Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Sărbătoare în presa din China și Rusia: gata cu dominația Americii!

Presa din China și Rusia exultă după preluarea puterii de către talibani în Afganistan. Comentatori din cele două țări salută ceea ce ei numesc prăbușirea hegemoniei americane. Iar presa din Rusia nu uită să avertizeze Moldova, Ucraina și Georgia că vor fi abandonate de Occident.

După cum observă Courier International, preluarea puterii de către talibani în Afganistan a făcut să curgă multă cerneală în mass-media chineză, dar comentatorii par mult mai puțin preocupați de viitorul țării vecine decât de declinul Statelor Unite.

Ziarul din Singapore Lianhe Zaobao se arată la rândul său uimit: ” În loc să se uite la viitorul Afganistanului, dezbaterile de pe rețelele sociale chineze s-au rotit în cea mai mare parte în jurul unui subiect major: lovitura pentru Statele Unite”.Unii nu ezită să compare contraofensiva talibană cu tactica militară a Partidului Comunist Chinez - de la „gherilă” la „război prelungit” , teoretizată de Mao în timpul celui de-al doilea război sino-japonez, din 1937 până în 1945 , inclusiv înconjurarea orașelor dinspre zonele rurale – o altă teorie dezvoltată și de Mao .

Aceeași abordare, în cadrul unui comentariu al agenției oficiale chineze Xinhua She:  ”Căderea Kabulului a făcut să sune ceasul pentru hegemonia americană”.

Renmin Ribao organ al Partidului Comunist Chinez, susține că ”această schimbare brutală este o lovitură grea pentru puterea, credibilitatea și diplomația Statelor Unite, precum și pentru democrația și aroganța americană”.

Site-ul naționalist chinez Guanchazhe Wang a luat în vizor presa occidentală: „Majoritatea percepțiilor asupra talibanilor de pe internet sunt dezinformări deliberate din mass-media occidentală”. Site-ul se străduiește să demonstreze că „ceea ce s-a întâmplat nu este o surpriză, talibanii sunt alegerea oamenilor”.

Atenționări pentru Moldova, Ucraina și Georgia

În Rusia, presa pro-Kremlin folosește subiectul retragerii trupelor SUA din Afganistan pentru a descuraja eforturile euroatlantice ale Ucrainei, Georgiei și Republicii Moldova, arată o analiză Veridica.ro, preluată de G4 Media.

Nezavisimaia Gazeta o avertizează pe Maia Sandu că va fi părăsită de aliații săi americani. Jurnaliștii ruși citează experți apropiați de Moscova care susțin că NATO va lăsa țările care nu fac parte din Alianță singure în fața problemelor de securitate cu care se confruntă și doar Rusia are capacitatea de a proteja fostele state post-sovietice.

 Astfel continuă gazeta, Ucraina nu mai trebuie să participe la „provocările organizate împotriva Rusiei de către partida războiului din Occident, în colaborare cu partida războiului din Ucraina”.

Este citat și directorul publicației Segodnia, apropiată de politicieni pro-ruși din Ucraina, care spune că SUA și NATO nu vor mai susține Ucraina în conflictul cu Rusia, iar tot ce poate face Washingtonul pentru ucraineni este să trimită câteva avioane pentru a evacua diplomații săi de la Kiev, după modelul Kabul.

Ria Novosti spune la rândul său că situația din Afganistan a falimentat ideea de „parteneri ai NATO”.

Publicația afirmă că teritoriile Estoniei, Letoniei și Lituaniei reprezintă următorul obiectiv care ar putea fi utilizat de SUA în scopuri politice. În timp ce ”evenimentele din Siria, Afganistan și Ucraina au demonstrat că, în situații critice, nu se poate miza pe ajutorul americanilor”.