Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


A fost Platforma Crimeea un succes?

ucraina_merkel.jpg

Cancelarul german Angela Merkel și premierul ucrainean Denys Shmyhal la Kiev, 22 august 2021
Sursa imaginii: 
Site-ul oficial al Guvernului Ucrainei / kmu.gov.ua

Comentatorii remarcă scăderea în ultimul moment a rangului reprezentării Franței, Germaniei și Italiei. De asemenea, presa europeană analizează vizitele întreprinse de cancelara Angela Merkel la Moscova și Kiev.

După cum comentează EU Observer, evenimentul fusese menit să reprezinte un spectacol de solidaritate din partea Occidentului în ce privește încetarea ocupației rusești a peninsulei.

”Dar Franța, Germania și Italia au dezamăgit Ucraina prin retrogradarea în ultimul moment a delegațiilor lor, de la nivel de ministru de externe la reprezentanți de rang mai mic...”

Potrivit surselor EU Observer, ”decizia a determinat speculații la Kiev potrivit cărora cancelarul german Angela Merkel a fost de acord să facă acest lucru după ce a vorbit cu președintele rus Vladimir Putin, în discuții care au vizat și sprijinul Rusiei într-o posibilă criză a refugiaților afgani”.

Agenția France Presse (AFP) notează că tătarii din Crimeea  și-au făcut simțită prezența la summitul de luni:

Soarta tătarilor din Crimeea a fost una dintre problemele de top la reuniunea inaugurală a Platformei Crimeea, un summit internațional convocat de Ucraina pentru a crește presiunea asupra Rusiei cu privire la anexarea peninsulei.

Etnicii ruși, care formează majoritatea celor 2,3 milioane de oameni din Crimeea, susțin anexarea, dar tătarii din Crimeea, care reprezentau aproape 15%, s-au opus preluării de către Moscova.

Se estimează că 30.000 de tătari din Crimeea au fugit din peninsulă începând cu 2014. Unii dintre cei care au rămas s-au confruntat cu o represiune  dură din partea autorităților ruse, care au interzis principalul organism reprezentativ al tătarilor ca și unele grupuri religioase. Aproximativ 80 de tătari au fost condamnați și 15 activiști au dispărut, potrivit Amnesty International”.

De partea sa, agenția rusă TASS îl citează pe purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, care a caracterizat Platforma Crimeea drept un ”eveniment anti-rus” și a subliniat că Moscova nu acceptă astfel de afirmații în legătură cu Crimeea.

Agenția rusă notează: ”După lovitura de stat susținută de Vest, care a avut loc în Ucraina în februarie 2014, autoritățile din Crimeea și orașul Sevastopol au organizat un referendum, în care 96,7% dintre alegătorii din Crimeea și 95,6% dintre alegătorii de la Sevastopol au ales să se separe de Ucraina și să se reunească cu Rusia”.

 

Merkel nu a reușit să liniștească temerile ucrainenilor

În contextul reuniunii de la Kiev, comentatorii vorbesc și despre vizita efectuată de Angela Merkel la Moscova și apoi în capitala Ucrainei.

Angela Merkel a făcut vineri ultima sa vizită de stat la Moscova. Apoi a călătorit la Kiev și l-a întâlnit pe președintele Zelensky. Dar ea nu a rămas la summit-ul Platformei Crimeea privind viitorul peninsulei anexate – remarcă Eurotopics.

În timp ce Le Monde consideră că obiectivul Angelei Merkel în vizita de la Kiev, la două zile după ce a fost primită de Vladimir Putin la Moscova, a fost liniștirea ucrainenilor.

Dar în ciuda comentariilor sale cu privire la cele trei probleme principale care afectează relațiile ucrainene-ruse - Nord Stream 2, războiul din Donbass și soarta Crimeei - ea nu a reușit cu adevărat.

În ce privește Crimeea, cancelarul german chiar i-a dezamăgit  pe ucraineni, prin faptul că nu a rămas pentru conferința internațională, ținută în ajunul celei de-a 30-a aniversări a independenței. 

Merkel a fost reprezentată de ministrul economiei, Peter Altmaier, și nu așa cum era prevăzut, de ministrul afacerilor externe, Heiko Maas, reținut oficial de evenimentele din Afganistan.

Aceasta a dat sentimentul că Berlinul nu vrea să se implice în acest dosar pe cât de mult ar fi putut”, este de părere Le Monde.

Succesorul lui Merkel va trebui să rămână ferm în privința Rusiei, atrage atenția Frankfurter Allgemeine Zeitung:

Chestiunea ucraineană va rămâne o prioritate. Recenta intimidare militară din partea lui Putin și încercările sale de a contesta legitimitatea Ucrainei îi trădează viziunea asupra țării. Merkel a adoptat sancțiuni hotărâte ca reacție la anexarea Crimeii și probabil că s-a evitat ceea ce putea fi cel mai rău. Succesorul său va trebui să rămână la fel de ferm".

 
Revista presei internaționale din 24 august 2021