Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Este posibil să nu aflăm niciodată adevărata origine a pandemiei

wuhan.png

Infirmiere la un spital din Wuhan, China, mai 2020
Sursa imaginii: 
AFP via rfi.fr

Fereastra de oportunitate pentru aflarea originilor coronavirusului este pe cale să se închidă. Acesta este avertismentul lansat de autorii raportului Organizației Mondiale a Sănătății din luna martie. Comentatorii atrag atenția că s-ar putea să nu aflăm niciodată adevărata origine a pandemiei.

Revista științifică Nature este cea care preia apelul oamenilor de știință care în ianuarie au întreprins o misiune de 28 de zile la Wuhan.

”Discuțiile științifice dintre echipele internaționale și chineze în timpul acestei misiuni au fost intense. Cantități mari de informații au fost schimbate pe baza muncii efectuate”.

Totuși, oamenii de știință amintesc că au avut la dispoziție un timp limitat pentru studii pe teren la Wuhan și un mandat limitat:

Originea de laborator a virusului a reprezentat o ipoteză prea importantă pentru a nu fi luată în seamă.

Dar partea chineză a fost și este încă reticentă să împărtășească date brute (de exemplu, pentru cele 174 de cazuri identificate în decembrie 2019), invocând îngrijorări legate de confidențialitatea datelor pacienților.

Căutarea originilor SARS-CoV-2 se află într-un moment critic. Există dorința de a avansa atât din partea echipei internaționale a OMS, cât și a echipei chineze. Dar fereastra se închide rapid în ce privește fezabilitatea biologică a urmăririi oamenilor și animalelor în interiorul și în afara Chinei.

Anticorpii SARS-CoV-2 scad, astfel încât colectarea de eșantioane suplimentare și testarea persoanelor care ar fi putut fi expuse înainte de decembrie 2019 vor avea randamente diminuate.

Fermele chineze de animale sălbatice angajează milioane de oameni (14 milioane, conform unui recensământ din 2016) și au furnizat mamifere vii orașelor din China, inclusiv Wuhan.

Ca răspuns la pandemie, multe dintre aceste ferme sunt acum închise, iar animalele au fost sacrificate, ceea ce face din ce în ce mai dificil de găsit orice dovadă a originilor coronavirusului”, avertizează oamenii de știință în revista Nature.

 

Citește și: ”China refuză o nouă anchetă a OMS pe teritoriul său

 

”China ascunde informații”

”Cercetătorii au întâlnit diverși profesioniști din domeniul sănătății, dar nu au avut acces la toate datele pe care și le-ar fi dorit”, conchide ziarul elvețian Le Temps.

Iar Wall Street Journal, acuză Beijingul că nu a furnizat suficiente informații:

Raportul subliniază importanța îndemnului la adresa Chinei de a  împărtăși rezultatele de laborator, probele genomice și alte date care ar putea arunca o lumină suplimentară asupra originilor virusului. (...) Dacă China nu oferă acces la anumite date, nu vom putea niciodată să aflăm cu adevărat ce s-a întâmplat", declară pentru Wall Street Journal un înalt oficial american.

Washington Post notează că agențiile de informații americane vor încerca în zilele următoare să declasifice anumite documente. Mulți oameni de știință, activiști și politicieni au declarat că raportul neconcludent al administrației Biden cu privire la originile pandemiei Covid „demonstrează necesitatea unor investigații suplimentare, chiar dacă acest lucru ar  aduce Statele Unite pe un teren geopolitic sensibil”.

Pentru că, așa cum amintește Libération, teoria unui accident de laborator din Wuhan, China, a revenit în dezbaterile din SUA din ultimele luni. Și apelurile pentru o investigație mai aprofundată s-au înmulțit în cadrul comunității științifice. China, care se opune cu înverșunare ipotezei originii de laborator, a acuzat Washingtonul de răspândirea teoriilor „conspirației”.

 

Un raport american neconcludent

După cum transmite BBC, rumorile continuă în jurul teoriei scurgerilor de laborator, concentrându-se asupra institutului de virologie Wuhan, unde echipa OMS a petrecut ceva timp intervievând cercetătorii.

"Dacă vorbim despre un accident în acel laborator, atunci ar trebui să avem exact același virus în laborator pentru a fi eliberat accidental. Dar nu am găsit nicio indicație în acest sens", afirmă unul dintre experții consultați de BBC.

Cu toate acestea, alți oameni de știință ar dori să examineze baza de date cu viruși deținută de laborator, care a fost scoasă din online pe 12 septembrie 2019.

Pe fondul dezbaterii privind scurgerile de laborator, președintele Joe Biden a ordonat serviciilor secrete americane să își desfășoare propria anchetă.

Însă raportul transmis președintelui săptămâna aceasta nu a reușit să stabilească dacă virusul a apărut în mod natural sau ca urmare a unui accident de laborator.

Între timp, este posibil să nu găsim niciodată „pacientul zero” în cazul pandemiei Covid-19. Și fără studii mai aprofundate, nu există nicio șansă să se ajungă la o concluzie cu privire la chestiunea vitală: modul în care un virus de la un liliac a declanșat o pandemie care continua să provoace boală, moarte și haos economic în întreaga lume”.

 
Revista presei internaționale din 27 august 2021