Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Atacul asupra petrolierului Mercer Street și ”războiul nedeclarat” dintre Israel și Iran

petrolier.png

Petrolierul Mercer Street în portul Cape Town, Africa de Sud, 2 ianuarie 2016
Sursa imaginii: 
© Johan Victor, AP via France24

Tensiunea crește în Orientul Mijlociu în urma atacului asupra petrolierului Mercer Street aparținând unui miliardar israelian, în Marea Arabiei. Doi membri ai echipajului, un britanic și un român, au murit joi, când nava a fost atacată de o dronă armată despre care se crede că este operată de Iran.

După cum informează CNN, SUA, Israel și Marea Britanie dau vina pe Iran pentru atac, dar Teheranul neagă implicarea .

Armata SUA a observat de mult timp că Iranul dispune de drone care pot localiza o țintă și exploda la impact. Acest incident survine pe fondul tensiunilor sporite dintre Israel și Iran și urmează unei serii de atacuri asupra petrolierelor din Golful Oman în ultimii ani. De fiecare dată, SUA au dat vina pe Iran.

 

Un prim examen pentru premierul Bennett

France 24 amintește că și Israelul a fost suspectat că a efectuat o serie de atacuri majore în Iran și asupra transportului maritim iranian. De asemenea, Iranul și-a văzut cea mai mare navă de război scufundată recent, în circumstanțe misterioase, tocmai în Golful Oman.

Acest ultim atac marchează prima confruntare majoră cu Iranul pentru premierul Naftali Bennett, care a preluat funcția în iunie, după ce un acord de coaliție l-a destituit pe Benjamin Netanyahu.

Netanyahu este suspectat la rândul său că a lansat o serie de atacuri care au vizat Iranul, inclusiv explozii la principala unitate de îmbogățire a uraniului din țară, sau uciderea unui proeminent om de știință implicat în programul nuclear.

Bennett a făcut și el comentarii în trecut despre necesitatea de a lovi „capul caracatiței” din Teheran și mai puțin milițiile regionale ale Iranului, cum ar fi Hezbollah din Liban.

Atacul asupra navei Mercer Stret este primul din mandatul său de prim-ministru și analiștii apreciază că el ar putea răspunde cu un atac major, drept represalii.

 

Lovituri și represalii

Pentru BBC, escaladarea vine pe fondul unor discuții spinoase între Iran și puterile mondiale, la Viena, în încercarea de a reînvia acordul din 2015 care limitează programul nuclear al Teheranului.

Țările occidentale suspectează că Iranul ar putea căuta să construiască arme nucleare cu încălcarea convențiilor - ceea ce Iranul neagă cu tărie.

Acest „război nedeclarat” dintre Israel și Iran pare să se aprindă. Au existat mai multe atacuri în ultimele luni atât asupra navelor operate de Israel, cât a celor iraniene, ambele țări lansând și respingând acuzații. Dar acest atac marchează o escaladare semnificativă, date fiind victimele omenești.

Un post de televiziune iranian în limba arabă a citat surse anonime, potrivit cărora aceasta este o răzbunare pentru un presupus atac israelian asupra unui aeroport din Siria, un aliat al Iranului. Un oficial israelian care de asemenea și-a păstrat anonimatul, a spus că va fi greu pentru Israel să închidă ochii asupra ultimului atac.

Le Monde amintește că, de ani de zile, Israelul și Iranul s-au ciocnit direct sau indirect în Liban, Siria și Fâșia Gaza. Dar, în ultimele luni, această rivalitate s-a mutat pe mare, odată cu apariția unei serii misterioase de sabotaje și atacuri.

Pe 10 martie, o navă iraniană de transport maritim a fost lovită de un dispozitiv exploziv în Mediterana. La acea vreme, Teheranul a spus că „totul sugerează că regimul de ocupație din Ierusalim [Israelul, în frazeologia oficială iraniană] se află în spatele acestei operațiuni”.

În aprilie, Iranul a anunțat că o „navă comercială” iraniană, Saviz, a fost afectată în Marea Roșie de o explozie de origine nedeterminată.

The New York Times raporta atunci că nava fusese vizată de un atac israelian drept "represalii" după "lovituri iraniene anterioare asupra navelor israeliene".

Pentru analiști, această confruntare maritimă face parte dintr-o rivalitate mai extinsă cu privire la problema nucleară iraniană, Teheranul încercând să crească presiunea pentru a obține un nou acord favorabil, în timp ce Israel încearcă să prevină așa ceva.

Autoritățile iraniene au acuzat Israelul de mai multe ori de sabotarea unora dintre instalațiile sale de îmbogățire a uraniului și chiar de asasinarea oamenilor de știință care ar fi fost legați de dezvoltarea acestui program.

 
Revista presei internaționale din 3 august 2021