Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ce legătură au Leonardo di Caprio, ”diamantele curate” și tranziția verde europeană

di_caprio.jpg

Leonardi di Caprio în rolul Danny Archer din filmul ”Blood diamond” (2006)
Sursa imaginii: 
Twitter / MyFilmNow

Uniunea Europeană se pregătește pentru tranziția către surse de energie curate. Hidrogenul va lua locul gazului, în timp ce energia solară va alimenta unități de producție de înaltă tehnologie. Iată doar câteva proiecte aflate în stadiu avansat de aplicare și despre care vorbește presa europeană.

În trei ani, hidrogenul verde urmează a fi produs la scară industrială în Bazinul Ruhr, pe ruinele sectorului carbonifer german, scrie Der Spiegel.

Reporterii revistei ajung la Lingen, acolo de unde liniile electrice și conductele de gaz converg din toate direcțiile.

Cablurile aduc energie electrică din parcurile eoliene din Marea Nordului. Conducte de gaz care merg direct în parcurile industriale din Ruhr.

Această combinație de rețele de electricitate și gaze va face din Lingen o adevărată putere a viitorului.

Uzinele chimice și siderurgice din regiune nu vor mai funcționa cu cărbune, petrol și gaze naturale, ci cu hidrogen verde, produs din vânt și soare și fabricat în Lingen.

Dacă totul merge așa cum a fost planificat, în trei ani va exista aici un electrolizator de 100 de megawați, cel mai mare din Germania de astăzi. Acesta va face posibilă fabricarea hidrogenului în cantități industriale.

Coșurile de fum și-au pus amprenta în zona Ruhr de aproape două sute de ani. Industria cărbunelui și oțelului a făcut odată din Germania principala putere economică a continentului. Dar de mai bine de treizeci de ani, regiunea a fost sinonimă cu declinul, pierderea locurilor de muncă și temerile pentru viitor.

Sectorul energetic pare ideal plasat pentru noile provocări: există puține domenii de activitate în care presiunea pentru schimbare să fie atât de puternică.

După explozia centralei nucleare de la Fukushima, din 2011, Germania a decis să iasă rapid din această tehnologie riscantă. Astăzi, țara trebuie să oprească nu numai centralele nucleare, ci și centralele pe cărbune și să umple golul cu energii regenerabile. O experiență unică, notează Der Spiegel.

 

Diamante ”curate”obținute cu energie solară

În timp ce în Spania, energia solară este folosită pentru producerea diamantelor, după cum aflăm din EL Pais:

Diamantele vor fi fi realizate în curând de compania Diamond Foundry, din Silicon Valley care a ales localitatea Trujillo din Extremadura pentru a „crește” prețioasele pietre prețioase.

Cu Leonardo DiCaprio în calitate de investitor și consilier, compania Diamond Foundry a făcut din tehnologia solară cheia alegerii locației sale pentru noul său proiect de fabrică de diamante.

Pe lângă faptul că sunt unele dintre cele mai prețioase bijuterii din lume, diamantele sunt folosite și în industrie datorită proprietăților lor ca semiconductor, cu potențialul de a transporta de un milion de ori mai mult curent electric decât siliciul.

Dezavantajul este că natura are nevoie de mii de ani pentru a forma un diamant subteran. Acum, însă, companii de tehnologie precum Diamond Foundry au reușit să „crească” pietrele, folosind reactoare cu plasmă care reproduc condițiile de presiune și căldură necesare pentru crearea pietrei prețioase.

Aceste diamante - care sunt eliberate de conotațiile negative asociate adesea cu cele extrase din intestinele pământului, așa cum arată și filmul lui Leonardo DiCaprio,  Diamantul Sângeriu - sunt gata în șase până la zece săptămâni.

Dar întregul proces necesită cantități mari de energie, pe care compania dorește să o procure din surse regenerabile.

Motivat de ceea ce a învățat din rolul său din filmul din 2006, care a dezvăluit legăturile dintre mineritul de diamante și finanțarea conflictelor din Africa, DiCaprio s-a implicat în susținerea noilor tehnologii.

O tehnologie care, iată, va poposi în orașul istoric spaniol de aproximativ 9.000 de locuitori care tocmai a fost reconfirmat ca fundal pentru noile episoade ale prestigioasei serii HBO Game of Thrones, mai scrie El Pais.

 

Europa are nevoie de tot mai multă electricitate

În orice caz, Europa trebuie să-și dubleze producția de energie electrică până în 2050, avertizează ziarul francez Ouest-France:

Cu electricitate fără carbon și dezvoltarea investițiilor în sectorul semiconductorilor, Europa face eforturi pentru a-și îndeplini obiectivele de reducere a gazelor cu efect de seră și pentru a nu rămâne în urmă în lumea digitală.

Odată ce și-a propus reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu cel puțin 55% față de 1990, până în 2030, Europa nu are de ales. Trebuie să-și regândească întregul model economic. Aceasta înseamnă dublarea producției de energie electrică în 2050, după cum reamintește Thierry Breton, comisarul responsabil cu piața internă.

De asemenea, va fi necesar să creștem capacitățile eoliene de zece ori și să multiplicăm de opt sau nouă ori panourile fotovoltaice. Un subiect sensibil în toate statele membre.

Iar Thierry Breton crede că va fi dificil ca tranziția să se facă fără energia nucleară, care reprezintă 25% din producția europeană de energie electrică.

 
Revista presei internaționale din 8 septembrie 2021