Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Senzație la baschet! Franța învinge ”Dream team”-ul american

basket.png

Evan Fournier (în alb) a avut un rol decisiv în victoria Franței
Sursa imaginii: 
Eric Gay POOL/AFP via rfi.fr

Echipa de baschet a Franței a furnizat cea mai mare surpriză de până acum a Jocurilor Olimpice de la Tokyo învingând echipa Statelor Unite, favorită la câștigarea turneului, cu scorul de 83 la 76. Este prima înfrângere olimpică americană din 2004, subliniază comentatorii.

"Senzaţie! Franța a provocat prima înfrângere a Dream Team din ultimii 17 ani ”, exclamă publicația spaniolă Marca.

CBS notează că echipa de baschet masculin a SUA a început Jocurile Olimpice de la Tokyo cu o dezamăgire în fața Franței în etapa preliminară a grupelor. Este prima înfrângere olimpică a Statelor Unite din 2004, când a pierdut atât cu Puerto Rico, cât și cu Lituania, în meciurile din grupe.

De asemenea, înfrângerea pune capăt unei serii de 25 de victorii olimpice pentru SUA. Este, totuși, a doua înfrângere consecutivă a Statelor Unite în fața Franței, deoarece francezii s-au impus și în Cupa Mondială FIBA din 2019. Cu toate acestea, este pentru prima dată când echipa SUA pierde în fața Franței în turneul olimpic, unde până acum scorul confruntărilor era de 6-0 .

 „Franța pune piedică americanilor, într-un final de joc strălucit ”, citim pe pagina canalului sportiv american ESPN: „Drumul către a patra medalie de aur consecutivă este deja îngreunat. Echipa americană, plină de talente și concepută pentru a fi cea mai bună din turneu, nu a reușit niciun coș în ultimele patru minute și jumătate.

Knockout-ul a venit de la Evan Fournier, care a marcat un coș de trei puncte cu un minut înainte de final și i-a adus pe francezi definitiv în avantaj. Jucătorul francez al Boston Celtics, autorul a 28 de puncte, a făcut fără îndoială duminică unul dintre cele mai bune meciuri din cariera sa”, estimează postul american.

The New York Times explică înfrângerea americană printr-o „o serie de răsturnări de situații, cum ar fi accidentări și sosirea târzie în Japonia a mai multor jucători cheie. ”Echipa nu a performat bine pe teren, dar naționala Statelor Unite rămâne marea favorită pentru a câștiga turneul și pentru a 16-a medalie de aur din istoria sa”.

Au reușit ! - exclamă Le Figaro: ”Văzuți deja în iad împotriva căpcăunului american, albaștrii au câștigat, în cele din urmă.

Ceea ce în niciun caz nu se prefigura, ar trebui să crească încrederea echipei – și ar putea face mai ușor uitată înfrângerea grea a jucătorilor francezi de volei împotriva americanilor, în trei seturi”.

Libération precizează că echipele nu au fost complete, deoarece Franța a trebuit să-l lase pe liderul său, Frank Ntilikina, să se odihnească din cauza unui ușor disconfort muscular înainte de ultimul meci de pregătire, împotriva Japoniei. De partea cealaltă, echipa Statelor Unite a fost afectată de sosirea târzie a trei jucători care au evoluat în ultima finală a campionatului național american, NBA.

În cele din urmă, această prestigioasă victorie împotriva unui candidat declarat la titlul olimpic le permite albaștrilor să se lanseze bine în competiție. Franța și Statele Unite sunt împreună în grupa A, alături de Iran și Republica Cehă.

În timp ce L'Obs remarcă faptul că echipa franceză avusese un început de rău augur, după ce a suferit trei înfrângeri și un joc anulat împotriva Italiei, în meciurile de pregătire. Victoria a încheiat, de asemenea, o serie de șase jocuri pierdute împotriva Statelor Unite la Jocurile Olimpice.

 
Revista presei internaționale din 26 iulie 2021