Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Raportul devastator la adresa Bisericii Catolice franceze: ”este lucrarea adevărului”

sauve.png

Jean-Marc Sauvé, președintele Comisiei independente privind abuzurile sexuale în Biserica Catolică, Paris, 28 septembrie 2021
Sursa imaginii: 
AFP via rfi.fr

Dezvăluirile raportului Sauvé sunt comentate intens în presa europeană și nu numai. Din anii 1950, 330.000 de copii au fost victime ale violenței sexuale din partea reprezentanților Bisericii Catolice din Franța. Ce ar trebui să urmeze acum? – se întreabă jurnaliștii.

După cum remarcă Le Monde, chiar mai mult decât valoarea absolută a cifrelor - tragică, dar probabil subevaluată - comparația este devastatoare.

Raportul Comisiei independente privind abuzurile sexuale în Biserica Catolică făcut public marți, 5 octombrie, estimează numărul adulților din populația actuală, care au fost victime minore ale violențelor, la 216.000. În fața acestor violențe, cum s-a comportat instituția? Atitudinea sa a evoluat de-a lungul deceniilor.

În anii 1950 și 1960, când au avut loc mai mult de jumătate din incidente, ierarhia eclezială a încercat mai întâi să se „protejeze de scandal” tratând preoții agresori în structuri ad hoc, în timp ce victimele erau „invitate să tacă” iar soarta lor, „ascunsă”. În următoarele două decenii (care au cumulat peste 20% din abuzuri), preocuparea Bisericii pare să se estompeze.  Înainte ca, în anii 1990, să înceapă timid „să ia în considerare existența victimelor”, apoi, în anii 2010, să înceapă să le recunoască”, scrie Le Monde.

 

Cererea de iertare nu este suficientă

”Dezastrul este aici, în fața ochilor noștri și ne va bântui inimile și conștiințele pentru o lungă perioadă”, concluzionează la rândul său ziarul catolic  francez La Croix:

Contradicția evidentă dintre vorbe și fapte se adaugă la scandalul atacului asupra celor mai slabi. Această punere în evidență a răului generează un feedback asurzitor care face temporar cuvintele Bisericii inaudibile.

Cererea de iertare exprimată în numele episcopilor de către episcopul Éric de Moulins-Beaufort era necesară. Dar va dura mai mult în lunile și anii următori pentru a remedia ceea ce mai poate fi remediat. Nu trebuie să negăm speranța.

O modalitate de a onora această virtute este de a începe prin a recunoaște modul în care acest raport remarcabil este în beneficiul Bisericii - și în al societății în ansamblu - deoarece este lucrarea adevărului”.

Potrivit CNN, raportul francez urmează unor investigații similare în alte țări, care au dat o lovitură reputației Bisericii Catolice în ultimii ani :

În observațiile sale săptămânale la Vatican, miercuri dimineață, Papa și-a exprimat rușinea că Biserica a ignorat victimele abuzurilor sexuale de prea mult timp, spunând că dorește ca Biserica să fie o „casă sigură pentru toată lumea”. Papa nu a abordat în mod direct acuzațiile de abuz în curs dar i-a încurajat pe episcopi și pe liderii Bisericii să continue să depună toate eforturile pentru a se asigura că tragedii similare nu se vor mai repeta”.

 

De la iertare la ispășire

The Irish Times face apel la Biserica Catolică din Franța să reacționeze cu reforme și politici hotărâte:

Provocarea cu care se confruntă acum Biserica franceză va trece dincolo de o abjectă mea culpa pe care am tot auzit-o. Va trebui să pună la dispoziția victimelor despăgubirile recomandate de comisia Sauvé, chiar dacă infracțiunile sunt prescrise.

Pe plan intern, Biserica trebuie să adopte reguli stricte pentru recrutarea personalului care lucrează cu copii sau se află în contact cu aceștia; preoții să urmeze cursuri de protecție a copiilor și orice act de pedofilie trebuie imediat raportat, indiferent dacă acest lucru este în conformitate cu dreptul canonic sau nu. ” (Sursa. Eurotopics)

În Polonia, cotidianul liberal Gazeta Wyborcza, preluat de Courrier International, privește cu admirație activitatea comisiei Sauvé dar constată că, ”în Polonia, pentru moment, nu putem decât să visăm la un raport după modelul francez.

O mișcare pozitivă, dar izolată, a fost crearea în aprilie a unei comisii independente pentru examinarea abuzurilor în rândul dominicanilor. După ani de zile în care a protejat o persoană acuzată de manipulare și viol, ordinul a decis în cele din urmă să-și curețe rândurile și i-a cerut lui Tomasz Terlikowski [un celebru jurnalist catolic] să formeze o echipă de specialiști însărcinați cu investigațiile.

Raportul său de aproape 300 de pagini descrie pe larg neglijența și abuzurile comise de-a lungul anilor. De asemenea, arată foarte bine că în Polonia, dacă vrem, suntem capabili să facem față unor astfel de situații. Problema este că episcopilor polonezi le lipsește voința de a face lumină asupra cazurilor de abuz. Desigur, din când în când, unul dintre ei ne spune cât de mult îi pasă Bisericii de victimele pedofiliei, dar aceste declarații nu sunt urmate de nicio acțiune”.

În timp ce în Italia, cotidianul catolic Avvenire, citat de Eurotopics, comentează:

Întrebarea nu este cum să ceri iertare, ci cum să ispășești.  Enormitatea cifrelor nu mărturisește o Biserică care a ieșit ocazional de pe calea cea bună, ci a unei Biserici care s-a aflat permanent pe o cale greșită. Credibilitatea procesului nostru de ispășire necesită o nouă abordare. Trebuie să respingem vocațiile false și să cerem de la candidați dovada probității”.

 
Revista presei internaționale din 7 octombrie 2021