Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Schimbările climatice, pe o pantă amenințătoare. Ne va salva tehnologia?

Oamenii de știință reafirmă legătura dintre schimbările climatice și inundațiile din Europa. Un ultim raport spune că încălzirea globală a făcut ca probabilitatea producerii unor astfel de evenimente să crească în proporție de 20 până la 900 la sută. În acest timp, zone extinse din Orientul Mijlociu pot deveni nelocuibile în următoarele decenii, iar comentatorii se întreabă dacă noile tehnologii îi vor ajuta pe oameni să câștige cursa cu schimbarea climei.

După cum notează Politico, schimbările climatice au înrăutățit inundațiile devastatoare din Europa din iulie, dar au fost doar un factor declanșator al catastrofei.

Potrivit autorilor studiului, precipitațiile extreme au depășit aproape tot ce știam în acea regiune înainte. Există mai mulți factori care au dus la această catastrofă, cum ar fi  ploaia care a căzut pe solul deja îmbibat, într-o regiune în care au fost îndepărtate obstacolele naturale împotriva inundațiilor pentru a face loc agriculturii sau dezvoltării urbane. Toate acestea au agravat inundațiile.

Problema oamenilor de știință este dată de dificultatea unor previziuni cu privire la regiuni restrânse.

Aceste provocări i-au împins pe oamenii de știință pe un nou teritoriu, în timp ce încercau să evalueze acumulările de nori de vară. Asta a însemnat utilizarea pentru prima dată a modelelor privind convecția - sau creșterea căldurii și umezelii .

Astfel de analize vor deveni mai obișnuite pe măsură ce vor fi disponibile mai multe și mai multe simulări, sunt se părere oamenii de știință citați de Politico.

Pagube de zeci de miliarde de euro

Pe tema aceluiași raport, ziarul francez Libération scrie că efectele devastatoare - secete, incendii sau inundații - sunt deja resimțite în întreaga lume:

În 14 și 15 iulie, inundațiile puternice cauzate de ploile torențiale au ucis cel puțin 190 de persoane în Germania și 38 în Belgia.

Germania va trebui să aloce 30 de miliarde de euro reconstrucției zonelor afectate de dezastru. Evenimentul a plasat problema urgenței climatice în centrul dezbaterii publice, cu câteva săptămâni de alegerile de la sfârșitul lunii septembrie pentru succesiunea cancelarului Angela Merkel.

Potrivit evaluării oamenilor de știință, probabilitatea unui episod precum cel din iulie în Europa de Vest este de o dată la 400 de ani. Dar astfel de dezastre vor „deveni și mai frecvente” dacă încălzirea continuă, susține studiul.

Prin urmare, este „important să știm cum să reducem vulnerabilitatea la aceste episoade și impactul acestora, a subliniat unul dintre autori. Pentru că din păcate, oamenii sunt deseori pregătiți ... dar pentru dezastrul anterior”, conchide ziarul francez.

 

Orientul Mijlociu, aproape de a deveni de nelocuit

Revista americană Foreign Policy atenționează că Orientul Mijlociu devine literalmente nelocuibil:

Aceasta este una dintre regiunile cele mai afectate de schimbările climatice. Dar este, de asemenea, una dintre cele mai puțin echipate pentru a face față provocării.

În iunie, Kuweitul a înregistrat o temperatură de peste 53 grade Celsius, în timp ce Oman, Emiratele Arabe Unite și Arabia Saudită au înregistrat și ele peste 50 de grade. Iranul a înregistrat aproape 51 de grade.

Vestea cea mai rea este că ne aflăm doar la începutul unei tendințe. Orientul Mijlociu se încălzește de două ori mai mult decât media globală și până în 2050 va fi cu 4 grade Celsius mai cald comparativ cu nivelul de 1,5 grade, pe care oamenii de știință l-au prescris pentru salvarea umanității.

Institutul Max Planck din Germania consideră că multe orașe din Orientul Mijlociu ar putea deveni literalmente nelocuibile înainte de sfârșitul secolului.

Iar regiunea, devastată de război și marcată de sectarism, este prost pregătită pentru a face față provocărilor care îi amenință existența colectivă.

Aceste țări sunt conduse de guverne ineficiente, autocrați sau clerici, au infrastructura energetică degradată și deficiențe structurale adânc înrădăcinate, care blochează inovația tehnologică în domeniul energiei regenerabile.

Experții spun că reformele politice și economice care întăresc instituțiile și încurajează întreprinderile să gândească liber sunt esențiale pentru a reduce emisiile de carbon și pentru a asigura trecerea la energie curată în Orientul Mijlociu”, citim în Foreign Policy.

 

Ne salvează tehnologiile?

În timp ce Le Figaro vorbește despre inovațiile care i-ar putea ajuta pe oameni să depășească impasul:

Astăzi, mașinile electrice sunt propulsate de bateria litiu-ion, dar firmele franceze lucrează la tehnologia  pentru așa-numita baterie „solidă”,  care ar putea fi accesibilă în 2026-2028.

Atunci vom putea atinge autonomia de 1000 km  pentru mașinile personale.

Deoarece are capacitatea să stocheze energie, hidrogenul fără carbon (produs din energie regenerabilă sau energie nucleară) va fi unul dintre principalii vectori energetici după 2030 pentru produse chimice sau pentru industrie și transporturi grele.

De zeci de ani, cercetătorii au încercat să genereze energie asemănătoare stelelor, prin fuziunea nucleară. Proiectul internațional de anvergură Iter, cu sediul în sudul Franței, este așteptat să își atingă obiectivul de realizare a fuziunii cu puțin înainte de 2040. Multe alte inițiative publice și private mai mici promit rezultate în decurs de 10-20 de ani”.

 
Revista presei internaționale din 26 august 2021