Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Spania se confruntă cu ”valul cinci”, în timp ce pandemia face ravagii în Rusia

barcelona_covid.png

Câțiva tineri pleacă de la o petrecere sub escorta polițiștilor, Barcelona, Spania 4 iulie 2021
Sursa imaginii: 
© Joan Mateu, AP Photo via France24

Al cincilea val al pandemiei? Ei bine, despre asta vorbește ziarul spaniol El Pais. În timp ce alte publicații internaționale vorbesc despre explozia cazurilor în Rusia sau despre inechitățile care persistă în distribuirea vaccinurilor.

Cu o incidență de 911 la 100.000 de locuitori printre tinerii cu vârste cuprinse între 20 și 29 de ani, experții spanioli se întreabă cum poate fi oprit acest nou val, scrie El Pais.

Acest lucru s-a întâmplat din două motive principale: tipul de interacțiune socială al tinerilor spanioli și ratele ridicate de vaccinare în rândul persoanelor în vârstă.

Având în vedere că cetățenii cei mai vulnerabili sunt acum protejați, măsurile ar trebui să vizeze grupele de vârstă mai tinere.

Toate privirile s-au îndreptat spre sectorul vieții de noapte - fie că este vorba de baruri și restaurante sau de petreceri improvizate pe stradă, foarte populare în Spania.

Unele regiuni ale Spaniei iau deja măsuri, limitând orarele, capacitatea localurilor și interzicând unele activități.

Dar astfel de măsuri se bucură de puțin sprijin - nici guvernul central, nici majoritatea regiunilor și nici opoziția politică nu le susțin.

Presiunea asupra sistemului de sănătate al Spaniei este totuși scăzută - 2,35% din paturile de spital sunt ocupate de pacienții cu Covid-19 și 6,55% din paturile de terapie intensivă .

Rușii sunt sceptici față de vaccinare

O situație alarmantă se înregistrează în Rusia, scrie The Moscow Times.

La Moscova, epicentrul epidemiei, doar 1,8 milioane de locuitori din cei aproximativ 12 milioane au fost complet vaccinați, în ciuda faptului că au fost disponibile doze gratuite încă din decembrie.

Autoritățile s-au confruntat cu o populație sceptică la vaccin, un sondaj independent de săptămâna trecută arătând că 54 la sută dintre ruși nu intenționează să se vaccineze.

Totuși, ritmul de vaccinare a mai crescut după ce primarul Serghei Sobyanin a impus ca 60 la sută din lucrătorii din industria serviciilor să fie complet inoculați până la jumătatea lunii august. Și alte regiuni rusești i-au urmat exemplul.

Primarul Moscovei a ordonat, de asemenea, birourilor din capitala Rusiei să trimită acasă o treime din angajații lor nevaccinați. Restaurantele pot primi în interior doar clienții care au fost vaccinați sau infectați în ultimele șase luni.

Dar, pe măsură ce țările dezvoltate încep să iasă din tunel prin vaccinare, amenințarea planează în cele mai sărace țări din lume, avertizează Le Monde.

Cu mai puțin de 150.000 de decese raportate la 1,3 miliarde de locuitori Africa pare să fi fost ocolită de probleme majore.

Cu toate acestea, cifrele din Africa ar putea fi subestimate din cauza lipsei testelor.

În plus, numărul de doze de vaccin alocate în cadrul programului Covax a ajuns la doar 95 de milioane, față de cele 500 de milioane așteptate de la 1 iulie.

Platforma de cumpărare este afectată mai puțin de o problemă de finanțare cât de naționalismul vaccinului și de eșecul solidarității.

Chiar dacă participă la Covax, multe țări își rezervă comenzile pentru populațiile lor.

India a oprit exporturile de vaccinuri

Pandemia din India a determinat această țară să blocheze exporturile de vaccinuri. Iar India este principalul furnizor pentru Covax, mai notează Le Monde.

În timp ce Financial Times vorbește despre situația dificilă a expaților din Singapore.

Victime ale restricțiilor de călătorie, dar și ale noii politici de angajare a companiilor locale, mulți dintre aceștia se gândesc să plece.

Incertitudinile legate de ridicarea efectivă a restricțiilor impuse de pandemie, accesul dificil la vaccinuri și, mai presus de toate, temerile cu privire la utilizarea lor: iată motivele care au determinat deja mulți expatriați din Singapore să părăsească orașul-stat.

Rezidenții non-singaporezi cu vârsta sub 40 de ani au trebuit să aștepte până la începutul lunii iulie pentru a putea rezerva o primă doză de vaccin. Și „acesta este doar unul dintre multele moduri în care Singapore s-a arătat destul de neprietenos față de expatriați”, declară pentru FT un consultant de business.

 
Revista presei internaționale din 12 iulie 2021