Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


China limitează drastic accesul copiilor la jocurile video. Este măsura aplicabilă?

china_jocuri_video.png

Sursa imaginii: 
AFP via rfi.fr

Presa internațională analizează decizia guvernului chinez de a limita la trei ore pe săptămână accesul copiilor la jocurile video. Unii comentatori consideră că este un moment de cotitură pentru această industrie, alții se întreabă însă dacă măsura va putea fi pusă cu adevărat în aplicare.

Le Monde este de părere că  ”ar trebui să fim atenți și să nu zâmbim, ca în fața unei ciudățenii a unui stat totalitar, dornic să modeleze mintea oamenilor printr-o cenzură necruțătoare.

Această decizie ar putea marca un moment de cotitură într-o industrie care a devenit imensă.

Piața globală a jocurilor video totalizează venituri globale de 300 de miliarde USD în 2020, mai mult decât filmul și muzica la un loc.

Problema pentru industria jocurilor video este că această decizie chineză este doar o expresie caricaturală a unei preocupări care traversează întreaga lume - și anume dependența celor mai tineri.

În 2019, Organizația Mondială a Sănătății a clasificat tulburările generate de jocuri drept o boală reală, cu consecințe asupra sănătății, educației și socializării.

Potrivit sondajelor, doar câteva procente dintre adepți sunt afectați, dar numărul acestora a crescut dramatic odată cu răspândirea jocurilor mobile multiplayer online.

Subiectul a fost pe masă de mult timp, dar decizia chineză ar putea crește nivelul de conștientizare”, scrie Le Monde.

 

Dar poate Beijingul să-i împiedice pe copii să se joace ?

Este întrebarea din titlul analizei revistei Fortune:

China are peste 720 de milioane de jucători și aproximativ 110 milioane dintre ei au sub 18 ani, spune Daniel Ahmad, analist de jocuri la Niko Partners.

Guvernul Chinei a oscilat mult timp între susținerea culturii jocurilor și reprimarea ei. După o creștere explozivă a jocurilor la începutul anilor 2010, în 2017, cel mai mare ziar de stat din China, Ziarul Poporului, a atacat companiile de jocuri, inclusiv Tencent, pentru că ofereau „otravă” societății chineze,  distorsionând valorile chineze.

În 2019, China a introdus reguli care restricționează accesul celor sub 18 ani la cel mult de 1,5 ore pe zi în timpul săptămânii și trei ore în weekend.

Cu toate acestea, 2020 a fost cel mai de succes an al industriei chineze a jocurilor, iar piața jocurilor mobile a crescut la 29 de miliarde dolari în venituri anuale, cu 31% mai mult față de anul anterior, potrivit Niko Partners”.

Analiștii citați de CNBC cred, de asemenea, că vor exista efecte limitate pe termen lung asupra giganților jocurilor.

Potrivit Tencent jucătorii cu vârsta sub 16 ani au reprezentat doar 2,6% din veniturile sale pe piața jocurilor din China.

Iar companiile de jocuri online au început să lanseze noi metode pentru a se asigura că regulile se respectă .

Unii copii chinezi folosesc însă cărți de identitate false, în timp ce unele site-uri ilegale vând programe prin care se pot genera aleatoriu numere de identificare pentru adulți.

 

Și dacă adulții sunt problema?

Pentru belgienii de la L’Echo,  încercarea de a reduce consumul de jocuri video este legitimă. Dar felul în care autoritatea chineză a ales să protejeze copiii este, cel puțin, uimitor.

Interzicerea jocurilor video pentru copii este direct legată de obiceiurile părinților. Și, pe această parte, probabil că trebuie făcute eforturi.

Potrivit studiilor, numărul mediu de ore petrecute de adulți în fața unui ecran variază între 30 și 50 pe săptămână. Ceea ce, în orice caz, este prea mult”.

 
Revista presei internaționale din 7 septembrie 2021