
Presa internaţională
Londra amână controalele vamale, sub presiunea penuriei. Exportatorii din UE sunt în avantaj
frost_brexit.png

Politico observă că, ”deși Marea Britanie a părăsit piața unică a UE la sfârșitul anului trecut, guvernul Regatului Unit a eșalonat introducerea controalelor asupra mărfurilor importate, cum ar fi produsele alimentare, pentru a permite companiilor să se adapteze. Aceasta, spre deosebire de Bruxelles, care a pus imediat în funcțiune operațiunile de control.
Ministrul britanic pentru Brexit, David Frost, a anunțat marți că declarațiile și controalele vamale complete vor fi introduse la 1 ianuarie 2022, și nu la 1 octombrie 2021, cum se stabilise inițial. Certificatele sanitare la export, prevăzute pentru luna viitoare, nu vor mai fi necesare până la 1 iulie 2022, împreună cu certificate fitosanitare și verificările fizice ale produselor alimentare și plantelor proaspete de la punctele de control la frontieră.
Frost a declarat că amânările sunt necesare, deoarece pandemia și presiunile globale asupra lanțului de aprovizionare au afectat în special sectorul agroalimentar și au cauzat lipsa anumitor produse din Marea Britanie”.
Bloomberg notează că industria logistică a Regatului Unit a avertizat cu privire la deficitul de profesioniști veterinari necesari pentru a furniza documentația și, de asemenea, cu privire la lipsa de pregătire a infrastructurii în porturile Marii Britanii pentru a face față noilor controale vamale.
În timp ce postul francez de știri LCI comentează că, ”La ieșirea din Uniunea Europeană (UE), Regatul Unit avea speranța unei plecări fără întoarcere. Dar, după pandemie, va trebui să așteptăm ceva mai mult înainte de a vedea aplicate toate condițiile”.
Probleme agravate de lipsa forței de muncă
Les Echos titrează: ”Sub stres, Regatul Unit nu vrea să-și penalizeze și mai mult companiile”.
Cotidianul francez observă că problemele economiei britanice sunt amplificate de lipsa forței de muncă, în special în transportul rutier, unde se estimează că lipsesc 100.000 de șoferi: ”Din cauza pandemiei și a Brexitului, care au făcut dificilă obținerea de noi permise de ședere, mulți dintre acești lucrători, în special cei din Europa de Est, s-au întors în țările lor”.
The Guardian notează că exportatorii din Marea Britanie au fost afectați de birocrație, controale suplimentare și costuri, de la Brexit încoace. Toate controalele la frontiere au fost implementate de UE în ianuarie, în timp ce exportatorii din UE pot desfășura un comerț aproape fără probleme în Marea Britanie:
”Logistics UK, care reprezintă inclusiv supermarketurile, consideră că această a doua modificare a planului pentru controalele importurilor nu face decât să crească incertitudinea.
Alte organizații patronale au solicitat o „viză alimentară și agricolă de 12 luni” pentru lucrătorii din UE, pentru a se depăși lipsa cronică de personal.
Există o îngrijorare la Bruxelles cu privire la ceea ce unii spun că este tonul belicos adoptat de David Frost în dosarul Irlandei de Nord.
Oficialii UE vor să evite ca problema să devină un fotbal politic în timpul sezonului conferințelor partidelor britanice.
Maroš Šefčovič, comisarul european care supraveghează problemele legate de Brexit, le-a spus deputaților europeni într-o ședință privată de luni că UE va prezenta noi propuneri ca parte a „unui pachet substanțial spre sfârșitul lunii septembrie sau a doua săptămână a lunii octombrie, după conferința conservatoare”.
Šefčovič a declarat că UE se va concentra pe problemele cu care se confruntă cetățenii și întreprinderile din Irlanda de Nord, mai degrabă decât pe cerințele specifice ale Regatului Unit.
El a adăugat că poate vedea soluții la unele dintre probleme, inclusiv în privința documentelor vamale și controalelor la carne și produse lactate.
Comisarul a precizat însă că remarcile recente ale lui Frost au sugerat că s-ar putea să nu fie suficient pentru a evita o nouă criză în legătură cu acordul de retragere și aranjamentele pentru Irlanda de Nord”.