Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Vaccinurile ARN mesager: povestea de succes este de-abia la început

vaccine-6181857_1920.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Poveștile de succes ale vaccinurilor BioNTech și Moderna ar putea fi doar începutul. Medicii și cercetătorii sunt pe cale să folosească tehnologia revoluționară ARN mesager pentru a lupta contra unor maladii grave, de la cancer la demență. Iată tema unui articol din revista germană Der Spiegel.

”Cei mai mulți oameni au auzit pentru prima dată de tehnologia ARNm doar în contextul pandemiei coronavirusului”, scrie Der Spiegel

Vaccinurile BioNTech și Moderna au fost dezvoltate și aprobate în timp record și au demonstrat o eficacitate de 90% împotriva virusului SARS-CoV-2 - un succes imens.

Dacă totul merge bine, miracolul vaccinului va fi doar începutul. Noul medicament de înaltă tehnologie are potențialul de a vindeca o serie de boli grave.

Cercetătorii au dezvoltat abordări terapeutice ale SIDA, gripei, tuberculozei, sclerozei multiple, reumatismului, tuturor tipurilor de alergii, bolii Alzheimer, fibrozei chistice, artritei  genunchiului, herniei de disc, ca și împotriva multor tipuri de cancer, inclusiv al sânului, colonului, pielii, plămânului sau  prostatei.

Cofondatorul BioNTech, Uğur Șahin, prezice că noile tratamente medicale bazate pe ARNm vor intra pe piață unul după altul, în următorii câțiva ani.

Piața ar putea crește până la o valoare de peste 300 miliarde de dolari pe an. Iar tehnologia ar putea transforma și industria farmaceutică.

Pentru o lungă perioadă, potențialul ARNm a fost subestimat, chiar de către experți. Cei care promovează tehnologia s-au confruntat cu provocări uriașe atunci când a venit vorba de strângerea de bani pentru experimentele lor.

Apoi, a venit pandemia de coronavirus, care a oferit tehnologiei ARNm un test practic în condiții reale. Și triumful vaccinurilor dezvoltate de BioNTech și Moderna a schimbat totul: cele două companii au demonstrat lumii că tehnologia lor funcționează

Cercetătorii speră acum că metoda ar putea fi utilizată pentru a programa celulele spre a produce proteine ​​terapeutice pentru combaterea cancerului, pentru a recunoaște și combate bolile virale sau pentru a produce hormoni de creștere”, scrie Der Spiegel.

Spania: Covid în vacanță

În Spania, El Pais trage semnalul de alarmă asupra unui focar de coronavirus generat de... vacanță. Mai precis, după vacanțele studențești din Mallorca.

”Au fost, de fapt, depistate cazuri în mai multe regiuni ale Spaniei, ceea ce a determinat guvernul să sfătuiască tinerii să-și suspende excursiile de sfârșit de an în Insulele Baleare.

Focarul izbucnit în Mallorca a dus la peste 500 de cazuri pozitive în mai multe regiuni din Spania. Există 320 de tineri infectați și 2.000 au fost în carantină doar în regiunea Madrid, au declarat autoritățile locale.

Călătoriile au avut loc în perioada 18 - 20 iunie. Tinerii erau la Mallorca pentru a sărbători finalul examenelor de admitere la universitate”.

În Franța, Le Figaro notează că, potrivit datelor britanice, vacinurile actuale sunt eficiente în prevenirea variantei Delta. Dar eficacitatea variază foarte mult de la vaccin la vaccin.

Conform datelor, eficacitatea este de 80% pentru Pfizer și 60% pentru AstraZeneca

În timp ce La Croix se face ecoul unei dezbateri din societatea franceză: ar trebui să devină vaccinarea obligatorie, în contextul avansului variantei Delta? 

Pe măsură ce varianta Delta se răspândește, vaccinarea tinde să stagneze.

Ministrul Sănătății, Olivier Véran și premierul Jean Castex au invocat joi, 24 iunie, posibilitatea vaccinării obligatorii a personalului din instituțiile de îngrijire. Ei au lansat o „chemare solemnă” pentru această categorie de personal de a se vaccina „până la sfârșitul lunii – altfel evident ar trebui să ne asumăm responsabilitățile”.

În ceea ce privește companiile, în actualele condiții legale, nu este posibil ca un angajator să-și forțeze angajații să fie vaccinați împotriva Covid-19.

Aceasta este din nou responsabilitatea statului: Codul sănătății publice specifică de fapt, natura obligatorie sau pur și simplu recomandată a unei vaccinări profesionale.

Este, de exemplu, cazul angajaților caselor de îngrijire medicală, care trebuie vaccinați împotriva hepatitei B, difteriei, tetanosului, poliomielitei și gripei. Sau a angajaților laboratoarelor de biologie medicală care trebuie să fie imuni la tifos.

În 2012, Curtea de Casație a aprobat demiterea unui angajat care a refuzat să fie vaccinat împotriva hepatitei B, conform reglementărilor.

 
Revista presei internaționale din 28 iunie 2021