Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


O cursă cu un dictator. Cazul Krystsina Tsimanouskaya

cursa.jpg

O cursă cu un dictator. Cazul Krystsina Tsimanouskaya
O cursă cu un dictator. Cazul Krystsina Tsimanouskaya
Sursa imaginii: 
pixabay.com

Olimpiada și apoi exilul, cazul Krystsina Tsimanouskaya. Este titlul ales de cei de la Eurotopics care analizează situația sportivei din Belarus pe care regimul Lukasenko a încercat să o întoarcă forțat în țară.  Atleta a părăsit Tokyo, însă nu a ajuns în Polonia așa cum era stabilit inițial, Varsovia oferindu-i o viză umanitara, ci în Austria. Destinația atletei a fost schimbată din motive de securitate, spun apropiații.

Pentru presa europeana acest episod, arunca o lumina asupra regimului dictatorial de la Minsk si mai cu seama asupra lipsei perspectivelor din Belarus. Daca mai era nevoie, dupa momentul consumat in luna mai, care a socat lumea civilizata, cand la ordinele lui Lukasenko, o aeronava civila a fost deturnata pentru ca un opozant al regimului sa poata fi arestat. Roman Protasevici.

Pentru ziaristii polonezi de la Politykacazul Krystsina Tsimanouskaya, e un bun prilej pentru a arunca o privire mai indeaproape asupra relatiei pe care autoritatile din Belarus o au cu evenimentele sportive.  In opinia lor ce s-a intamplat la Tokyo este o  fisura in imaginea pe care Lukasenko vrea sa o proiecteze in fata lumii. “ Autoritatile din Belarus le permit sportivilor sa ia parte la competitii internationale dar cer supunere in schimb. Sportul este extrem de important pentru regim. Ii permite izolatului Belarus sa se mentina vizibil  pe scena internationala si sa se laude in fata cetatenilor cu succesele pe care sportivii le obtin”, considera Polityka.  

Nici FAZ nu a ocolit subiectul. Publicatia germana nu e convinsa ca atleta din Belarus care a avut curajul sa sfideze regimul Lukasenko este deocamdata in siguranta,  in Austria sau oriunde.  “ O tara din UE ii acorda azil.  Sotul ei exista informatii ca este I ucraina. Se asteapta ca amandoi sa fie la adapost dar dupa experineta ultimelor luni – si aici ne este reamintit cazul Protasevici- nimic nu e sigur. Si totusi, cazul atletei il expune inca odata  pe Lukasenko pe scena internationala”, apreciaza FAZ.

Guardian merge un pas mai departe si scrie in context despre cum cazul atletei contribuie la exodul tinerilor bielorusi , activi civic si care sustin principii democratice. “ In timp ce regimul autoritar de la Minsk si-a consolidat puterea prin arestari in masa, acte de tortura si represiune asupra civililor, un mare numar de tineri si-a gasit refugiu in Lituania vecina, Ucraina sau Polonia. Sectorul IT-istilor ndin Minsk, foarte activ in timpul protestelor, a primit o grea lovitura. Se estimeaza ca 15.000 de angajati au parasit tara. Si aceeasi soarta au avut-o si alte sectoare. Si avand in vedere ca  sanctiunile impuse lui Lukasenko de UE si SUA sunt practic ineficiente iar Vladimir Putin este pregatit sa-si ofere sprijinul oricand, cine i-ar putea invinovati”, deplange The Guardian?

Cesky Rozhlas, din Praga rezoneaza, previzibil,  aducand aminte de situatia dinainte de 1989. “ Cazul atletei di Belarus ne aminteste in aceasta parte a lumii de ceva ce am trait acum 30 de ani- de un exil fortat, impus, din cauze politice,  de decizia de a nu reveni in tara ta de frica ca vei fi persecutat pentru ca ai sfifat regimul. In belarusul de acum lucrurile se intampla exact ca atunci , acolo a adus Lukasenko tara. Iar asta este cel mai grav rechizitoriu al acestei presedintii”, conchid jurnalistii cehi.

In fine, polonezii de la Rzeczpospolita se intreaba cat va mai dura interesul media pe acest subiect. “ Cu totii am urmarit o cursa cu un dictator.  Tsimanouskaya a visat sa-si reprezinte tara. Si cel mai probabil inca viseaza la un Belarus care sa ii premita sa faca asta.  Din nefericire, ea si compatriotii sai vor afla cat de curand ca atentia lumii asupra faptelor dictatorilor este scurta. Ca un sprint de 200 de metri”, inchid jurnalistii polonezi .