Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Germania: partidul Angelei Merkel, în fața celui mai slab rezultat din istorie

cdu_germania.png

Sursa imaginii: 
AFP via rfi.fr

Alegerile din Germania au ținut trează atenția presei internaționale. Dincolo de scorul strâns relevat de primele estimări, un lucru este clar: conservatorii din CDU-CSU, se află în fața celui mai slab rezultat din istoria lor.

După cum observa Der Spiegel, în timp ce estimările grupului media ARD i-au pus pe SPD și CDU-CSU la egalitate, membrii Partidului Social Democrat s-au grăbit să își proclame victoria: „La ora 18 se auzeau deja strigătele de bucurie la sediul SPD”.

Și CNN transmite că Partidul Social-Democrat a sărbătorit avansul strâns dat de sondajele de după încheierea votului la alegerile federale. Dar rezultatul final al acestei lupte strânse rămâne incert.
Este greu de prezis cine va fi următorul cancelar și indiferent de partidul care va ieși primul, se așteaptă negocieri îndelungate pentru o coaliție, înainte ca un guvern să poată fi format.

Dar pentru SPD, faptul că a mers umăr la umăr cu CDU este deja un câștig semnificativ. Partidul de stânga obținuse doar 20% din voturi la ultimele alegeri generale , în 2017.

Associated Press remarcă însă că blocul Angelei Merkel obține cel mai slab rezultat de până acum.
Sistemul electoral produce de obicei guverne de coaliție, dar Germania de după război nu a văzut niciodată un partid câștigător care să ia mai puțin de 31% din voturi. Și este cel mai rău rezultat al blocului de centru-dreapta de până acum.

 

”Pierderi grele” pentru CDU
 

Le Monde observă că, la fel ca rezultatele foarte strânse, discursurile oficiale sunt antagoniste. În timp ce secretarul general al SPD a revendicat deja formarea următorului executiv, candidatul CDU-CSU, Armin Laschet, a spus că dorește să formeze guvernul.

"Poate exista, pentru prima dată, o coaliție guvernamentală cu trei partide ", a spus candidatul de centru-dreapta, asigurând că "partidul va face tot posibilul pentru a construi un guvern", condus de conservatori.
Le Figaro notează că sondajele au fost întâmpinate cu o explozie de bucurie la sediul SPD din Berlin. „Este clar că a câștigat SPD”, a salutat secretarul general al partidului. În timp ce conservatorii au recunoscut „pierderi grele”.

Dacă se confirmă tendința, austerul vicecancelar și ministrul finanțelor din guvernul Merkel are șanse să o urmeze pe aceasta și să inițieze „schimbarea” promisă la sfârșitul campaniei.

Formațiunea de extremă dreaptă a AfD, a cărei intrare în Bundestag a fost principalul eveniment al alegerilor anterioare din 2017, își confirmă înrădăcinarea în peisajul politic german. Dar, cotat între 10 și 11%, acest partid islamofob, subminat de conflicte interne, se află ușor în scădere față de acum patru ani .

Și tot în Franța, Libération scrie că aceste alegeri marchează o renaștere a Partidului Social Democrat, căruia mulți îi preziceau chiar dispariția, după eșecul lui Martin Schulz din 2017. O revenire neașteptată, care este rezultatul mai multor factori: candidatul Olaf Scholz a profitat de slăbiciunea celor doi principali concurenți, conservatori și ecologiști, care au făcut multe greșeli în timpul campaniei.

În plus, cel care este în prezent ministru de finanțe al coaliției conduse de Angela Merkel i-a liniștit pe alegătorii indeciși ai CDU, dintre care unii l-au și votat în cele din urmă ...

 
Revista presei internaționale din 27 septembrie 2021