Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Londra vrea rescrierea Acordului Brexit, Bruxelles ridică din umeri

brexit.png

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Nemulțumit de acordul privind Irlanda de Nord, care impune controale vamale în Marea Irlandei, guvernul britanic a anunțat că dorește să renegocieze mai multe dintre dispoziții. O cerere pe care Uniunea Europeană a refuzat-o și care reaprinde tensiunile post-Brexit, sunt de părere comentatorii.

The Guardian scrie că propunerile ar presupune rescrierea articolelor 5 și 12 din protocol.

Este vorba despre eliminarea tuturor controalelor vamale ale mărfurilor care intră în Irlanda de Nord din Marea Britanie. Aceasta, în paralel cu un regim simplu prin care întreprinderile să își înregistreze comerțul și să accepte inspectarea lanțurilor de aprovizionare. Încetarea rolului instituțiilor UE în aplicarea protocolului.

Introducerea „unui regim dual de reglementare” care să permită circulația mărfurilor în Irlanda de Nord dacă acestea sunt conforme cu standardele britanice sau ale UE. Adoptarea unei noi legislații pentru a penaliza comercianții care nu respectă regulile.

Marea Britanie consideră că modificările ar elimina barierele din calea supermarketurilor, cumpărătorilor online și producătorilor și ar asigura viitorul supermarketurilor britanice din Irlanda de Nord.

După cum observă Financial Times, Londra cere încetarea „dreptului UE și al Curții sale de justiție de a impune elemente majore ale protocolului”.

Bruxelles nu vrea o confruntare majoră cu Londra

Politico apreciază că Bruxelles-ul nu va lăsa Brexitul să-i distrugă vacanța de vară. Astfel că ridică din umeri la apelul Marii Britanii de a renegocia protocolul și răspunde politicos: „Bine, vom vorbi, dar nu redeschidem acordul”.

Experți politici din Londra au declarat că ultimele cereri ale Marii Britanii - care vin la doar câteva săptămâni după ce a fost (temporar) rezolvată o confruntare asupra cărnii refrigerate - sunt cele mai drastice de până acum.

The Irish Times citează surse guvernamentale care nu se arată deloc surprinse de inițiativa britanică. Londra caută o rescriere a protocolului pentru a obține concesii pe care nu le-a putut asigura în cadrul negocierilor inițiale.

Oficialii irlandezi au subliniat, de asemenea, necesitatea ca Regatul Unit să stabilească un nivel mai mare de încredere cu UE dacă vrea să găsească o cale de a înlătura problemele actuale – ceea ce este puțin probabil câtă vreme guvernul britanic încearcă să revină asupra acordului.

Oficialii au subliniat, de asemenea, că este puțin probabilă materializarea amenințării britanice de a activa articolul 16 din protocol - care permite suspendarea de urgență a acordului.

Dublin nu se așteaptă ca discuțiile din următoarele săptămâni să ducă la un acord. În schimb, crede că tensiunile urmează să crească în septembrie, pe măsură ce se apropie termenul limită pentru încheierea perioadei actuale de grație.

IMM-uri britanice se mută în UE

În Franța, Les Echos apreciază că există o linie roșie pentru Bruxelles, care se teme de sosirea produselor necontrolate pe piața unică prin Irlanda.

Deși recunosc că acest risc există, surse britanice afirmă că Regatul Unit dorește să utilizeze „tehnologii de urmărire” care ar asigura că „produsele destinate Irlandei de Nord nu ajung în altă parte”. O ipoteză care fusese totuși menționată în timpul negocierilor acordului dintre UE și Londra dar... fără urmări.

Uniunea Europeană, pe de altă parte, nu vrea o confruntare directă. La Bruxelles, iritarea este cu siguranță palpabilă în fața unei strategii britanice care constă în a reveni la un acord deja semnat. Însă trebuie făcut totul pentru a nu cădea în capcana unui Boris Johnson care joacă „antagonismul permanent cu UE”, explică o sursă europeană.

Și tot Les Echos scrie că, în context Brexit, multe IMM-uri britanice se mută în Europa. Potrivit unui sondaj publicat de Federația Întreprinderilor Mici , 23% dintre exportatori au încetat temporar să vândă în UE. Iar unii dintre ei aleg să-și mute producția în Europa pentru a continua pe această piață.

 
Revista presei internaționale din 23 iulie 2021