Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Protestele antivacciniștilor: o dezbatere despre libertate și responsabilitate

antivaccin.png

Proteste împotriva noilor restricții impuse în Franța, Paris, 24 iulie 2021
Image source: 
© Benoit Tessier, Ruters via rfi.fr

Statele europene încep să introducă facilități pentru vaccinați și restricții pentru nevaccinați, în contextul izbucnirii valului patru al pandemiei și impasului campaniei de imunizare. Proteste au loc în mai multe țări, iar presa europeană dezbate subiectul.

Pentru Le Monde, coaliția eterogenă prezentă în stradă a reunit antivacciniști și opozanți radicali ai lui Emmanuel Macron.

”Președintele Republicii i s-a adresat, a doua zi, cu o clarificare severă: „Libertatea în care nu datorez nimic nimănui nu există”, a afirmat șeful statului, denunțând „iresponsabilitatea” și „egoismul” celor care, în numele păstrării libertății lor personale, își asumă riscul răspândirii virusului sau supraaglomerării spitalelor.

O lecție de bună cetățenie, într-un moment în care individualismul frenetic al câtorva compromite posibilitatea unei ieșiri rapide din epidemie.

Pe de altă parte, presupunem că guvernul este pe deplin conștient de limitele care nu trebuie trecute: constrângerile trebuie să rămână strict proporționale cu urgența de sănătate, supuse controlului judecătorilor și limitate în timp”.

 

Extrema dreaptă pescuiește după voturi

 Corriere della Sera observă implicarea partidelor de extremă dreapta:

„Explicația cea mai probabilă este că dreapta a găsit în aceste grupuri care aderă la teoriile conspirației un potențial electoral interesant. Teoriile conspirației și respingerea științei blochează mecanismele unei societăți libere, care se bazează pe echilibre precare și pe încrederea în competența celor care știu mai mult decât noi”.

Publicația franceză L’Opinion notează că pragul de imunizare de 60%, vizat de medici, se speră totuși a fi atins înainte ca noile variantele să vină să reașeze cărțile: ”Simbolic, acest rezultat este un fel de victorie de etapă. Din fericire, mersul mai departe în competiția împotriva noilor variante ale virusului va depinde mai puțin de zecile de mii de oameni din stradă cât de milioanele de francezi (în special de peste 55 de ani) care nu au primit încă doze, mai degrabă din motive logistice. Strategia funcționează și nu este momentul să renunțăm”.

 

O criză de încredere în societate

Le Point vorbește despre o criză mai profundă care subminează însăși funcționarea democrațiilor: ”coliziunea frontală și asumată dintre populiști și oponenții lor sau, din cealaltă perspectivă, căutarea răspunsurilor la anxietățile unora dintre concetățenii noștri.

În această privință, este oare posibil la Washington, Londra, Paris și în alte părți să găsim o cale spre echilibru fără a renunța la valorile care stau la baza democrației liberale? Aceasta este întrebarea pentru viitorul societăților noastre. Dezbaterea absurdă asupra vaccinurilor este doar un simptom, dar nu boala”.

Iar publicația spaniolă La Vanguardia crede că esențială este restabilirea încrederii între guvernanți și cetățeni: ”Statele și oamenii de știință trebuie să-și îmbunătățească metodele pentru a explica procesele de fabricare și funcționare a vaccinurilor.

Dacă vor să-i convingă pe sceptici, trebuie să fie mai transparenți și mai ușor de înțeles. Procedurile actuale, care constau în protejarea brevetelor și păstrarea secretă a contractelor cu marile companii, nu sunt de niciun ajutor, dimpotrivă: suflă în pânzele teoriilor conspirației. Prin urmare, este urgent să schimbăm discursul. ” (Pentru realizarea rubricii au fost folosite ca surse lemonde.fr și eurotopics.net)

 
Revista presei internaționale din 27 iulie 2021