Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Nu credeți promisiunile talibanilor! Plus: cât timp poate rezista Afganistanul fără dolari?

taliban_hashimi.png

Zabihullah Mujahid, ”purtătorul de cuvânt” al talibanilor, (centrul imaginii), în prima conferință de presă de după cucerirea Kabulului, 15 august 2021
Sursa imaginii: 
Hoshang Hashimi / AFP via rfi.fr

Acesta este titlul unei analize a revistei americane The Atlantic. Noii conducători din Kabul încearcă să prezinte o imagine liniștitoare și mai modernă decât acum douăzeci și cinci de ani. În realitate, nimic nu s-a schimbat, crede publicația.

Când talibanii au descins la Kabul în urmă cu douăzeci și cinci de ani – amintește The Atlantic - ei au spus că nu vor căuta răzbunare și au promis o amnistie tuturor celor care lucraseră pentru fostul guvern:

Odată făcută această promisiune, președintele demis Mohammad Najibullah nu a putut răspunde, fiind indisponibil: Tocmai fusese castrat de talibani, care apoi i-ar fi îndesat organele genitale tăiate în gură, înainte de a-l spânzura.

Talibanii promit acum că femeile își vor putea continua educația dacă vor purta hijab-ul. Tot ei au asigurat că vor garanta respectarea drepturilor omului și libertatea de exprimare, atâta timp cât acestea respectă legea Sharia. Problema este că talibanii nu cred că acestea respectă Sharia.

În 1996, liderul grupului, Mullahul Omar, le-a cerut locuitorilor din Kabul să reziste tentației de a fugi, spunând că talibanii le vor asigura siguranța. Succesorii săi spun acum exact același lucru .

Talibanii sunt cruzi, dar nu sunt proști, iar mărinimia lor de la începutul domniei nu înseamnă că nu vor fi conduși de un spirit de răzbunare la fel de puternic precum în perioada de vârf a puterii lor între anii 1990 și 2000. În afara Kabulului, departe de ochii restului lumii, deja au fost raportate execuții sumare.

De fapt, conducerea talibanilor nu dă semne că s-ar schimba. Și de ce ar face-o?

În ultimii 15 ani, ei au continuat să comită violențe, iar această lipsă de milă nu le-a adus decât recompense. Mai mult, generația actuală de lideri este de fapt mai crudă decât predecesorii și, în unele cazuri, întărită de... o ședere în Guantánamo.

Deși susțin că s-au liniștit, prin acțiunile lor, ne dăm seama că nimic nu s-a schimbat cu adevărat și că talibanii riscă să facă din Afganistan un loc dezastruos pentru oamenii săi și pentru restul lumii. Ba chiar, mai rău decât a fost odată. Statele Unite au anunțat practic că sunt gata să-i lase să facă asta”, scrie The Atlantic.

După cum remarcă și L'Obs, talibanii îi vizează pe jurnaliști și foști demnitari afgani, în ciuda promisiunilor de clemență.

Revista citează un raport ONU potrivit căruia talibanii au întocmit „liste de priorități” ale persoanelor pe care vor să le elimine. Printre ei, un jurnalist care lucrează pentru Deutsche Welle. Talibanii au împușcat un membru al familiei sale și l-au rănit grav pe un altul în Afganistan.

The Conversation vorbește despre o practică introdusă deja de talibani în teritoriile pe care le controlau de mai multă vreme: femeile și fetele sunt duse în regiunea Waziristan din Pakistan, pentru a fi reeducate și convertite la „islamul autentic”.

Acest ordin a provocat o teamă profundă în rândul femeilor și al familiilor acestora din aceste zone și le-a forțat să fugă și să se alăture persoanelor deja strămutate intern, adâncind dezastrul umanitar din Afganistan. Numai în ultimele trei luni, 900.000 de persoane au fost strămutate, scrie The Conversation.

 

Cât poate rezista Afganistanul fără banii Occidentului?

Le Monde observă o primă mare problemă pentru talibani: ei se confruntă cu secarea fluxurilor financiare internaționale.

Dolarii nu mai intră în țară. Ajutorul internațional, care reprezintă 42% din produsul intern brut, a fost în mare parte suspendat, Fondul Monetar Internațional și-a înghețat plățile, iar autoritățile SUA au blocat transferurile de dolari.

Dar cât timp poate supraviețui Afganistanul ? Câteva săptămâni, cu siguranță, apreciază un expert citat de Le Monde. Fără dolari, o mare parte a economiei, mai ales cea informală, va continua să funcționeze.

Dar este ca și cum ai arunca nisip în angrenaje: aceasta se va bloca treptat, adaugă expertul.

Talibanii nu sunt, însă, complet izolați. China și potențial Rusia îi pot ajuta, fericite să pășească acolo unde Occidentul s-a retras.

În cele din urmă, talibanii au propriile resurse, în principal traficul de heroină și „impozitul” de 10% perceput comercianților locali.

 
Revista presei internaționale din 23 august 2021