Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Tranziția verde: ”Este Frans Timmermans curajos sau nebun”? (Politico)

frans_timmermans.jpg

Frans Timmermans, vicepreședintele Comisiei Europene
Sursa imaginii: 
Facebook / Frans Timmermans

Presa internațională comentează noile planuri ambițioase privind tranziția verde, anunțate de Comisia Europeană. De exemplu, Comisia dorește ca 40% din energie să fie produsă din surse regenerabile până în 2030, față de ținta de 32% de până acum. Pot fi atinse obiectivele? Și, mai cu seamă, cum vor fi primite de statele membre și de cetățenii europeni? Acestea sunt provocări majore, spun comentatorii.

După cum transmite Wall Street Journal, pachetul elaborat de Comisia Europeană se situează printre cele mai ambițioase planuri de până acum prezentate de către o putere economică majoră privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

Companiilor și gospodăriilor li se cere să adopte tehnologii mai curate precum turbine eoliene, energie solară și vehicule electrice . Acesta ar limita poluarea în întreaga economie europeană, inclusiv în generarea de electricitate, uzul automobilelor, în locuințe, în transportul maritim și agricultură.

Să trecem de la vorbe la fapte

Pentru Le Monde, a venit timpul politic pentru ca europenii să se angajeze în atingerea neutralității emisiilor de carbon până în 2050, în conformitate cu acordul de la Paris. În consecință, să scadă emisiile de CO2 cu cel puțin 55% până în 2030.

A fost nevoie de ani de diplomație și câteva summit-uri europene furtunoase pentru ca cei 27 să se angajeze împreună în lupta împotriva încălzirii globale. Acum este momentul să treacă de la vorbă la faptă.

Bruxellesul promite un Big Bang ecologic în viteză maximă, observă și cotidianul francez cu profil economic Les Echos. Europa își propune să-și reducă emisiile de CO2 cu 55% până în 2030 (comparativ cu nivelul din 1990), un obiectiv revizuit în sus cu 15 puncte în decembrie și care necesită o schimbare clară a vitezelor.

Transportul joacă un rol important aici. Sub egida socialistului olandez Frans Timmermans, numit și „Mr. Green”, Comisia va întări și mai mult standardele privind emisiile vehiculelor. Proiectul său va duce la sfârșitul vânzărilor de mașini hibride, cu benzină sau motorină în 2035 sau 2040, un program mult discutat. Pentru a accelera electrificarea parcului, proiectul impune statelor să deschidă stații de încărcare într-un ritm mai rapid.

Urmează negocieri dificile

Dar, după cum observă Bloomberg, ”fanfara de astăzi este doar un punct de plecare. Planurile vor avea nevoie de aprobarea Parlamentului European și a statelor membre din Consiliul UE, fiecare instituție având dreptul să propună modificări. Procesul legislativ durează de obicei aproximativ doi ani, în cazul în care se desfășoară relativ ușor”.

În timp ce ediția europeană Politico se întreabă: ”este Frans Timmermans curajos sau nebun”?

Îndeplinirea obiectivelor verzi va avea un impact asupra alegerilor personale și a conturilor bancare ale europenilor din fiecare clasă socială. UE va cere schimbări în multe domenii: de la mașinile pe care oamenii le conduc la modul în care își încălzesc casele, dacă vor putea lua un zbor ieftin în vacanță și chiar dacă locurile lor de muncă actuale vor mai exista în noua economie curată și verde.

Bruxelles este foarte conștient de faptul că, dacă greșește echilibrul, rezultatul ar putea fi o reacție politică la nivelul întregului continent.

În Franța, țara Vestelor Galbene, planurile Comisiei vor ateriza pe fondul unei atmosfere politice febrile înainte de alegerile prezidențiale din aprilie.

Alegerile federale din septembrie din Germania vor fi un alt test timpuriu al costului politic. În special pentru că liderul Verzilor, Annalena Baerbock, are o perspectivă autentică de a câștiga postul de cancelar.

Odată cu începerea campaniei, Verzii au fost loviți de rivalii lor pentru planurile lor de a crește taxele pe combustibil și de a transfera traficul de la zborurile pe distanțe scurte la căile ferate - chiar dacă partidele din coaliția de guvernare susțin, de asemenea, o formă a acestor politici.

Iar la Varșovia, politica climatică a UE era deja o provocare majoră. Polonia se bazează pe cărbune pentru aproximativ 70% din energia electrică, precum și pentru aproximativ 40% din încălzirea locuințelor.

Strategia energetică a guvernului prevede o retragere treptată din cărbune – care ar fi eliminat treptat până în 2049, cu un an înainte ca întreaga UE să devină, teoretic, neutră din punct de vedere climatic.

 
Revista presei internaționale din 15 iulie 2021