
Presa internaţională
Rusia amenință cu blocarea YouTube. Cedează giganții IT și de această dată?
youtube.png

AFP transmite că Berlinul a avertizat miercuri Rusia să nu treacă la represalii împotriva presei germane, după ce YouTube a suspendat conturile canalului de limbă rusă RT difuzat în Germania. Subliniind că guvernul german nu are „nimic de-a face” cu acest blocaj, purtătorul de cuvânt al guvernului de la Berlin a avertizat că „oricine recurge la astfel de represalii sau doar le invocă arată că nu respectă libertatea presei”.
Potrivit Bloomberg, ”amenințarea reprezintă cea mai recentă mișcare a autorităților de reglementare ruse de a suspenda o rețea socială occidentală pentru că nu și-a îndeplinit cererile. La începutul acestei luni, Apple Inc. și Google au cedat presiunilor din partea autorităților de a elimina o aplicație de vot de protest din magazinele lor online.
Autoritățile au amenințat cu urmărirea penală a personalului local. În primăvară, autoritățile de reglementare ruse au încetinit accesul la Twitter, susținând că compania nu a răspuns prompt cererilor de eliminare a conținutului interzis. Restricțiile de acces au fost ridicate după ce autoritățile au declarat că Twitter s-a conformat”.
Când giganții internetului se conformează
The Moscow Times spune la rândul său că ”YouTube a fost implicat într-o altă controversă în această lună, după ce a eliminat videoclipurile despre strategia de vot ale opozantului Alexei Navalny.
Acest lucru a generat acuzații de cenzură în Rusia și în străinătate, Navalny însuși acuzând giganții tehnologici americani Google și Apple că au devenit „complici” ai Kremlinului.
CEO-ul YouTube, Susan Wojcicki, declara luni că firma consideră exprimarea liberă drept una dintre „valorile sale de bază”, în ciuda eliminării videoclipurilor lui Navalny.
În timp ce Vasily Piskarev, care conduce comisia parlamentară a Rusiei pentru interferențe externe, a remarcat că Rusia are „toate motivele pentru a riposta” împotriva rețelei germane Deutsche Welle din cauza încălcărilor anterioare ale legii ruse de către radiodifuzor”, mai scrieThe Moscow Times.
Iar postul TV german ARD amintește că în timpul pandemiei, RT s-a îndoit mereu de existența unui al doilea val de infecție în Germania și a raportat un presupus „masacru al vaccinării” în Norvegia.
Moscova vede Internetul ca pe o amenințare
Eroare „404 Not Found”: aceasta apare pe canalele YouTube RT Deutsch și Der Fehlende Part Fehlende începând de marți după-amiază, scrie Le Monde.
Ele sunt inaccesibile pentru aproximativ 600.000 de abonați.
Aceasta a împins Kremlinul să reacționeze, miercuri și să denunțe o „cenzură”.
De câteva luni, Rusia și-a intensificat ofensivele împotriva rețelelor sociale majore și a platformelor digitale, acuzându-le că sunt în slujba intereselor occidentale.
La sfârșitul lunii ianuarie, președintele Putin a decis că marile companii de internet se află „în concurență” cu statele. El le-a denunțat „încercările de a controla brutal societatea”.
Din 2019, Rusia a adoptat o lege pentru dezvoltarea unui internet suveran. Autoritățile neagă că vor să construiască o rețea la nivel național pe care să o țină sub control, așa cum este cazul în China.
Dar tocmai de asta se tem organizațiile neguvernamentale și oponenții. În plus, rețelele sociale sunt deja obligate să stocheze datele utilizatorilor ruși pe teritoriul Rusiei. În cele din urmă, giganții digitali vor trebui în curând să deschidă reprezentanțe oficiale care vor fi responsabile pentru „orice încălcare a legislației ruse”.
Occidentalii, la rândul lor, cred că Rusia conduce campanii de dezinformare sau de influență pe rețelele sociale cu scopul de a semăna discordie în societățile lor sau în scopul interferenței electorale, ca în timpul alegerilor prezidențiale din 2016 în Statele Unite”.