Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Este omenirea pe cale de a pierde lupta cu virusul?

vaccin_glob.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Guvernele lumii se pregătesc pentru valul patru al epidemiei. Dar comentatorii pun sub semnul întrebării eficacitatea măsurilor, în condițiile intensificării campaniei anti-vaccinare.

Noile reguli COVID-19 pentru din Germania ar putea să vină prea târziu și să nu fie eficiente”, avertizează Der Spiegel.

Varianta agresivă Delta a coronavirusului determină creșterea infecțiilor în Germania, iar persoanele vaccinate riscă și ele să fie infectate.

Experții suspectează o încărcare virală semnificativ mai mare la cei infectați cu varianta Delta. Conform unui studiu publicat în Canada, severitatea pare a fi mai mare în cazul Delta decât cu variantele anterioare.

Studiul a constatat că riscul de a fi spitalizat crește cu 120 la sută, iar riscul de a fi internat în secția de terapie intensivă cu 287 la sută. Riscul de deces s-a dublat.

Din fericire, alte evaluări ale autorităților britanice de sănătate sunt mai puțin dramatice: au constatat că există un risc crescut de a merge la spital cu o infecție Delta, comparativ cu infecția Alpha, dar acest lucru nu poate fi evaluat cu certitudine”.

 

Politicienii vor să evite acuzațiile

În orice caz, majoritatea politicienilor vrea să evite acuzațiile de repetare a greșelilor de anul trecut, când au așteptat cu nesăbuință să instituie măsuri de izolare, deschizând calea pentru un al doilea val, care s-a dovedit mai rău decât primul.

Guvernatorii celor 16 landuri germane au decis acum să organizeze o întâlnire cu cancelarul Angela Merkel, pe 10 august. Întâlnirea fusese inițial planificată pentru sfârșitul lunii.

„Dar marja de acțiune pentru a contracara în mod eficient evoluțiile actuale se restrânge”, atrage atenția primarul Berlinului, Michael Müller, din Partidului Social Democrat de centru-stânga (SPD).

Principalul subiect al reuniunii va fi campania de vaccinare care încetinește și modalitatea cea mai bună de a proteja persoanele care încă nu s-au imunizat. Această problemă este deosebit de sensibilă, având în vedere că vaccinurile autorizate în Germania oferă un nivel ridicat de protecție împotriva variantei Delta.

Este adevărat că s-au raportat aproximativ 7.200 de infecții de în Germania începând de joi. Iar persoanele care s-au îmbolnăvit dintre cele vaccinate sunt cele în vârstă sau care suferă de alte afecțiuni grave.

Dar există vești bune: numai în Marea Britanie, se estimează că vaccinarea a prevenit peste 11 milioane de infecții și 37.000 de decese, până la începutul lunii iulie”, scrie der Spiegel.

În acest timp, Emmanuel Macron se confruntă cu provocarea protestelor anti-vaccin. Aproximativ 200.000 de persoane au mărșăluit în toată Franța sâmbătă, pentru al treilea weekend consecutiv, potrivit Ministerului de Interne, informează Courrier International. Protestele sunt îndreptate împotriva noilor restricții impuse persoanelor care nu au fost vaccinate, în special prin permisul de sănătate.

 

Minoritatea zgomotoasă și ideea libertății

„O mișcare care prinde contur iar magnitudinea ei amenință să complice răspunsul țării la coronavirus”, constată Wall Street Journal. „O minoritate zgomotoasă de cetățeni francezi rămâne mobilizată împotriva regulilor care, potrivit lor, le subminează libertățile individuale”, notează și Financial Times.

El Pais constată că regiunile Spaniei sunt împărțite în ce privește noile măsuri contra răspândirii virusului.

În Galicia, accesul în baruri și restaurante necesită dovada că persoanele nu sunt infectate, dar o mișcare similară în Insulele Canare a fost suspendată provizoriu de instanțe.

Murcia și Catalonia așteaptă un cadru comun pentru reglementarea măsurii, în timp ce Extremadura, Țara Bascilor și regiunea Valencia se opun în mod deschis oricăror restricții.

Cel mai înalt responsabil în materie de sănătate din Extremadura a pus la îndoială legalitatea măsurii ca angajații din baruri și restaurante să solicite clienților informații despre sănătate, adăugând că ar fi necesară o lege care să  reglementeze acest lucru.

 

Obstacole

Și tot în Spania, La Vanguardia evidențiază dificultățile globale în obținerea vaccinurilor dar și în convingerea oamenilor să se vaccineze:

Lupta împotriva coronavirusului este pe cale să fie pierdută, ceea ce ne va obliga, fără îndoială, să învățăm să trăim cu el.

Retorica politică de extremă dreaptă, în special naționalistă și populistă, alimentează scepticismul cu privire la vaccinuri.

Rețelele sociale o preiau, amplifică îndoielile și exacerbează temerile, răspândind ideea că este mai bine să eviți acest vaccin.

Între timp, China și Rusia înrăutățesc problema, răspândind otrava ineficienței vaccinurilor occidentale și a numeroaselor lor efecte secundare.

Pe de altă parte, Statele Unite și UE, deoarece nu acordă licențe pentru vaccinurile chinezești și rusești, contribuie la răspândirea acestora în țările în curs de dezvoltare, unde aceste vaccinuri sunt principala opțiune disponibilă.

Bătălia geostrategică, asociată cu o anumită slăbiciune a democrațiilor, pare un obstacol insurmontabil care ne împiedică să învingem virusul”, concluzionează ziarul din Spania.

 
Revista presei internaționale din 2 august 2021