Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Varianta indiană a SARS COV 2 ar putea închide frontierele europene în plin sezon?

Deși numărul de noi contaminări cu SARS COV 2 rămâne relativ scăzut în Uniunea Europeană, autoritățile sanitare sunt totuși îngrijorate de noua variantă, cea indiană, a coronavirusului. Situația din Regatul Unit, unde contaminările au explodat, a relansat dezbaterea asupra oportunității deschiderii frontierelor pentru turișii care stau cu bagajele făcute în plină deschidere a sezonului estival. Presa europeană scrie pe larg despre acest subiect dar și libertatea sexuală rămâne în centrul atenției. 

”O nouă variantă, noi bătăi de cap”, scriu jurnaliștii de la cotidianul Les Echos. În fața extinderii variantei Delta, ”îngrijorarea crește în lume și, evident, și în Europa”, scrie și La Tribune. France Info scrie că Regatul Unit se confuntă acum cu o nouă explozie epidemică, ”înregistrând peste 22 de mii de cazuri înregistrate doar luni, 28 iunie”, toate puse pe seama virusului mutant. Situația îngrijorează autoritățile sanitare ”mai ales că 65 la sută dintre britanici au primit cel puțin prima doză, în timp ce nici măcar jumătate dintre europeni nu s-au vaccinat”, completează La Tribune. În Hexagon, unde numărul de cazuri este cel mai scăzut de mai bine de un an, intervievat marți dimineață de France Info, ministrul sănătății Olivier Veran a făcut apel către francezi ”să rămână vigilenți” în fața noi variante ”care devine progresiv dominantă”. În fapt, ”aproape 20 la sută din noile cazuri de COVID din Franța” sunt legate de această nouă mutație, a adăugat oficialul francez. De partea sa, Centrul European de prevenire și control al bolilor a avertizat, scrie Les Echos, că ”noua variantă va ajunge să reprezinte 70 la sută din numărul de cazuri la începutul lunii august”. Procent déjà atins la Lisabona, scrie și Liberation : în capitala portugheză ”orele de program pentru restaurante și magazine au fost din nou reduse. Restricțiile de deplasare între Lisabona și restul țării au fost de asemenea menținute”. Așa se face că și liderii celor 27 de state membre sunt în alertă : ”sosirea pe continent a variantei Delta, mai contagioasă decât verișoarele sale, relansează în Europa dezbaterea privind oportunitatea deschiderii frontierelor externe și interne”, avertizează Les Echos. ”Aceasta a antrenat diviziuni care s-au văzut la summitul european de săptămâna trecută”, completează France 24 : ”preocupate să salveze sezonul turistic, Grecia, Spania sau Portugalia pledează pentru deschiderea frontierelor, în timp ce Franța și Germania ”joacă mai mult cartea prudenței în fața posibilului aflux de turiști britanici” iar Germania a ”clasat Portugalia între țările cu risc și a impus carantina celor care vin din această țară”, scrie și Euronews. În plus, Franța și Germania ”se uită cu îngrijorare și la Grecia care acceptă turiști vaccinați cu vaccinuri rusești și chinezești”, ceea ce pune sub semnul întrebării certificatele europene care intră oficial în vigoare de la 1 iulie, scrie Les Echos. Cotidianul completează, ”aceasta pentru că, să fim realiști, multe state nu vor ezita să își închidă frontierele sau să înăsprească controalele, inclusiv în cazul europenilor, dacă vor considera necesar!”.

Dacă Ungaria e acuzată de homofobie, Spania va permite, la polul opus, autodeterminarea sexuală

Pe lângă dezbaterea privind noua variant a SARS COV 2, presa europeană continuă să privească spre Budapesta și noua legislație homofobă. De această dată De Standaard publică un refuz oficial adresat regimului lui Victor Orban care încearcă să cumpere spațiu publicitar în presa europeană. Într-un răspuns sub forma unui mesaj publicitar, cotidianul îl refuză răspicat pe Orban : ”Dragă Victor, legile nu trebuie să guverneze iubirea”, a postat cotidianul pe fundalul curcubeului reprezentând mișcarea LGBT. Jurnaliștii flamanzi cred că ultimul demers homofob al Budapestei citez ”e o violare flagrantă a drepturilor omului în mijlocul Uniunii Europene!”.

Dacă Ungaria face pași înapoi, Spania face unul important înainte : Courrier International scrie că de marți, 29 iunie, orice persoană de naționalitate spaniolă având vârsta de cel puțin 16 ani, dar în cazuri excepționale și 14, poate cere schimbarea aparteneței sale sexuale la Starea Civilă. Proiectul guvernului lui Pedro Sanchez a fost aprobat de Parlament. Spania devine astfel una dintre puținele țări europene unde va exista dreptul la autodeterminarea sexuală. Mai mult, dreptul la schimbarea statului e acordat fără să fie nevoie de dovezi medicale sau de un tratament hormonal prealabil. ”Vrem astfel să depatologizăm homosexualitatea care nu va mai fi tratată ca boală în Spania”, a explicat ministrul egalității, Irene Montero. În 2014, Danemarca a fost prima țară care a permis autodeterminarea sexuală. Franța, prima țară care a scos transsexualitatea de pe lista bolilor psihice în 2010, a autorizat și ea în 2017 modificarea stării civile ”fără nevoia de dovezi medicale” dar cu o aprobare a instanțelor.

Ursul brun versus hipopotam

În fine, dacă la București se protestează pentru a se cere uciderea urșilor, în Kenya, scrie La Repubblica, hipopotamii s-au înmulțit atât de mult că se pune la cale exterminarea lor. Cele mai mari probleme au apărut în regiunea lacului Naivasha, la nord de Nairobi, unde se pare că hipopotamii au început să atace din ce în ce mai des oamenii. Iarna trecută au avut loc 40 de atacuri dintre care 14 mortale. ”Este specia care omoară cei mai mulți oameni”, a explicat pentru la Repubblica directorul grădinii zoologice La Cornelle. ”Și asta nu pentru că vor să omoare ci pentru că prin dimensiunile lor reprezintă un pericol”, a continuat expertul. Cântărind 2 tone, aceste pachiderme, care pot alerga cu 40 de kilometri pe oră, au maxilarul cu o deschidere de 180 de grade și canini de 40 de centimetri. Nu e de mirare că anual hipopotamii omoară nu mai puțin de 500 de oameni, față de 200 câți cad victime leilor și 10, câți sunt omorâți de urși, scrie La Repubblica.