Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ce așteaptă europenii de la noua coaliție din Germania?

germania_bundestag.png

Clădirea Bundestagului, Camera inferioară a Parlamentului german
Sursa imaginii: 
AFP via rfi.fr

Presa europeană analizează rezultatul strâns al alegerilor din Germania din punctul de vedere al influenței acestora asupra viitorului Uniunii Europene. Așteptările sunt îndreptate către o Europă mai coerentă și mai puternică, dar nu toți comentatorii sunt siguri că lucrurile vor merge în această direcție.

Două lecții principale pot fi învățate din rezultatele de duminică din Germania, consideră Le Monde

Prima se referă la distribuția voturilor.  Astfel, CDU-CSU și SPD adună abia 50% din voturi. În 2017, au totalizat 53%; în 2013, 67%. Pentru prima dată în istorie, cele doi mari Volksparteien (partide populare), care au guvernat alternativ din 1949, nu mai au vot majoritar.

A doua lecție se referă la centrul de greutate politic. La ultimele alegeri parlamentare, de respingerea marii coaliții a beneficiat în principal partidul de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD), care și-a făcut o intrare senzațională în Bundestag, devenind principala forță de opoziție, cu aproximativ 100 de deputați. Anul acesta, AfD a obținut 10,3%, adică cu 2,3 ​​puncte mai puțin decât în ​​2017”.

 

Atenție la viitorul ministru de finanțe!

În Italia, La Repubblica notează că „Alegerile legislative germane vor avea o influență mai mare asupra viitorului nostru decât alegerile italiene, în ziua în care vor avea loc. Mai ales dacă liberalii vor avea poziții cheie în viitorul guvern german, iar portofoliul finanțelor va reveni liderului lor, Christian Lindner.

În acest caz, Germania ar face totul pentru a reveni la austeritatea fiscală și monetară cât mai repede posibil. Pentru Italia, revenirea la Pactul de stabilitate și creștere în versiunea sa pre-Covid ar fi sinonimă cu instabilitate, frânare a creșterii și îndatorare progresivă”, crede ziarul italian.

Iar slăbirea AfD este benefică Poloniei, observă publicația poloneză Polityka:

Germania arată că este mai rezistentă la populismul de dreapta decât majoritatea celorlaltor țări europene. Acest lucru este de bun augur pentru Polonia, deoarece, în calitate de partid pro-Putin și anti-UE, AfD are un aliat în partidului de dreapta polonez Konfederacja. În plus, întregul continent are nevoie de o Germanie puternică în cadrul unei UE puternice”.

 

”Nu sacrificați Europa!”

Iar Politico, în ediția sa europeană, lansează un mesaj  către următorul cancelar german: ”Nu sacrificați Europa!”

În calitate de lider al celei mai mari țări a continentului, provocarea dvs. va fi să consolidați recentele câștiguri ale UE. Nu va fi ușor. Presiunea va fi mare și va exista tentația de a vă concentra exclusiv pe temele interne. Ar fi o greșeală teribilă.

Pentru dumneavoastră. Pentru Germania. Și pentru UE.

Iar acest rezultat electoral este deja un motiv de îngrijorare. Riscul este ca politica UE - abia menționată în timpul campaniei - să devină o monedă de schimb pentru  liberalismul fiscal al Partidului Democrat Liberal.

Ca urmare a curajului predecesorului dvs. Angela Merkel, toată lumea a avut de câștigat: economia europeană revine mai repede decât îndrăzneau să prevadă optimiștii, chiar înainte ca majoritatea banilor NextGenerationEU să fie alocați.

Costurile de împrumut ale țărilor din sud au rămas scăzute, deoarece emiterea de datorii comune a consolidat încrederea piețelor. De asemenea, piețele de export europene ale Germaniei cumpără din nou.

Dar sub conducerea dumneavoastră, Europa se va confrunta cu o nouă provocare: consolidarea permanentă a acestor câștiguri temporare, pentru a oferi țărilor membre capacitatea de a face investiții publice vitale în tranziția verde și digitală.

Aceasta va fi o alegere dificilă în Germania, dar trebuie făcută.

Orice ar spune, puțini europeni se așteaptă să dați înapoi de la la conducta de gaz natural Nord Stream 2, deja finalizată, chiar dacă mulți cred că realizarea ei a fost o eroare geopolitică.

Dar când această conductă va deveni funcțională, veți avea datoria să respectați promisiunile Angelei Merkel că Ucraina va rămâne o cale de tranzit energetic - impunând sancțiuni suplimentare Moscovei dacă este necesar. Dar și promisiunea că Berlinul va investi în dezvoltarea energiei pe bază de hidrogen în Ucraina.

A sosit și timpul ca Germania să acorde un sprijin mai puternic democrației, statului de drept și luptei împotriva corupției în Ungaria, Polonia, Bulgaria și România. Reticența Berlinului, din motive istorice, de a deveni dur cu vecinii săi din est, i-a încurajat să sfideze normele UE cu o îndrăzneală tot mai mare.

Așa cum spunea fostul ministru polonez de externe Radosław Sikorski în urmă cu un deceniu: „mă tem mai puțin de puterea germană decât încep să mă tem de inactivitatea sa”.

De fapt, ne temem de o combinație toxică a celor două: că  viitoarea coaliție ar putea folosi puterea germană pentru a impune soluții cu cel mai mic numitor comun, mai degrabă decât să își îndeplinească responsabilitatea de a ajuta la construirea unei Europe mai puternice și mai coerente.

Vă rugăm să ne demonstrați că am greșit”, scrie Politico.

 
Revista presei internaționale din 28 septembrie 2021