Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Kremlin: „Provocări” precum episodul cu nava britanică în Marea Neagră necesită un răspuns dur

nava.png

Kremlin: „Provocări” precum episodul cu nava britanică în Marea Neagră necesită un răspuns dur Sursă foto: Nava de război britanică HMS Defender Glyn KIRK AFP/File via rfi.fr

Intrarea navei de război britanice HMS Defender în ceea ce Moscova consideră a fi apele teritoriale rusești în apropierea peninsulei Crimeea, luna trecută, este genul de provocare care necesită un răspuns dur, a afirmat duminică președinția rusă, citată de presa internațională.

Intrarea navei de război britanice HMS Defender în ceea ce Moscova consideră a fi apele teritoriale rusești în apropierea peninsulei Crimeea, luna trecută, este genul de provocare care necesită un răspuns dur, a afirmat duminică președinția rusă, citată de presa internațională.

Miercuri, președintele Vladimir Putin a spus că Rusia - care a tras tiruri de avertisment şi a lansat bombe în calea distrugătorului HMS Defender pentru a-l îndepărta din apele Mării Negre din largul Crimeii - ar fi putut scufunda nava britanică.

Moscova a respins dreptul navei HMS Defender de a traversa apele din apropierea Crimeii, lucru la care Londra a reacționat afirmând că este total îndreptăţită să facă acest lucru. Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea în 2014, însă majoritatea țărilor lumii o recunosc în continuare ca parte din Ucraina.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a afirmat duminică, într-o intervenţie la televiziunea de stat, că incidentul respectiv a fost o „provocare bine planificată” şi că reacţia lui Putin a indicat în mod clar că orice eventuală repetare va atrage după sine un răspuns pe măsură.

„Este evident că reacţia va fi bineînțeles dură”, a spus Peskov.
„SUA e în spatele provocării”, a acuzat oficialul.

Secretarul de presă al Kremlinului a reiterat de asemenea acuzația lui Putin cum că Washingtonul și Londra au planificat acest episod împreună.

„Cred că serviciile noastre de informații știu desigur cine a luat acea decizie. Dar, bineînțeles, cred că esența unor astfel de operațiuni este planificată de toți aceiași mari tovarăși - cei de peste Ocean”, a spus Dmitri Peskov.

Ministrul britanic pentru Brexit, David Frost, a avertizat că regulile post-Brexit convenite pentru Irlanda de Nord ar putea avea un ''efect terifiant'' asupra companiilor care fac afaceri în această provincie, relatează duminică DPA.

Într-un interviu pentru publicaţia The Telegraph, David Frost s-a declarat îngrijorat că, din cauza Protocolului privind Irlanda de Nord, unele companii britanice ''pur şi simplu renunţă şi spun că este prea multă bătaie de cap cu toate documentele şi birocraţia''.

Potrivit lui Frost, nevoia de a soluţiona această problemă este ''destul de urgentă'', în contextul în care sprijinul din Irlanda de Nord pentru acord este în scădere masivă.

Demnitarul britanic i-a cerut Uniunii Europene să dea dovadă de mai multă înţelegere pentru situaţia din Irlanda de Nord.

Comisia Europeană şi Regatul Unit au convenit miercuri o extindere până în octombrie a perioadei de graţie ce amână implementarea completă a controalelor şi a formalităţilor vamale în cazul transporturilor de carne refrigerată dinspre Marea Britanie către Irlanda de Nord, prevăzute în Protocolul nord-irlandez şi care au provocat între Londra şi Bruxelles disputa cunoscută sub numele de ''războiul cârnaţilor''.

Protocolul privind Irlanda de Nord, inclus în Acordul Brexit, reglementează schimburile comerciale post-Brexit între Marea Britanie şi provincia Irlanda de Nord şi a fost conceput pentru a proteja principiile Acordului din Vinerea Mare, din 1998, şi pentru a păstra deschisă frontiera dintre Republica Irlanda şi provincia Irlanda de Nord prin menţinerea regiunii în interiorul pieţei unice a UE.

Relaţiile dintre Londra şi Uniunea Europeană au fost afectate grav de decizia britanică de a părăsi piaţa unică europeană, măsură oficială de la 31 ianuarie 2020, dar devenită efectivă doar de la începutul acestui an. 

Îngrijorare privind sănătatea Papei, titrează La Stampa, cotidian care anunță că  Papa Francisc, în vârstă de 84 de ani, a suferit, duminică, la Roma, o intervenţie chirurgicală ''programată'' pentru o inflamaţie a colonului, relatează AFP.

Papa a fost internat la spitalul A. Gemelli din capitala Italiei.

''Sfântul Părinte a reacţionat bine la intervenţia desfăşurată sub anestezie generală'', potrivit unui comunicat al Vaticanului publicat cu puţin înainte de miezul nopţii (22:00 GMT).

Papa suferă de o inflamaţie potenţial dureroasă a diverticulilor, hernii care se formează pe pereţii aparatului digestiv şi a căror frecvenţă creşte odată cu înaintarea în vârstă. Una dintre posibilele complicaţii ale acestei afecţiuni este stenoza, care este o îngustare a intestinului.

Papa a sosit în jurul orei 15:00 (13:00 GMT) cu maşina, fără escortă, însoţit de şoferul său şi de un colaborator apropiat. El ar putea rămâne cinci zile pentru recuperare într-o cameră de la etajul 10 al spitalului.

Aflat într-o vizită de stat în Franţa, preşedintele italian Sergio Mattarella i-a trimis un mesaj de susţinere Papei şi ''cele mai calde urări ale tuturor italienilor''.

Numeroase mesaje de solidaritate cu Suveranul Pontif au fost de asemenea postate pe site-ul Facebook al agenţiei oficiale a Vaticanului. 

 
Revista presei internaționale