
Presa internaţională
Pandora Papers: ce vor schimba dezvăluirile despre paradisurile fiscale?
pandora_paper.png

”Este coșmarul celor bogați și puternici care recurg la paradisuri fiscale pentru a-și ascunde activele de ochii prea curioși”, constată Le Monde, ziar ce face parte din consorțiul de presă care a lucrat la această amplă investigație.
Printre zecile de mii de nume dezvăluite de „Pandora Papers”, inclusiv 600 de francezi, se află un număr fără precedent de politicieni de nivel înalt din întreaga lume: fostul prim-ministru britanic Tony Blair, fostul director general al Fondului Monetar Internațional Dominique Strauss-Kahn, președintele kenyan Uhuru Kenyatta, prim-ministrul libanez Najib Mikati, regele Iordaniei Abdullah II, prim-ministrul ceh Andrej Babis, președintele ecuadorian Guillermo Lasso, președintele ucrainean Volodymyr Zelensky, președintele gabonez Ali Bongo, premierul ivorian Patrick Achi, președintele congolez Denis Sassou-Nguesso ...
Alături de ei, o mână de politicieni francezi, adesea cufundați în tăcere atunci când ar trebui să explice rațiunea de a fi a companiilor lor offshore. În total, investigația numără peste 300 de oficiali publici din întreaga lume”.
Mai mult decât Panama Papers
Global News amintește că ”Pandora Papers” reprezintă o continuare a unui proiect similar lansat în 2016 numit „Panama Papers” realizat de același consorțiu jurnalistic:
”Cea mai recentă bombă este și mai extinsă, bazându-se pe aproape 3 terabyți de date - difuzate de la 14 furnizori de servicii diferiți care desfășoară activități în 38 de jurisdicții diferite din lume.
În contrast, Panama Papers a constat în 2,6 terabyți de date de la o firmă de avocatură, acum defunctă, numită Mossack Fonseca.
Cea mai recentă anchetă a săpat în conturi înregistrate în paradisuri offshore, inclusiv Insulele Virgine Britanice, Seychelles, Hong Kong și Belize.
Dar unele dintre conturile secrete au fost, de asemenea, împrăștiate în trusturi înființate în SUA, inclusiv 81 în Dakota de Sud și 37 în Florida”.
Despre primul ministru ceh Andrej Babiš, care se numără printre personalitățile publice supuse anchetei - și cu doar o săptămână înainte de alegerile cehe – ziarul slovac Sme notează:
„Faptul că Babiš a „deviat ”sute de milioane dinspre autoritățile fiscale cehe către Insulele Virgine nu-i va șoca nici pe susținătorii săi, nici pe adversarii săi. Și unii, și ceilalți au o imagine clară despre cine este el. Faptul că tranzacția frauduloasă a ieșit la iveală cu o săptămână înainte de alegerile cehe este o coincidență binevenită. La urma urmei, alegătorii au dreptul să știe ce fel de politicieni le cer încrederea”. (Sursa: Eurotopics).
”Aici sunt spitalele noastre dispărute”
USA Today informează că Oxfam International, un consorțiu britanic de organizații caritabile, a aplaudat Pandora Papers pentru că a arătat exemple de lăcomie care privează țările de venituri fiscale ce ar putea fi folosite pentru a finanța programe și proiecte pentru binele public.
"Aici se află spitalele noastre dispărute", a spus Oxfam într-un comunicat. "Aici stau pachetele de plată ale tuturor profesorilor, pompierilor și funcționarilor publici suplimentari de care avem nevoie. Ori de câte ori un politician sau un lider de afaceri susține că nu există bani să plătească pentru daune climatice și inovare, pentru locuri de muncă mai multe și mai bune, pentru o recuperare corectă post-COVID, acum știu unde să caute”, afirmă Oxfam citat de USA Today.
În timp ce ABC News Australia ni-l descrie pe ”Păstrătorul secret”, un expert contabil care a făcut avere păstrând secretele clienților săi departe de ochii curioși:
”Februarie este una dintre cele mai reci perioade ale anului la Moscova și tocmai în acea lună înghețată, contabilul australian Graeme Briggs a descins în 2015. El a fost acolo pentru o întâlnire față în față cu un client.
Briggs s-a așezat la restaurantul de fructe de mare La Maree, la câteva minute de Kremlin, pentru a se alătura lui Herman Gref. Gref a fost președintele celei mai mari bănci din Rusia, SberBank, și este un apropiat al președintelui rus Vladimir Putin. Avea nevoie de ajutorul lui Briggs pentru a-și proteja vasta bogăție.
Banca Gref fusese recent lovită de sancțiuni internaționale după ce zborul MH17 al companiei Malaysian Airlines a fost doborât de separatiștii sprijiniți de Rusia. Deși Gref nu fusese sancționat personal, acesta îl făcea totuși un client cu risc ridicat, genul care ar speria majoritatea firmelor de contabilitate. Dar nu și pe Graeme Briggs.
El și compania sa Asiaciti au făcut o avere construind trusturi și structuri financiare pentru a proteja nu numai banii clienților lor, ci și secretele lor. Briggs a reușit întotdeauna să rămână pe partea dreaptă a legii. Însă decizia de a juca ruleta rusească l-ar putea destabiliza”.
Dar ce efecte vor avea dezvăluirile? Mass-media trebuie să mențină presiunea până când guvernele vor coopera, este de părere ziarul belgian Le Soir:
„Exemplul dat de redacțiile care își unesc forțele și se implică pentru a expune aceste practici inacceptabile ar trebui, fără îndoială, să fie urmat și de state: uniți-vă forțele și implicați-vă. Fără voință politică și cooperare internațională, vor rămâne multe alte scurgeri de expus”.