Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


A treia doză: Joe Biden dă exemplul personal

De ce un guvernator republican în Virginia influențează negativ popularitatea președintelui american

Pandemia începe să dea înapoi în țările unde acoperirea vaccinală este una majoră. Cu toate acestea, a treia doză începe să fie folosită, iar președintele american Joe Biden a dat un exemplu, observă presa internațională.

Președintele Joe Biden a primit rapelul, în public, după ce autoritățile de reglementare au avizat mai puține categorii decât sperau americanii eligibili pentru cea a treia doză, transmite The Guardian.

„Cel mai important lucru pe care trebuie să-l facem este să vaccinăm mai mulți oameni. Peste 77% dintre adulți au primit cel puțin o înțepătură și aproximativ 22% nu au primit niciuna. Această minoritate distinctă provoacă foarte multe daune restului ”, a spus Biden, care a promis că va călători miercuri la Chicago pentru a-i convinge pe mai mulți angajatori să-și determine personalul să se vaccineze.

 

Experiența Israelului, importantă pentru întreaga lume

Wall Street Journal privește către Israel, o țară a cărei experiență timpurie în vaccinare poate fi acum foarte relevantă pentru întreaga lume.

Obținând un acces rapid cu vaccinul Pfizer, oamenii de știință israelieni au avut date mai multe și mai vechi decât omologii lor din alte părți - și au fost dispuși să acționeze.

La sfârșitul lunii iulie, zeci de oameni de știință israelieni și oficiali guvernamentali din domeniul sănătății au examinat noi date care indică faptul că eficacitatea vaccinului dezvoltat de Pfizer Inc. și BioNTech SE a scăzut.

Infecțiile din noua variantă Delta erau în creștere și un număr tot mai mare de oameni se îmbolnăveau grav, chiar și dintre cei care avuseseră ambele vaccinuri.

La câteva zile de la decizia care a dus la distribuirea celei de-a treia doze au fost administrate primele rapeluri, cu luni înainte ca SUA sau orice altă țară să facă același pas.

Organizația Mondială a Sănătății, printre altele, a criticat vaccinarea adolescenților sau furnizarea celei de-a treia doze de rapel într-un moment în care miliarde de oameni din țările mai sărace nu le primiseră nici pe primele.

Dar acolo unde merge Israelul, alții îi urmează. Președintele Biden a primit luni doza de rapel la Casa Albă. Marea Britanie, care a început din timp vaccinarea, a început luna aceasta să inoculeze doze de rapel celor peste 50 de ani și persoanelor vulnerabile, în timp ce autoritatea de reglementare a Uniunii Europene va decide dacă va aproba o a treia înțepătură la începutul lunii viitoare.

În Spania, El Pais spune că partea cea mai gravă a pandemiei s-a încheiat, dar coronavirusul este aici pentru a rămâne.

”Având o acoperire vaccinală de aproape 80% în rândul populației și o scădere accentuată a spitalizărilor, specialiștii și administrațiile elimină orice val major de Covid-19 în viitor.

În timp ce țări precum China sau Noua Zeelandă au optat pentru o politică de toleranță zero față de virus, o abordare care a făcut ca orașe întregi să fie închise odată cu apariția unui număr mic de cazuri, Europa a ales o abordare nuanțată, în care restricțiile au fost întărite și apoi relaxate în conformitate cu fiecare val.

Iar valul din această vară ar trebui să fie și ultimul, sunt de acord experții și oficialii publici consultați de El Pais - cu excepția oricăror evoluții neașteptate.

Cu toate acestea, pot exista încă vreo câteva vârfuri minore. În acest scenariu, întrebarea este viteza cu care restricțiile care au dominat viața cetățenilor în ultimele 18 luni pot fi ridicate.

Țări precum Danemarca le-au abandonat deja, dar în Spania există încă neclarități cu privire la ce măsuri trebuie luate în viitor”, mai scrie ziarul spaniol.

 

Pașaportul sanitar provoacă furie în Slovenia

Confruntat cu un nou vârf al epidemiei, guvernul sloven a impus un permis de sănătate foarte restrictiv, scrie cotidianul local Dnevnik, citat de Courrier International.  Fără acest permis, accesul la serviciile publice, cabinete medicale, benzinării sau magazine este interzis.

Obligatoriu chiar și în transportul public, permisul a provocat multă confuzie și furie într-o țară în care doar 50% din populație este complet vaccinată.

Fiecare funcționar public este, de asemenea, obligat să dețină pașaportul sanitar. Iar cei care lucrează de acasă trebuie să se testeze cel puțin o dată pe săptămână și să trimită certificatul administrației.

Decretul guvernamental se aplică și instanțelor - nu numai pentru magistrați sau avocați, ci și pentru inculpați. Astfel, unuia dintre inculpații într-un dosar de trafic cu migranți, care a venit în instanță fără permis, sub pretextul că „nimeni nu l-a informat despre decret”, i s-a refuzat intrarea. Judecătorul a trebuit să amâne audierea preliminară. Și se așteaptă ca judecătorii să decidă amânarea audierilor din cauza nerespectării măsurilor sanitare, de la caz la caz.

 
Revista presei internaționale din 29 septembrie 2021