Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Eșecul acțiunilor asupra schimbărilor climatice va avea consecințe „catastrofale” (The Observer)

raport.png

PATRICIA DE MELO MOREIRA AFP/File

Aproximativ 90% din pacienții cu forme moderate spre grave de Covid care au fost tratați la mai multe spitale din Grecia cu un medicament israelian au fost externați în cinci zile sau chiar mai puțin, scrie Jerusalem Post, care citează un studiu clinic. În contextul flăcărilor scăpate de sub control, presa internațională se concentrează și pe efectele schimbărilor climatice, încercând să găsească un răspuns la întrebarea cum am ajuns aici și mai ales ce ne așteaptă în continuare.

Potrivit Jerusalem Post, testul clinic de acum a confirmat rezultatele testului clinic de fază I, realizat în Israel iarna trecută și care a arătat că 29 din 30 de pacienți aflați în stare moderată până la gravă s-au recuperat în câteva zile.

Tratamentul, numit EXO-CD24 și bazat pe o moleculă numită CD24, care este prezentă în corp în mod natural, este dezvoltat de Sourasky Medical Center din Tel Aviv.

”Principalul scop al acestui studiu este să verificăm dacă medicamentul este sigur”, a explicat dr. Nadir Arber. ”Până acum nu am înregistrat efecte secundare semnificative la niciun pacient din ambele grupe”, a mai precizat medicul

Studiul a fost realizat la Atena, deoarece Israelul nu avea suficienți pacienți relevanți. „Este important să ne amintim că 19 din 20 de pacienți cu COVID-19 nu au nevoie de terapie. După o fereastră de cinci până la 12 zile, în cazul a aproximativ 5% dintre pacienți starea începe să se deterioreze“, explică Arber.

Principala cauză a deteriorării clinice este activarea sistemului imunitar, cunoscut de asemenea ca furtuna de citokine. În cazul pacienților Covid-19, sistemul începe să atace celule sănătoase din plămâni.

”Medicamentul nostru vizează tocmai această problemă”, a explicat medicul.
Tratamentul nu afectează sistemul imunitar ca întreg, ci doar acest mecanism specific, ajutând la regăsirea echilibrului.
”Steroizii de exemplu vizează întreg sistemul imunitar. Noi echilibrăm partea responsabilă pentru furtuna de citokine folosind mecanismul endogen al corpului, adică instrumente oferite chiar de corp”, a adăugat Arber.

Avertisment puternic asupra modului în care comportamentul uman accelerează în mod alarmant încălzirea globală 

Eșecul acțiunilor asupra schimbărilor climatice va avea consecințe „catastrofale” pentru lume, a avertizat liderul următoarelor discuții pe tema climei găzduite de Națiunilor Unite, după cum relatează CNN.

"Nu cred că există un alt cuvânt pentru asta", a declarat Alok Sharma, ministrul britanic responsabil cu cea de-a 26-a Conferință a ONU privind schimbările climatice (COP26), pentru ziarul The Observer, avertizând că discuțiile anuale, care vor avea loc în Glasgow, Scoția, în noiembrie, ar fi printre ultimele șanse de a limita încălzirea globală și de a salva vieți.

„Acesta va fi cel mai puternic avertisment de până acum asupra modului în carre comportamentul uman accelerează în mod alarmant încălzirea globală și de aceea COP26 trebuie să fie momentul în care obținem acest lucru. Nu ne putem permite să așteptăm doi ani, cinci ani, 10 ani - acum este momentul ", a avertizat ministrul.

Comentariile lui Sharma vin într-un moment în care Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) este așteptat să lanseze ultima sa evaluare, care va oferi probabil cea mai concludentă analiză de până acum asupra schimbărilor climatice provocate de om.

IPCC - autoritatea științifică globală privind schimbările climatice - a avertizat într-un raport special din 2018 că lumea trebuie ca până în 2030 să își reducă drastic dependența de combustibilii fosili și să împiedice planeta să atingă pragul crucial de creștere a temperaturilor medii cu 1,5 grade Celsius peste nivelul preindustrial.

Dincolo de acest punct există riscuri de secetă extremă, incendii și inundații, iar penuria de alimente va crește dramatic.

„Vedeți zilnic ce se întâmplă în întreaga lume. Anul trecut a fost cel mai fierbinte înregistrat, ultimul deceniu este cel mai fierbinte deceniu înregistrat”, a spus Sharma.

Numai în această săptămână au avut loc incendii severe în Grecia, Turcia, Siberia și Statele Unite, în timp ce inundațiile masive au făcut ravagii în anumite zone din Europa și Asia în ultimele săptămâni.

O vară cu temperaturi record în sudul Europei a declanșat incendii devastatoare care au ars păduri, case și au distrus infrastructura din Turcia până în Spania. Și în această vară, inundațiile devastatoare din Europa de Vest au înghițit case și străzi și au luat zeci de vieți.

"Nu cred că am depășit momentul, dar cred că ne apropiem periculos de momentul în care am putea-o face, Vom vedea [din IPCC] un avertisment foarte, foarte clar că, dacă nu acționăm acum, din păcate nu vom mai avea timp", a declarat Sharma pentru The Observer.

Multe țări s-au angajat să devină neutre din punct de vedere al emisiilor de carbon până la mijlocul secolului și câteva dintre cele mai mari economii ale lumii, inclusiv SUA, Uniunea Europeană, Regatul Unit și Canada, și-au revizuit obiectivele de reducere a emisiilor pe termen scurt.

Austeritatea, devastatoare pentru mediul înconjurător (Anametrisi)

Austeritatea a fost devastatoare pentru mediul înconjurător, scrie activistul de mediu Thanos Andritsos in Anametrisi.
Potrivit acestuia, politicile de austeritate din ultimii ani au responsabilitatea  lor în incendiile ce misturie Grecia acum.

Toate guvernele care nu s-au preocupat să investească serios în protecția pădurilor sau în modul în care se răspunde la incendii cu siguranță că au partea lor de vină pentru ceea ce se întmplă acum, acuză activistul.