Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Scandalul imobiliar Evergrande, un test important pentru Partidul Comunist Chinez

evergrande.png

Sursa imaginii: 
AFP via rfi.fr

Amenințat cu falimentul, gigantul imobiliar chinez Evergrande a anunțat miercuri plata dobânzii pentru o mică parte din datoria sa colosală (aproximativ 260 de miliarde de euro). Dar aceasta nu are darul de a liniști piețele financiare. Este o amenințare la adresa stabilității financiare a întregii lumi? Sau doar o amenințare pentru regimul chinez?

Televiziunea belgiană francofonă RTBF se întreabă dacă nu cumva căderea gigantului imobiliar chinez va duce la o altă criză financiară globală.

”Plin de datorii, grupul are în desfășurare 1.300 de proiecte și asigură trei milioane de locuri de muncă directe și indirecte. Scenariul unei lichidări ar putea avea consecințe pentru economie și stabilitatea socială a Republicii Populare”.

Potrivit CNN, problemele gigantului imobiliar reprezintă un test major pentru Beijing. Acesta riscă să se transforme în momentul Lehman Brothers din China, generând valuri de șoc în a doua cea mai mare economie din lume:

Analiștii se așteaptă ca guvernul chinez să intervină pentru a limita impactul. Dar unii sugerează că s-ar putea să fie deja prea târziu pentru a mai salva compania. Problemele financiare ale lui Evergrande au fost denumite de mass-media chineză drept „o gaură neagră imensă”, ceea ce înseamnă că nicio sumă de bani nu poate rezolva problema”.

Există mai multe motive pentru gravitatea problemelor Evergrande”, notează BBC.

În primul rând, mulți oameni au cumpărat proprietăți imobiliare chiar înainte de începerea construcției. Au făcut plăți în avans și ar putea pierde acești bani dacă firma falimentează. Există, de asemenea, companii care fac afaceri cu Evergrande. Întreprinderile, inclusiv companiile de construcții și proiectare, ca și furnizorii de materiale, sunt expuse riscului de pierderi semnificative, ceea ce le-ar putea duce și pe ele la faliment.

Al treilea este impactul potențial asupra sistemului financiar al Chinei. Caderea financiară ar fi semnificativă. Se spune că Evergrande are datorii către aproximativ 171 de bănci naționale și alte 121 de companii financiare”, scrie BBC citând un expert al Economist Intelligence Unit.

 

Va interveni statul?

Totuși, guvernul chinez are ultimul cuvânt, spune publicația germană Tagesschau :

Republica Populară nu este nici o economie de piață liberă, nici un stat constituțional. Conducerea comunistă are întotdeauna ultimul cuvânt cu privire la deciziile economice importante. Deci, este foarte posibil să scoată pur și simplu o soluție din pălărie care să nu aibă sens dintr-o perspectivă pur economică și care să nu fie cu adevărat de înțeles pentru cei din afară. În cele din urmă, conducerea statului și a partidului va folosi probabil criza Evergrande pentru a transmite populației că sectorul privat nu este de încredere – spre deosebire de stat și de Partidul Comunist”.

La Stampa crede că ”cei care vor pierde din această mizerie Made-in-China vor fi marile fonduri internaționale, care vor trebui să-și ia la revedere de la investițiile lor în marea bulă chineză. Dar nu există niciun motiv să ne fie milă de ei, odată ce s-au grăbit să investească în titluri extrem de profitabile, dar foarte riscante”.

În timp ce, pentru La Vanguardia, ”Legitimitatea  guvernului este în  joc. Regimul Xi Jinping nu își poate permite să pună în pericol stabilitatea socială. Nu trebuie să uităm că autoritarismul chinez se legitimează în fața populației prin garantarea creșterii economice și a stabilității sociale, iar o criză de această amploare ar putea avea consecințe grave. ” (Sursa: Eurotopics).

Canalul american CNBC crede însă că această criză nu va fi „momentul Lehman” al Chinei:

Evergrande are probleme cu fluxul de numerar, dar a vorbi despre riscurile sistemice este puțin exagerat, spune un expert citat de canalul TV.

Nu este un fond cu active financiare ale căror prețuri se îndreaptă spre zero. Este doar o firmă de dezvoltare imobiliară cu multe datorii.

O altă diferență majoră în cazul Evergrande este nivelul mai mare de control al guvernului și implicarea în industria imobiliară din China. Băncile chineze și multe alte entități sunt armele guvernamentale în primul rând. Chiar și companiile financiare nestatale pot fi controlate într-o măsură rar întâlnită în afara Chinei. Falimentul comercial este o alegere de stat”, conchide CNBC.

 
Revista presei internaționale din 23 septembrie 2021