Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Certificatul sanitar: tot mai multe țări urmează exemplul Franței

certificat_sanitar.png

Sursa imaginii: 
AFP via France24

Începând de ieri a intrat în vigoare în Franța obligația prezentării unui certificat sanitar pentru a putea intra în spațiile culturale și de agrement care reunesc mai mult de 50 de persoane. Pentru a obține prețiosul cod QR, oamenii trebuie să fiți complet vaccinați sau să fie testați negativ. Comentatorii scot în evidență problemele etice ale reglementării, dar arată în același timp că și alte țări au introdus condiții asemănătoare sau se gândesc să o facă.

Pentru La Tribune, ”introducerea permisului de sănătate riscă să crească inegalitățile și diviziunile în cadrul societății. Cei mai vulnerabili și marginalizați, în special persoanele fără adăpost și persoanele aflate într-o situație nereglementată au, e adevărat, un acces mai ușor la vaccinare în Franța decât în ​​alte țări europene. Accesul lor la informații dat de situația lor socială poate fi totuși o piedică.

Desigur, trebuie făcut totul pentru a salva vieți și asta necesită sacrificii din partea fiecăruia dintre noi. Dar nu este acceptabil să sacrifici unele părți ale populației pentru a le salva pe altele. Dacă permisul de sănătate crește inegalitățile în accesul la spațiul public și la cultură, aceasta va afecta grav condițiile de viață ale unor segmente întregi ale populației deja vulnerabile. Și este de asemenea datoria statului să le protejeze”.

Și totuși, prima a fost Danemarca

La Croix amintește că permisul de sănătate va fi obligatoriu și în cafenele, restaurante și trenuri „de la începutul lunii august”, sub sancțiunea unei amenzi de 1.500 de euro. În Europa, Franța este una dintre cele mai dure țări.

Danemarca a fost însă prima care a experimentat „Coronapass”, din aprilie. Modelul a inspirat Franța, întrucât multe state membre folosesc permisul de sănătate doar în spații cu multe persoane. Permisul danez, care atestă o vaccinare, un test PCR negativ sau un certificat de vindecare, este necesar pentru a merge la restaurant, la cinematograf sau chiar la coafor ...

De la 1 iulie, și Austria a implementat un permis de sănătate pentru accesarea locurilor deschise publicului, cu alternativa testelor rapide valabile doar pentru o intrare.

După cum notează The Times, „anunțul - șoc al lui Macron menit a încuraja francezii să se vaccineze a inspirat și alte țări din Europa, în condițiile în care vaccinarea a încetinit brusc. După ce președintele francez a renunțat la promisiunea sa de a nu face obligatorie vaccinarea și a considerat-o o datorie civică, Grecia, Italia și Austria și-au întărit din nou restricțiile

Iar ziarul spaniol La Vanguardia comentează: „Guvernul francez consideră permisul de sănătate esențial în încercarea de a opri acest al patrulea val epidemic. Sacrificiul merită, potrivit autorităților, pentru a salva vieți și a evita închiderea locurilor publice, precum și daunele economice pe care le-ar presupune”.

Tot în Spania, El Pais informează că turiștii din Marea Britanie se întorc în Spania: rezervările de zboruri s-au triplat de la modificarea regulilor de carantină.

Spania pe lista portocalie

Spania rămâne pe lista portocalie a destinațiilor din cauza incidenței virusului, ceea ce înseamnă că oricine nu a fost vaccinat în Regatul Unit de către Serviciul Național de Sănătate (NHS) trebuie să se izoleze pentru 10 zile la întoarcerea din Spania.

Au existat totuși 489 de zboruri între Spania și Regatul Unit programate pentru luni, de trei ori mai mult decât acum o săptămână.

Tot El Pais informează că în timpul celui de-al cincilea val de coronavirus din Spania, 83% din cazuri au fost din rândul cetățenilor nevaccinați.

Peste nouă milioane de persoane care locuiesc în Spania au descărcat deja certificatul COVID digital al Uniunii Europene.

Angajatorii care nu-și vaccinează personalul, privați de ajutorul de stat?

În sfârșit, ziarul grec Kathimerini scrie că. pe măsură ce pandemia reapare în Grecia, principala prioritate trebuie să fie protejarea sănătății publice. Semnele premature de satisfacție, de asemenea din direcția oficialilor guvernamentali și monitorizarea slabă pentru respectarea măsurilor nu au ajutat.

Între timp, mulți proprietari nu au avut grijă să-și protejeze afacerile turistice. Acesta este un fapt care se reflectă în numărul mare de lucrători din turism nevaccinați. O soluție posibilă ar fi privarea angajatorilor de ajutorul de stat, în astfel de situații.

 
Revista presei internaționale din 22 iulie 2021