Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Antivacciniștii, acești falși prieteni ai libertății (Le Point)

antivaccin.png

Proteset anti-vaccinare la Paris, 18 iulie 2021
Sursa imaginii: 
AP via rfi.fr

”Falșii prieteni ai libertății” – așa se intitulează comentariul revistei franceze Le Point. Articolul vorbește despre protestele din Franța care au urmat anunțurilor președintelui Macron privind vaccinarea personalului sanitar și accesul în unele spații publice pe baza certificatului sanitar.

Sloganurile antisănătate văzute le proteste arată că, de fapt, prietenii libertății nu sunt ceea ce unii ar putea crede că sunt, scrie Le Point.

”Ce-i drept, anti-vacciniștii furioși n-au fost foarte numeroși, dar episodul Vestelor Galbene și-a pus amprenta, iar președintele n-ar trebui să ia cu ușurință sloganuri nebune inscripționate pe bannere, precum „Da vieții, nu permisului de sănătate ”.

În fața unui nou val al epidemiei, vaccinarea în masă este singura armă eficientă.

Potrivit cifrelor publicate de Public Health France, 96% din infecțiile de săptămâna trecută au afectat persoanele nevaccinate.

Într-un astfel de context, marșul împotriva certificatului de sănătate în numele libertății nu este altceva decât o patetică neînțelegere.

Desigur, a prezenta dovezi de vaccinare, test negativ sau dovadă de recuperare pentru a intra într-un restaurant, teatru sau cinematograf este o restricționare a libertății. Dar întrebarea nu este aceasta.

Ci pur și simplu dacă este proporțională cu amenințarea. Iar răspunsul nu lasă loc de dubii.

A face totul pentru a încuraja cât mai mulți oameni să fie vaccinați, pentru propria lor protecție sau dintr-un simplu spirit civic, este o politică publică necesară.

Cei care vorbesc despre dictatură sau tiranie sunt, la alegere, fie manipulatori ipocriți , fie idioți utili”, scrie revista franceză.

 

Convergența cu Vestele Galbene

Și ziarul elvețian Le Temps observă ”formidabila convergență între Vestele Galbene și antivacciniști”.

Există aici o convergență: așa cum creșterea bruscă a prețului motorinei, prezentată în 2018 ca fiind esențială pentru a lupta împotriva încălzirii globale a fost refuzată de provinciile dependente de automobile, tot așa impunerea pașaportului de sănătate este considerată arbitrară, contrară principiului egalității.

Ca și rebeliunea împotriva impozitului pe combustibil, vaccino-scepticismul devine sinonim cu rezistența în fața un stat prea intruziv, prea inegal, inclusiv în ce privește câștigurile giganților farmaceutici.

Această convergență stă la baza unui discurs de luptă de clasă: pe de o parte, privilegiații „care au un interes pentru vaccin” și de cealaltă, clasele populare „care nu au nimic de câștigat din aceasta”.

Această situație trebuie luată cu mare atenție. Nimic nu ar fi mai rău, pentru Franța, decât să lase să se înțeleagă că protejarea de Covid nu ar fi altceva decât o cerință națională în serviciul reluării vieții, scrie ziarul elvețian.

”Dictatură ”? ,„ Apartheid ”,„ Stalin ”? ”Holocaust”? Pare că ne-am pierdut rațiunea în fața restricțiilor, comentează și Le Figaro.

Pe rețelele de socializare a circulat intens imaginea unei stele galbene „nevaccinate”.  O comparație „ care denotă o lipsă de cultură istorică”.

De îndată ce francezii se tem sau sunt supărați, ei se referă la  Holocaust. O modalitate de a adopta o postură de victimă și de a evita orice discuție.

Imaginarul războiului, simbolizând temerile și furia francezilor, a deschis ușa anumitor excese. Mai ales că rolurile sunt acum confuze.

La început, medicii și asistenții erau soldații buni, virusul, inamicul declarat, francezii, victimele civile. Inamicii de astăzi sunt conspiratori și îngrijitori nevaccinați.

Această redistribuire a cărților cedează locul iraționalului. Referințele sunt din ce în ce mai revoltătoare. Asistăm la o inflație verbală și lexicală a epidemiei, care paralizează dezbaterea privind libertățile individuale, notează ziarul francez.

 
Revista presei internaționale din 19 iulie 2021