Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cât de eficiente sunt vaccinurile împotriva variantei Delta?

covid.png

Sursa imaginii: 
Reuters via rfi.fr

Sunt vaccinurile mai puțin eficiente împotriva variantei Delta? O analiză a ziarului Le Figaro oferă câteva detalii importante.

Potrivit serviciilor de sănătate din SUA, varianta Delta a făcut ca vaccinurile să-și piardă o parte din eficacitatea lor în limitarea contagiozității, notează Le Figaro.

Prin urmare, o persoană vaccinată ar putea transmite în continuare boala. Aceste declarații vin la aproximativ zece zile după cele ale autorităților sanitare israeliene, car au mers în aceeași direcție.

Se știe că anticorpii produși în urma vaccinului sunt ceva mai puțin eficienți împotriva variantei Delta. Dar ei continuă să joace un rol decisiv în prevenirea contagiunii.

Vaccinații sunt mai puțin expuși riscului formelor severe, deoarece sistemul imunitar nu se bazează doar pe anticorpi. Aceștia blochează virusul și îl împiedică să intre în celule pentru a se replica.

Dar celulele T, numite celule ucigașe, preiau apoi țintirea celulelor bolnave pentru a le distruge. Acest răspuns nu este calibrat la o anumită zonă a virusului, deci este mai puțin sensibil la mutațiile sale. Iar această parte a răspunsului imunitar va împiedica agravarea bolii.

În acest timp, organismul va relua producția de anticorpi, dar virusul va fi avut timp să se replice în membranele mucoase. Prin urmare, virusul ar putea circula și într-o populație vaccinată, rămânând aproape invizibil, deoarece provoacă forme cu simptome mici sau deloc.

Dar atâta timp cât o mare parte a populației rămâne neprotejată, riscul unei reveniri epidemice rămâne foarte mare.

Revista americană Forbes explică faptul că atunci când virusul SARS-CoV-2 intră în corpul unei persoane vaccinate, trece ceva timp până când sistemul imunitar este alertat de intrus și anticorpii pot intra în acțiune.

Răspunsul imun generat de vaccinare înseamnă că, de obicei, virusul nu se poate instala în celule și nu se poate replica așa cum ar fi la o persoană nevaccinată.

Vestea bună este că infecțiile grave sunt rare și marea majoritate a cazurilor, ușoare. Peste 161 de milioane de persoane din SUA au fost complet vaccinate și mai puțin de 6.000 de persoane complet vaccinate au fost spitalizate sau au murit din cauza infecțiilor grave.

Varianta Delta amenință serios strategia zero ”Covid a Chinei” - și ridică întrebări cu privire la eficacitatea vaccinurilor chinezești, notează CNN.

China a raportat 328 de infecții locale cu Covid-19 în iulie, aproape de totalul din ultimele cinci luni, potrivit Comisiei Naționale de Sănătate. Deși cifrele sunt infime în raport cu cazurile raportate în țări precum Statele Unite și Regatul Unit, aceasta este percepută ca o amenințare gravă în China, unde autoritățile încearcă să mențină infecțiile locale la cota zero.

Autoritățile chineze nu au oferit o descriere completă a numărului de cazuri înregistrate la persoanele vaccinate.

Dar mai multe alte țări care au folosit vaccinuri chineze au raportat, de asemenea, infecții în rândul persoanelor vaccinate.

În iunie, oficialii indonezieni au declarat că peste 350 de lucrători medicali din țară au contractat Covid-19, în ciuda faptului că au fost inoculați cu vaccinuri produse de compania chineză Sinovac Biotech.

De asemenea, au fost raportate cazuri în rândul persoanelor complet imunizate cu vaccinuri mai eficiente, cum ar fi cele produse de Pfizer / BioNTech și Moderna.

Delta nu a „subminat semnificativ” eficacitatea vaccinului AstraZeneca, transmite canalul american ABC.

Vaccinul Oxford-AstraZeneca a atins peste un miliard de doze la nivel mondial, dar în Australia lansarea a fost deraiată, în parte ca urmare a mesajelor confuze și schimbării sfaturilor cu privire la siguranța vaccinului.

Însă președintele branșei australiano-neozeelandeze a AstraZeneca spune că riscul de formare a cheagurilor de sânge este scăzut, iar AstraZeneca și Pfizer sunt la fel de eficiente împotriva prevenirii bolilor severe și a decesului - chiar și împotriva variantei Delta.

 
Revista presei internaționale din 4 august 2021