Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cuba: când internetul mobil devine ”cutia Pandorei”

cuba.png

Demonstranți strigând sloganuri antiguvernamentale pe străzile din Havana, 11 iulie 2021
Sursa imaginii: 
Reuters via rfi.fr

Presa internațională relatează pe larg despre protestele antiguvernamentale din Cuba. Cauzele sunt de natură economică, dar introducerea în țară a internetului mobil, ca parte a modernizării țării, a amplificat mișcările, cred comentatorii.

După cum transmite Le Figaro pandemia a cufundat insula într-o criză economică gravă, cea mai gravă din ultimii 30 de ani, exacerbând lipsa de alimente și medicamente. Dificultățile economice au determinat autoritățile să taie energia electrică timp de câteva ore pe zi.

Și Washington Post notează că protestele sunt printre cele mai semnificative de după revoluția cubaneză din 1959.

Guvernul a recunoscut că produsul intern brut al țării s-a micșorat cu 11% față de 2020. Restricțiile privind călătoriile au dus la o scădere cu 94% a sosirilor de turiști, în primele luni ale anului 2021.

Alți factori care au contribuit la accentuarea crizei sunt sancțiunile puse în aplicare sub administrația Trump, precum și prăbușirea economică a Venezuelei - aliatul latino-american bogat în petrol, care a servit ca patron financiar pentru Havana, scrie Washington Post.

Potrivit CNN, declarațiile liderilor americani de sprijin pentru manifestanți au determinat critici furioase din partea autorităților cubaneze, care susțin că sancțiunile SUA sunt cauza problemelor economice ale Cubei.

Duminică, oficialii cubanezi din domeniul sănătății au raportat o creștere record a cazurilor și a deceselor pentru o singură zi.

 

”Străzile aparțin revoluționarilor”

El Pais informează că în ultimele zile, numărul cazurilor pozitive de Covid-19 s-a înmulțit exponențial în Cuba, la fel ca și victimele pandemiei.

Mai multe provincii și-au văzut sistemele de sănătate copleșite.

Președintele cubanez Miguel Diaz-Canel a admis că pot exista „oameni cu nemulțumiri legitime din cauza condițiilor lor de viață și, de asemenea, revoluționari confuzi”. Dar, a avertizat el, „există oportuniști, contrarevoluționari și mercenari plătiți de guvernul SUA pentru a stimula demonstrațiile”.

Președintele a spus că „nu va permite provocări” și a folosit faimoasa frază, care era o mantră a fostului președinte cubanez Fidel Castro: „Străzile aparțin revoluționarilor”.

 „Nici un vierme, nici contrarevoluționar nu va ieși în stradă”, a spus președintele cubanez, care a cerut oprirea „campaniilor media” și le-a cerut  „oamenilor să nu permită să fie provocați”. Practic, el i-a chemat pe adepții săi în stradă ca să combată protestele.

Internetul a avut un rol determinant în amplificarea protestelor, relatează Agenția France Presse.

”În câteva ore, aproximativ patruzeci de demonstrații au fost înregistrate în toată țara, știrile fiind diseminate pe larg și pe rețelele de socializare.

Acum trei ani, aceste scene ar fi fost de neimaginat. Pentru o lungă perioadă, Cuba a fost una dintre cele mai puțin conectate țări din lume. Țara a activat internetul mobil abia în decembrie 2018. Până atunci, doar o minoritate avea internet acasă.

Ceilalți se puteau conecta, contra cost în internet cafe-uri sau parcuri wifi.

Succesul a fost orbitor: din 11,2 milioane de locuitori, 4,4 milioane navigau la sfârșitul anului 2020 de pe telefonul lor. 

Pentru guvernul comunist, îmbunătățirea conectivității a fost o prioritate în vederea modernizării țării. Dar a deschis și cutia Pandorei, consideră AFP.

 

Cenzură cu ajutorul Chinei?

Ca în toate regimurile autoritare, există și cenzura pe internet. Newsweek relatează că mulți cubanezi și-au văzut accesul la internet întrerupt, pe fondul protestelor anti-guvernamentale.

Prin aceasta, autoritățile încearcă să limiteze răspândirea videoclipurilor cu protestele. Un raport al Institute for War & Peace publicat în decembrie anul trecut a arătat că Etecsa, singura companie din Cuba care oferă acces la internet, are la bază trei oferte tehnologice primare, toate chinezești: Huawei, TP-Link și ZTE.

ONG-ul suedez de securitate a internetului Qurium a publicat, de asemenea, un raport în iunie anul trecut, în care se remarca o posibilă prezență pe rețelele cubaneze a unui produs Huawei utilizat pentru „filtrarea web”.

 
Revista presei internaționale din 14 iulie 2021