Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Un ”Consiliu Global” pentru a pregăti răspunsul la următoarea pandemie?

oms.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook / WHO Europe

Țările care înregistrează rate ridicate de vaccinare constată retragerea pandemiei, dar experții încep să privească spre viitoarele amenințări. Așadar: cum trebuie să se pregătească oamenii pentru viitoarele pandemii?

Spania se apropie de limita de vaccinare, de aproape 90% din populație, scrie El Pais.  Aproape 80% dintre persoanele din țară au primit cel puțin o doză de vaccin Covid-19 - echivalentul a 90% din populația vaccinabilă, având în vedere că până acum nu a fost aprobat niciun vaccin pentru copiii sub 12 ani.

Aici se adaugă așa-numiții „anti-vaxxers” (care reprezintă aproximativ 4% din populație, conform ultimelor sondaje), precum și persoanele care ezită (adică nu resping vaccinurile, dar nu au interesul sau intenția de a se imuniza).

Mai sunt și cei care au dificultăți în a se adresa sistemelor de sănătate, precum migranții ilegali. Totuși, rămâne un grup foarte mic care este încă nevaccinat, constată ziarul spaniol.

 

Pandemia care va veni

Dar, după cum remarcă revista americană The Atlantic, trebuie să privim deja spre următoarea pandemie, chiar dacă actula este departe de a se fi terminat:

Fereastra pentru pregătirea amenințărilor viitoare se închide rapid. Incapacitatea frustrantă a Americii de a învăța din trecutul recent nu ar trebui să fie surprinzătoare.

Cu fiecare nou agent patogen - holera din anii 1830, HIV în anii 1980 - americanii redescoperă slăbiciunile din sistemul lor de sănătate și acționează de urgență, după care lasă lucrurile cum au fost.

Rezultatul este o muncă de Sisif. Progresul este întotdeauna anulat,  promisiunile, niciodată împlinite.

Mai mulți americani au fost uciși de noul coronavirus decât de pandemia de gripă din 1918, în ciuda unui secol de avans al medicinei. Iar Statele Unite au printre cele mai ridicate rate de deces din lumea industrializată.

Investesc mai mult în îngrijiri medicale decât orice țară comparabilă, dar spitalele au fost copleșite. America a contribuit la dezvoltarea vaccinurilor COVID-19 cu o viteză aproape miraculoasă, dar se află doar pe locul 38 în lume după rata vaccinării.

Covid-19 a dezvăluit că SUA, în ciuda multor puncte tari, sunt alarmant de vulnerabile la noile boli - și astfel de boli sunt inevitabile.

Pe măsură ce populația globală crește, pe măsură ce clima se schimbă și pe măsură ce oamenii avansează tot mai mult în spații ocupate de animale sălbatice, viitoarele pandemii devin mai probabile.

Nu ni se mai garantează luxul de a înfrunta doar o pandemie pe secol”.

 

Un Consiliu mondial pentru sănătate și finanțe?

În Franța Le Point scrie că OMS Europa încearcă să pună strategia „O singură sănătate” pe agenda internațională, după cum explică Sylvie Goulard de la Banque de France.

Filiala OMS Europa a analizat problema și a încredințat Comisiei paneuropene pentru sănătate și dezvoltare durabilă sarcina de a elabora propuneri.

Sylvie Goulard, fost ministru al forțelor armate, acum viceguvernator la Banque de France, a făcut parte din acest grup de experți multidisciplinari.

Ea a spus revistei franceze că premierul italian, Mario Draghi, a cărui țară deține președinția G20 în acest an, a declarat la recenta Adunare Generală a Organizației Națiunilor Unite că susține propunerea Comisiei paneuropene de a se crea un consiliu global pentru sănătate și finanțe.

Misiunea sa ar fi să monitorizeze măsurile luate în timpul crizei sănătății, reunind sectorul sănătății și pe cei responsabili de economie, ținând seama de aspectele legate de mediu.

Deoarece dezvoltarea noastră distruge natura, virușii trec mai ușor de la animale la oameni. De fapt, această idee a unui consiliu global, un fel de „consiliu de administrație global”, este direct inspirată de ceea ce s-a desprins din criza financiară din 2008.

Nu mai putem separa apariția noilor pandemii de problema mediului, ea însăși legată de dezvoltarea noastră economică.

Un concept a apărut treptat în cercurile specializate, acela de „One health” (O singură sănătate), care nu mai separă sănătatea umană, sănătatea animalelor și sănătatea planetei.

Finanțarea economiei trebuie să încurajeze o dezvoltare mai durabilă; prevenirea, în ceea ce privește sănătatea, nu numai că salvează vieți, ci și economisește bani.

Am văzut, de exemplu, că obezitatea și diabetul sunt factori agravanți pentru persoanele care contractează Covid-19. Investițiile în sănătatea umană, încurajarea dezvoltării durabile și prevenția sunt atât alegeri morale, cât și economice”.

 
Revista presei internaționale din 4 octombrie 2021