
Presa internaţională
Scandalul Pegasus: ”Hidra supravegherii a scăpat de sub control”
pegasus_nso.png

Frankfurter Rundschau notează că ”Hidra supravegherii scapă de sub control și își pierde scopul inițial. Dezvăluirile scandalului Pegasus arată ipocrizia argumentelor invocate, cum ar fi lupta împotriva terorismului sau lupta împotriva pedofiliei, când, în realitate, serviciile de securitate caută pur și simplu să protejeze datele confidențiale. Este un întreg sistem care a devenit autonom și care funcționează în afara oricărui control al statului”.
De-abia acum UE descoperă caracterul ascuns al Pegasus
Pentru ziarul italian Il Manifesto, indignarea oficială este tardivă:
„Vorbim despre asta de ani de zile. Dar de-abia acum UE descoperă caracterul ascuns al Pegasus, software-ul pe care NSO, cu sprijinul autorităților israeliene, l-a vândut guvernelor și regimurilor din întreaga lume pentru a spiona jurnaliști, politicieni, oponenți și alții.
Nici rapoartele ONG-urilor internaționale, nici dezvăluirile și denunțurile, nici măcar cazul jurnalistului critic Jamal Khashoggi, ucis de serviciile de informații saudite în 2018 cu ajutorul informațiilor colectate de Pegasus, nu cauzaseră vreo problemă democrațiilor. Doar publicarea recentă în 16 ziare a provocat o reacție reală".
Guvernul maghiar trebuie să se explice, afirmă ziarul ungar Népszava :
„Ministrul Justiției nu a acordat niciodată atâtea autorizații referitoare la colectarea informațiilor precum astăzi. Guvernul se îngrijorează în mod vizibil pentru menținerea la putere. Convocarea comisiei parlamentare pentru securitatea națională este de prisos, în opinia Fidesz.
Cu toate acestea, apar întrebări: cum să explicăm prezența software-ului israelian de spionaj la Budapesta? Cine l-a folosit, în ce scopuri, cu ce autorizație, împotriva cui și de ce? Răspunsurile nu trebuie să fie publice; ar fi suficient dacă ar fi dat într-o ședință închisă”, crede ziarul ungar.
Financial Times consideră că a venit timpul ca Israelul să ia în serios aceste acuzații, să le examineze transparent acuzațiile și, de asemenea, să suspende licența de export a NSO. " (Sursa: Eurotopics).
De ce l-a spionat Marocul pe Macron?
După cum explică Le Monde, pericolul cu Pegasus este că software-ul este mult mai intruziv decât simpla interceptare a convorbirilor. Acest malware este capabil să preia controlul deplin al telefonului mobil și să extragă orice fel de date: e-mail-uri, locație, documente, fotografii, etc. De asemenea, poate să activeze microfonul și camera:
”Țintirea lui Emmanuel Macron este cu siguranță explicată de curiozitatea nemărginită a Marocului pentru vecinul și rivalul său de lungă durată, Algeria.
Pentru a înțelege, trebuie să mergem înapoi la știrile din acea lună, martie 2019:
În Alger, situația este incertă: Abdelaziz Bouteflika, conducătorul puternic al țării de douăzeci de ani, slăbit de demonstrații la scară largă, anunța la 11 martie, că renunță la candidatura sa pentru un al cincilea mandat prezidențial și amână alegerile programate pentru aprilie. Franța se teme de o destabilizare a țării, care, pe lângă furnizarea de gaz, este un avanpost în lupta împotriva terorismului din regiune. Parisul anticipează chiar un posibil val migrator.
Dar ce lecții trebuie să învețe Franța din țintirea președintelui său? Autoritățile vor putea utiliza metodologia și indicatorii tehnici publicați duminică 18 iulie de Amnesty International pentru a încerca să detecteze posibile urme de infecție în telefonul prezidențial.
Dincolo de asta și dacă nu încetezi complet utilizarea smartphone-urilor moderne, este complicat să te aperi împotriva acestui tip de intruziune. De exemplu, este imposibil să modifici software-ul care rulează pe telefoane Apple pentru a adăuga dispozitive de securitate proiectate de statul francez.
Și software-ul NSO va fi întotdeauna cu un pas înaintea apărării Apple”.