Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Își va tempera UE ambițiile ecologice sub presiunea prețului energiei?

eoliene.png

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Liderii europeni se vor reuni pentru a discuta despre creșterea prețurilor la gaze naturale și energie electrică. În acest context, comentatorii se întreabă dacă nu cumva Uniunea Europeană își va revizui ambițioasele planuri ecologice.

Agenția Reuters transmite că Executivul UE va analiza măsuri pentru a compensa creșterea prețurilor la energie.

Țări precum Spania au avertizat că obținerea sprijinului public pentru tranziția verde a Europei a devenit în acest moment mult mai dificilă, având în vedere creșterea prețurilor la gaz și electricitate din ultimele luni.

Agenția a intervievat-o pe comisara pentru Transporturi, românca Adina Vălean, care a spus că "Vom discuta în Colegiul Comisarilor, săptămâna viitoare câteva măsuri, un ansamblu de instrumente pentru statele membre astfel încât acestea să compenseze creșterea prețurilor la energie”.

Liderii UE vor discuta problema în perioada 21-22 octombrie. Printre ideile care au apărut până acum și care sunt deja implementate, inclusiv de Franța și Grecia, sunt scăderea TVA și a accizelor sau subvențiile directe pentru consumatori, scrie Reuters.

Se cere un răspuns european coordonat

Ziarul grec Kathimerini  notează că statele au solicitat un răspuns mai coordonat al UE. "Este urgent să se discute impactul prețurilor mai mari asupra comunităților cu venituri mici, la cel mai înalt nivel posibil", a declarat un diplomat al UE, adăugând că blocul trebuie să se asigure că obiectivele sale în materie de schimbări climatice nu cresc prețurile și mai mult. Luxemburg a cerut marți Comisiei Europene să protejeze piața internă a energiei împotriva eventualelor manipulări de către companii”.

Bloomberg notează la rândul său că urcarea fără precedent a prețurilor energiei din Uniunea Europeană amplifică îngrijorările cu privire la sprijinul public pentru ”cea mai ambițioasă reformă climatică din lume și remodelează agendele pentru reuniunile politice cheie”.

”Criza urmează să fie dezbătută de miniștrii mediului în 6 octombrie, după apelul Poloniei de a analiza cu atenție impactul reformei ecologice”, au declarat pentru Bloomberg doi diplomați apropiați de această chestiune.

Criza energetică a deturnat săptămâna trecută o adunare a miniștrilor energiei și se preconizează că va fi discutată și la un summit al șefilor de guvern din UE”.

Revista americană Forbes titrează: ”Vremea rece ar putea încălzi atitudinea Europei față de forajul gazelor naturale”.

”Creșterea recentă a prețurilor la gazele naturale a lovit puternic Europa, dând un apel de trezire. Blocul se bazează pe importurile de energie din țări cu care se află în conflict, ceea ce este o afacere riscantă.

Rusia este principalul furnizor european de energie, inclusiv gaze naturale. Și recent, Kremlinul a fost acuzat că și-a folosit pârghia de aprovizionare cu gaze naturale ca armă într-un război economic.

În termeni simpli, Rusia este acuzată că a lovit Uniunea Europeană prin creșterea prețurilor la energie și astfel a slăbit blocul european deja fragil. În timp ce acuzația este negată de Rusia, problema evidențiază cât de vulnerabilă este Europa față de Kremlin în ce privește aprovizionarea cu energie. Este un lucru pe care fiecare guvern european îl știa sau ar fi trebuit să îl știe de mult timp”.

 

Un ”masochism” ideologic?

În Franța, Le Figaro constată că „a merge pe soluția turbinelor eoliene mai degrabă decât pe energia nucleară este un masochism energetic”.

Ziarul francez amintește decizia germană de a renunța la energia nucleară, ceea ce s-a dovedit ”un fiasco”.

”La zece ani de la decizia sa radicală de a opri reactoarele, Germania, acoperită cu turbine eoliene, se vede nevoită să recurgă masiv la combustibili fosili pentru iluminat, încălzire și funcționarea fabricilor sale.

Autoproclamatul campion al ecologiei a devenit cel mai mare poluator din Europa. În același timp, se vede ostatic al Rusiei, principalul său furnizor de gaze. Și, pentru a completa imaginea, germanii plătesc facturi la energie mai mari decât oricare alții. Din fericire, Franța încă nu este acolo.

Aici, dezvoltarea anarhică a turbinelor eoliene întâlnește o opoziție fermă și devine o problemă politică. Fără să mai vorbim despre desfigurarea peisajelor. Prețurile actuale în creștere ale gazelor și electricității sunt un motiv serios de reflecție.

Mulțumită câtorva lideri vizionari, Franța are norocul să beneficieze de o dotare nucleară considerabilă, care produce energie abundentă, ieftină și cu emisii reduse de carbon. Prin ideologie – sau masochism - am decis să reducem brusc cota nuclearului în „mixul energetic”, după cum spun specialiștii.

Și să ne bazăm pe capriciile soarelui și ale vântului. Sunt toate acestea rezonabile?”, întreabă le Figaro.

 
Revista presei internaționale din 1 octombrie 2021