Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Alegerile din Germania și consecințele pentru Europa

alegeri_germania.png

Principalii doi candidați la postul de cancelar al Germaniei în timpul dezbaterii televizate din 12 septembrie
Sursa imaginii: 
France24

Germania va alege un nou parlament în mai puțin de două săptămâni. Cotat cu 26 la sută în primul sondaj major de după cea de-a doua dezbatere TV de duminică între cei trei candidați de top, SPD are încă un avantaj clar împotriva CDU / CSU (cu doar 20,5 la sută) notează Eurotopics. Presa europeană face bilanțul și caută să găsească răspunsul la întrebarea: ce schimbări vor aduce aceste alegeri pentru Germania și pentru Europa?

Les Echos observă că „preocupările (în special cele din Franța) sunt exact opusul a ceea ce erau acum 30 de ani. Teama că o Germanie prea puternică ar putea domina Europa a cedat locul îngrijorărilor că o Germanie cu conducători slabi va fi incapabilă să joace rolul așteptat de la ea într-un nou context geopolitic global. Cu alte cuvinte, am trecut de la frica legată de „prea multă Germanie” la teama de o „Germanie prea mică”, ceea ce ar însemna „o Europă prea mică”. ”

 

Parisului i-ar plăcea SPD

Irish Times crede că o cancelarie SPD ar fi de dorit din perspectiva pariziană:

Un guvern condus de Olaf Scholz ar transforma pactul de stabilitate și creștere într-un nou„ pact de durabilitate ”, cu propuneri pentru o salarizare minimă în UE și o asigurare pentru șomaj. Având la dispoziție un acord global de impozitare minimă, Olaf Scholz, ministrul de finanțe aflat în funcție, pledează pentru votul majoritar asupra chestiunilor fiscale în cadrul UE, mai degrabă decât pentru unanimitatea actuală. Astfel, Parisul consideră că un cancelar precum Scholz ar fi mai în ton cu președintele său pro-activ, reformist. Oficialii francezi se tem că motorul franco-german al UE nu va supraviețui unui alt cancelar CDU cu o abordare prudentă și reactivă ”, este de părere ziarul irlandez.

 

Problemele campaniei CDU/CSU

În Polonia, Gazeta Wyborcza vede o schimbare în tendințele de popularitate, după cea de-a doua dezbatere TV, ca fiind foarte puțin probabilă:

Atacul candidatului creștin-democrat asupra social-democratului a fost disperat. Nici nu a fost surprinzător. Afacerea Wirecard a fost agățată de politicianul SPD de mai bine de un an, dar cu toate acestea nu i-a afectat popularitatea. Unul din trei cetățeni îl vede pe Scholz drept cancelar; pe Laschet doar unul din zece. Alegătorii se așteptau ca, aflându-se cu pistolul la tâmplă, Laschet să-și atace nemilos rivalul. Însă consilierii îl avertizaseră în prealabil pe Scholz să rămână calm în fața atacurilor și să nu comită greșeli. Și tocmai asta a făcut”, conchide ziarul polonez.

Campania conservatorilor, care se bazează pe avertismentele privind un fiasco al guvernului de stânga nu dă rezultate, consideră ziarul italian La Repubblica:

Conform ultimelor sondaje, cartea pe care a jucat-o CDU / CSU, cu riscul unui„ val roșu”- o coaliție guvernamentală între social-democrați, verzii și partidul de stânga Die Linke - nu funcționează. Germanii fie nu cred că se va întâmpla, fie nu sunt îngrijorați în mod deosebit de perspectiva unui guvern progresist. Și par să fi înțeles că Olaf Scholz, care provine din aripa dreaptă a SPD, nu are intenția de a intra într-o alianță cu partidul de stânga. Dar trebuie să păstreze această opțiune deschisă pentru a nu se vedea slăbit la negocierea cu liberalii.”

În timp ce Der Spiegel prevede schimbări majore, inclusiv în sistemul fiscal, dacă social-democrații vor prelua Cancelaria:

Conservatorii se tem foarte mult că vor pierde puterea și pe bună dreptate. Die Linke, partid de stânga, este bine poziționat pentru a face parte din guvernul german în cazul în care favoritul sondajelor, social-democratul Olaf Scholz, va câștiga.

Conservatorii se tem că, odată instalat un guvern de centru-stânga, vor exista schimbări serioase, dar și necesare, pe probleme cheie, cum ar fi inechitatea socială sau schimbările climatice, a spus pentru Der Spiegel liderul formațiunii Die Linke, înainte de a afirma că partidul său se va angaja și în impozitare. Este clar că stânga îi va face pe ultra-bogați să plătească mai mult”, a spus acesta.

 
Revista presei internaționale din 15 septembrie 2021