Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Italia: Dovezi privind apariția COVID - 19 înainte de primul caz oficial înregistrat, analizate de procurori

covid-19-4921924_1920.jpg

GCS: 230 de infectări și 5 decese în ultimele 24 de ore
GCS: 230 de infectări și 5 decese în ultimele 24 de ore
Image source: 
pixabay.com

Presa internațională se concentrează pe noua varianta a Coronavirusului. Este ea subestimată? Suntem pregătiți să-i facem față?  Procurorii italieni examinează dovezi noi care sugerează că noul coronavirus s-a răspândit în țară cu săptămâni înainte ca primul caz de transmitere locală să fie detectat oficial, pe măsură ce cercetările penale continuă cu privire la cea mai mortală epidemie din Europa continentală, relatează The Guardian.

Subestimează Israelul pericolul COVID? Este justificat optimismul a încercat să afle publicația The Times of Israel care a stat de vorbă cu mai mulți șefi de spitale. Întrebările vin într-un moment în care musulmanii se pregătesc de un mare festival (Sărbătoarea Sacrificiului) iar sezonul nunților bate și el la ușă.

Așadar, acționează bine Israelul în fața noilor provocări? Părerile medicilor sunt împărțite: unii consideră că putem respira un pic mai ușurați ținând cont de numărul mic de cazuri înregistrate în timp ce alții consideră că, din contră, autoritățile ar trebui să se pregătească pentru ce e mai rău.
Unii specialiști spun că numărul mic de cazuri reprezintă o situație temporară, prin urmare nu e nevoie de o prea mare relaxare.

Îngrijorări privind efectele noilor tulpini se regăsesc în majoritatea ziarelor. The Guardian de exemplu merge mai departe și explică într-o analiză de ce nu vom trăi cu coronavirusul așa cum trăim cu gripa.

Pentru că este mult mai contagios și  mai letal decât gripa. În plus, ne lipsesc mecanisme de protecție care să se aplice global.
O provocare a sistemului de sănătate britanic NHS va fi legată de modul în care vor fi separați pacienții bolnavi de Covid de cei blonavi de gripă sezonieră. Cum se va putea face acest lucru? se întreabă publicația care consemnează și că Anglia intră într-o nouă etapă de relaxare, în pofida creșterii numărului de cazuri Covid.

Premierul Johnson a anunțat ieri renunțarea la masca de protecție, distanțare socială și telemuncă.
El  a confirmat că Guvernul își propune să pună capăt măsurilor restrictive pe 19 iulie, urmând ca o decizie finală să fie luată săptămâna viitoare.
Asta deși la începutul conferinței de presă, Boris Johnson a spus că numărul cazurilor zilnice de Covid ar putea ajunge până pe 19 iulie la 50.000

Italia: Noi dovezi privind apariția COVID -19 mult înainte de primul caz oficial înregistrat (TheGuardian)

Procurorii italieni examinează dovezi noi care sugerează că noul coronavirus s-a răspândit în țară cu săptămâni înainte ca primul caz de transmitere locală să fie detectat oficial, pe măsură ce cercetările penale continuă cu privire la cea mai mortală epidemie din Europa continentală, relatează TheGuardian.

Avocații care reprezintă familiile victimelor Covid-19 spun că documentele medicale ale unui bărbat în vârstă de 50 de ani care a fost internat într-un spital cu pneumonie bilaterală la sfârșitul lunii ianuarie 2020 în Bergamo „ar putea schimba cronologia pandemiei din Italia”.

„Impactul acestei posibile neglijențe este că multe decese ar fi putut fi evitate”, a spus avocatul care reprezintă familiile în două dosare. „Iar dacă aceasta a fost o alegere care a venit de sus, ca o alegere politică, ar însemna că oamenii au fost uciși de politică mai mult decât de virus”.
Potrivit dosarelor medicale consultate de The Guardian, pacientul a fost externat la 17 februarie, cu patru zile înainte ca prima infecție cu transmitere locală a Italiei să fie confirmată în Codogno, un oraș din Lombardia, la sud de Milano.

Înainte de cazul Codogno, doi turiști chinezi din Wuhan, care au ajuns la Milano pe 23 ianuarie înainte de a fi spitalizați la Roma o săptămână mai târziu, fuseseră singurii pacienți Covid-19 confirmați în Italia.

