Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


”Comisia Europeană nu ar mai trebui să acorde fonduri Ungariei” (Frankfurter Rundschau)

comisia_europeana.jpg

Sursa imaginii: 
Comisia Europeană

Legea anti-LGBT ar putea să le coste scump pe autoritățile de la Budapesta  pentru că Ungaria riscă o procedură de infringement. Planul de redresare maghiar în urma pandemiei de covid ar putea avea de suferit... Iar Jocurile Olimpice de la Tokyo vor avea loc cu un an întârziere și fără spectatori. Decizia de ultim moment a autorităților nipone vine în contextul creșterii cazurilor de coronavirus. Aflați din revista presei internaționale de ce sportivii din Fiji au plecat spre Olimpiada din Japonia alături de pești înghețați...

La sfârșitul vacanței de vară, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, vrea să inițieze o procedură de infringement împotriva Ungariei cu privire la încălcarea dreptului european. Potrivit unui raport, condițiile pentru un astfel de demers sunt mai mult decât îndeplinite. Ungaria, care a stârnit furia Bruxelles-ului prin legea sa anti-LGBT, ar putea fi astfel privată de ajutor financiar. Editorialiștii analizează planurile și strategia celor două părți.

Cotidianul german Frankfurter Rundschau cere să se acționeze acum: „Ungaria ar urma să primească 7,2 miliarde de euro din fondul de redresare al UE în urma pandemiei covid. Prima tranșă, în valoare de peste 900 de milioane de euro, i-ar putea fi plătită încă din această lună. Comisia Europeană nu ar trebui să plătească acești bani. Acesta ar fi un semnal clar trimis lui Vicktor Orbán, precum și contribuabililor europeni. Pentru că ei sunt, în cele din urmă, cei care suportă costurile recuperării post-pandemice, așa cum a subliniat pe bună dreptate președinta Comisiei, Ursula von der Leyen”.

Sub titlul O imixtiune inacceptabilă, ziarul pro-guvernamental Fidesz Magyar Nemzet vede un scop pur politic în spatele acestei acțiuni: „[Progresiștii europeni] vor ca instituțiile europene să se opună guvernului ungar impunându-i sancțiuni. Cu alte cuvinte, vor să se amestece în alegerile legislative din 2022 prin privarea țării de ajutorul financiar”.

Dubla măsură

Săptămânalul Magyar Hang consideră că guvernul ungar nu este de încredere atunci când solicită UE să-i arate respect: „Este uimitor să vedem că susținătorii democrației (de fațadă) a Ungariei, cu înclinație totalitară, se transformă în apărători fervenți ai proceselor decizionale consensuale atunci când se prezintă pe scena europeană. În Ungaria, guvernul Orban și uriașa sa mașinărie media atacă în mod constant rivalii politici și pe cei pe care aceștia aleg să-i vizeze, fără a acorda cel mai mic respect demnității umane. Aceasta este dubla morală a membrilor Fidesz: aceștia nu arată niciun respect față de cei care formulează critici, oricât de timizi ar fi, dar cer celorlalți să-i respecte".

 Orban se joacă cu Europa este titlul unui editorial publicat în cotidianul La Libre Belgique sub semnătura expertului maghiar Zsuzsanna Szelényi. În opinia ei, legea anti-LGBT este o diversiune din partea Ungariei.

 „Partidul Fidesz a aprobat un buget care îi permite guvernului să ofere maghiarilor sume nelimitate de bani înainte de alegeri. A creat cadrul legal pentru a găzdui campusul privat al Universității chineze Fudan la Budapesta, privând în același timp universitățile maghiare de accesul la fonduri de cercetare guvernamentale și europene și a deschis calea gestionării activelor publice precum universități și autostrăzi - de către entități administrate de Fidesz.

Aceste fundații ... vor crea un stat umbră în interiorul statului care va împiedica următorul guvern să guverneze dacă Fidesz va pierde alegerile. ... Din păcate, această serie de decizii nu a provocat niciun protest din partea Ursulei von der Leyen, a Departamentului de Stat al SUA sau a guvernului german, toți fiind ocupați să condamne legea anti-LGBT".

Stare de urgență la Olimpiadă

El Pais anunță că autoritățile japoneze au decis să organizeze Jocurile Olimpice de la Tokyo fără spectatori din cauza creșterii cazurilor de coronavirus. Decizia vine după ce guvernul nipon a prelungit starea de urgență din capitala țării până în 22 august din cauza înrăutățirii condițiilor epidemice.

Cotidianul The Gardian scrie că interzicerea participării spectatorilor este cea mai recentă lovitură dată Olimpiadei, întârziată cu un an din cauza pandemiei și afectată de o serie de eșecuri, inclusiv depășiri masive de buget. Declararea stării de urgență în Tokyo - centrul focarului Japoniei pentru o mare parte a pandemiei - este o rușine pentru prim-ministrul Yoshihide Suga. Felul în care acesta a gestionat criza a făcut ca partidul său să obțina rezultate slabe în alegerile locale din Tokyo weekendul trecut.

BBC amintește că a existat o largă opoziție față de organizarea Jocurilor Olimpice din Japonia, cu cereri de amânare sau chiar anulare a acestora. Vaccinarea în Japonia a fost lentă astfel că puțin peste 15% din țară este complet imunizată. Există o îngrijorare crescândă cu privire la amenințarea variantei Delta. Din acest motiv cetățenilor din 159 de state le este refuzată intrarea în Japonia.

În fine, din cotidianul The New York Times aflăm că în timp ce Fiji se luptă cu unul dintre focarele de coronavirus cu cea mai rapidă creștere din lume, echipa olimpică a insulei din Pacific a plecat joi spre Tokyo cu un avion de marfă. Sportivii au călători alături de un transport de pește înghețat. Epidemia de coronavirus a zădărnicit planurile de a-i duce pe sportivi în Japonia cu zboruri regulate după ce aproape toate cursele de pasageri din țară au fost suspendate până la sfârșitul lunii iulie. Doar un număr restrâns de zboruri de repatriere și de marfă au fost autorizate să plece.

 
Revista presei internaționale din 9 iulie 2021