Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Comisia europeană se împrumută ”verde”

green_deal.jpg

Image source: 
ec.europa.eu

Comisia Europeană va emite până la 250 miliarde de euro obligațiuni verzi din octombrie. Destinate să finanțeze planul de redresare al UE, aceste titluri financiare vor sprijini proiectele de mediu. Dar tocmai aspectele ecologice îi pot diviza pe cei 27, atrag atenția comentatorii.

Europa este gata să sară direct în finanțarea ecologică, titrează ziarul francez cu profil economic Les Echos.

”Obligațiunile verzi reprezintă ultimul pas înainte de emisiile lunare pe piețe care ar trebui să înceapă. Suma care va fi emisă până la sfârșitul anului rămâne de definit.

Comisia intenționează să strângă până la 250 de miliarde de euro în cinci ani, sau o treime din cele 750 de miliarde de euro prevăzute de planul european de redresare ca răspuns la criza sănătății.

Dacă va reuși, va deveni cel mai mare emitent din lume”, scrie ziarul francez.

 

Banii la control

Financial Times notează că Bruxelles va emite „obligațiuni verzi Covid” ca parte a efortului de recuperare postpandemie. Și astfel își dorește să devină cel mai mare emitent de datorii ecologice din lume.

Ca parte a programului său de obligațiuni verzi, Comisia va examina planurile de cheltuieli ale statelor membre UE pentru a asigura investitorii că încasările vor fi utilizate pentru finanțarea activității cu adevărat durabile.

Guvernele trebuie să cheltuiască cel puțin 37% din totalul fondurilor de recuperare pentru îndeplinirea obiectivelor ecologice, precum eficiența energetică, transportul și protecția naturii.

Țările UE trebuie să avizeze periodic Bruxelles-ul cu privire la modul în care sunt cheltuiți banii, comisia raportând investitorilor cu privire la finanțare în fiecare an.

”Avem un cadru foarte robust pentru a oferi investitorilor confirmarea că investițiile lor sunt cu adevărat ecologice”, a declarat un oficial al UE pentru FT.

Și Il Sole 24 Ore remarcă faptul că Bruxellesul va folosi aceste informații pentru a le arăta investitorilor modul în care veniturile din obligațiunile verzi au fost utilizate pentru finanțarea tranziției ecologice. Un audit independent va verifica declarația de alocare, iar un raport de impact va fi publicat în fiecare an începând din toamna anului 2023, continuă cotidianul italian .

 

Diviziuni între membri

Dar tocmai problema energiei divizează statele membre, atrage atenția ziarul belgian Le Soir.

În ceea ce privește aceste obligațiuni verzi, „proiectele energetice legate de nuclear și gaze naturale vor fi excluse, indiferent de rezultatele dezbaterilor încă în desfășurare” relatează ziarul belgian.

Și, după cum remarcă EU Observer „marii furnizori de energie, chiar și companiile de petrol și gaze naturale, ar putea utiliza finanțarea obligațiunilor verzi pentru proiecte eoliene sau solare, menținând în același timp, sau chiar crescându-și investițiile în infrastructura fosilă”.

Și Le Figaro amintește că banii strânși pe piețe prin acest mecanism "nu vor putea în niciun caz să finanțeze investițiile în energie nucleară".

Pe de altă parte, se vor putea finanța centralele electrice pe gaz „în anumite condiții pentru a oferi o soluție de tranziție în producția de energie”. Ceea ce îi irită pe susținătorii energiei nucleare, care îi evidențiază avantajele climatice, deoarece nuclearul emite foarte puțin CO2.

Planul european de redresare prevede că fiecare stat membru trebuie să utilizeze 37% din fonduri pentru a lupta împotriva schimbărilor climatice. Sunt planificate nouă categorii de investiții, inclusiv energia curată, eficiența energetică (cum ar fi izolarea clădirilor) și transportul durabil, notează ziarul francez. (La realizarea acestei rubrici a fost folosită ca sursă publicația Toute L'Europe).

 
Revista presei internaționale din 9 septembrie 2021