază că ”Acest incident, foarte rar,  rămâne departe de cel din 2018, când Moscova a capturat trei nave de război ucrainene și 24 de marinari. A fost primul incident armat direct între cele două țări. De această dată, evenimentul este de natură să crească tensiunea, la doar câteva zile distanță de o operațiune majoră NATO, „Sea Breeze 2021”, programată în perioada 28 iunie - 10 iulie în Marea Neagră.

Rusia a cerut SUA și aliaților săi să-și abandoneze exercițiile. Și, coincidență sau nu, cu câteva ore înainte de incident, Vladimir Putin se declara îngrijorat de ceea ce el numea ”consolidarea capacităților militare și a infrastructurii NATO în apropierea frontierelor rusești”. În mod regulat, Rusia desfășoară exerciții militare în această regiune. În aprilie, peste 100.000 de soldați s-au aflat la frontierele ucrainene și în Crimeea”.

Ziarul italian La Repubblica explică importanța Mării Negre pentru Rusia: „Timp de secole, Marea Neagră a avut o importanță strategică pentru Moscova, încă de când împărăteasa Ecaterina cea Mare a anexat prima dată Crimeea în 1783. Aici, Rusia își poate extinde puterea și influența către porturile calde ale Mediteranei - și poate ajunge la toate pe tot parcursul anului. Marea Neagră fost un obiect al dorinței încă din vremea lui Petru cel Mare. Aici, Rusia își poate proteja comerțul cu piețele europene și tranzitul de gaze și petrol și aici are o zonă tampon pentru a preveni atacurile inamice pe teritoriul său.

”Trebuie să onorăm vitejia britanicilor”

Publicația poloneză Polityka laudă acțiunea britanică: „Marea Britanie a arătat că nu recunoaște„politica faptului împlinit”care încalcă dreptul internațional și că se poate angaja într-un dialog direcționat cu Rusia dintr-o poziție de putere. Nu există nicio îndoială că Marina Regală a trimis una dintre cele mai puternice nave de război și se putea apăra dacă Rusia ar fi folosit cu adevărat arme. Ar trebui să onorăm nu doar vitejia acestui act de comunicare strategică, ci și calmul echipajului, care nu s-a lăsat provocat de navele și avioanele rusești” , este e părere publicația poloneză.

De partea sa, Ria Novosti vede incidentul ca pe o provocare a britanicilor:

Deci Marea Britanie și NATO vor să reamintească Rusiei că nu recunosc Crimeea ca fiind rusă? Noi știam asta. Dar să-i batjocorească pe ruși, pe granițele lor (și foarte aproape de aniversarea a 80 de ani de la începutul războiului) este o idee stupidă. Exercițiul ”Sea Breeze” pe care NATO îl va începe săptămâna viitoare în Marea Neagră de pe coasta Ucrainei este la fel de stupid. Aceste provocări au un alt scop: să ne țină în suspans și să demonstreze că ei nu au vreo intenție de a scădea presiunea. Nord-atlanticii fac același lucru în regiunea Pacificului - dar cu China. ” (Surse: The Times, Le Monde, Eurotopics).