Procurorii din Bergamo vor trebui acum să verifice dacă un test pentru Covid-19 a fost făcut pacientului, ca parte a investigațiilor lor privind neglijența penală de către autoritățile italiene în tratarea pandemiei. 

Dacă nu s-a efectuat un test, procurorii vor stabili dacă au fost respectate măsurile privind combaterea pandemiei de către autoritatea locală de sănătate, norme stabilite  de Ministerul Sănătății.

Cinci manageri de sănătate din regiunea Lombardia și un fost director la ministerul sănătății care sunt cercetați de procurori au respins acuzațiile.
Asta deși anchetatorii sunt convinși că dovezile adunate până acum reprezintă „dovada solidă a neglijenței sistemice”.

Varianta Delta creează o discrepanță pe piețele emergente (Bloomberg)

Varianta Delta creează o discrepanță pe piețele emergente, în timp ce monedele cu performanțe superioare dau lovitura  scrie Bloomberg, care atrage atenția că varianta Delta extrem de contagioasă provoacă o nouă falie pentru țările în curs de dezvoltare.

Statele care au rămas în urmă în ceea ce privește ratele de vaccinare - cum ar fi Africa de Sud și Rusia - pot simți presiunea, pe măsură ce înăspresc restricțiile care vor afecta activitatea economică.

Restricțiile mai stricte presează economia sud-africană, care se zbate în cea mai gravă contracție din ultimul secol, în timp ce decizia Columbiei de a renunța la un plan de creștere a impozitelor i-a adus o reducere a ratingului Fitch Ratings la categoria junk.

Monedele din Africa de Sud și Columbia sunt cele mai vulnerabile, deoarece băncile lor centrale nu cresc ratele „pentru a configura un amortizor real pentru rată”, în fața SUA, explică un specialist citat de Bloomberg.

 

Madridul își face agenție spațială (La Nueva Spania)

Guvernul a anunțat crearea Agenției Spațiale Spaniole, în următoarele săptămâni, o decizie care face parte din noua strategie de securitate națională pe care executivul dorește să o aprobe înainte de vară.

La prima vedere, poate părea absurd ca Spania să parieze pe propria agenție spațială, de vreme ce face parte din Agenția Spațială Europeană (ESA), însă, dacă propunerea este analizată în detaliu, întreaga industrie este de acord că este ceva necesar având în vedere direcția în care se îndreaptă sectorul aerospațial, potrivit La Nueva Spania.

Noua agenție s-a născut în contextul industriei „New Space”, care cuprinde industria zborurilor private și a lansării de sateliți. Până acum, acest tip de misiuni puteau fi realizate doar de agențiile spațiale continentale, deoarece acestea implicau lansarea de sateliți în valoare de circa două - trei milioane de euro.

Ministrul științei și astronauticii susține că a sosit momentul ca Spania să aibă propria agenție spațială: „Situația cercetării și inovației spaniole în materie de spațiu s-a îmbunătățit mult în ultimii ani. De câțiva ani ne-am mărit semnificativ participarea la ESA și, prin urmare, mai multe companii s-au instruit pentru a atinge niveluri extrem de competitive".

Potrivit ministrului, aceste îmbunătățiri au făcut posibilă obținerea unor contracte foarte importante în activități cu valoare adăugată ridicată, iar activitatea în programele bilaterale dintre Spania și NASA, Agenția spațială americană, a crescut. Pe de altă parte - explică ministrul- dezvoltarea tehnologiei spațiale în general a permis ca datele sau serviciile spațiale să devină esențiale pentru multe domenii ale guvernului și sunt propuse investiții din partea a diferite ministere și agenții.

„Prin urmare, credem că acesta este un moment bun pentru a crea o agenție spațială capabilă să coordoneze interesele diferitelor ministere, să optimizeze diferitele investiții și să ofere sprijin tehnic programelor care sunt concepute bilateral cu alte țări”, mai spune el.
Industria spaniolă a primit cu entuziasm anunțul Guvernului, mai scrie publicația.

 
Revista presei internaționale din 6 iulie 2021.