Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


”Operațiunea Coridor”: România, Grecia și Croația acuzate de respingerea violentă a migranților

migranti_violenta.png

Un migrant își arată rănile, la granița dintre Croația și Bosnia Herțegovina, Sturlic, iunie 2021
Sursa imaginii: 
Lighthouse reports via Libération

O anchetă realizată de mai multe publicații europene denunță respingerea violentă a migranților de la frontierele europene. Printre statele acuzate:  Croația, Grecia, România. Practicile ilegale aparțin unor unități speciale de poliție, spun jurnaliștii.

„Armata umbrelor care alungă refugiații din UE”, titrează Der Spiegel. ”Misterioși oameni mascați lovesc refugiații la granițele Europei sau îi trag în mare. Lunile de investigație dezvăluie cine se află în spatele operațiunilor sub acoperire. Aceste operațiuni sunt efectuate de unități speciale din rândurile poliției”, scrie revista germană.

 "Problema ar trebui abordată în cadrul reuniunii miniștrilor de interne ai UE care va avea loc vineri la Luxemburg", spune Politico.

Videoclipurile publicate de Libération și mass-media partenere arată respingeri violente și ilegale ale migranților de către autoritățile române și croate.

Libération și partenerii săi au reușit să filmeze unsprezece scene de violență de-a lungul frontierei bosniaco-croate, majoritatea fiind comise de bărbați în uniformă.

Conform informațiilor, confirmate de mai mulți agenți locali, mascații din aceste videoclipuri sunt de fapt ofițeri de poliție croați de elită, membri ai forțelor de intervenție.

”Totul se potrivește: jachetele lor se potrivesc cu cele ale unităților de elită. La fel ca armele lor de serviciu, produse de HS Produkt, un fabricant local, furnizor oficial al forțelor de ordine croate.

Sub supravegherea Ministerului de Interne, acești agenți ar fi trimiși la frontieră în zilele în care fluxul de migranți este important.

Traseul bărbaților mascați se încheie în cele din urmă în vestul României.

Micul oraș Majdan, din nord-estul Serbiei vecine, a devenit, fără să vrea, noul punct fierbinte pentru rutele migratoare. De la asigurarea frontierei maghiare cu sârmă ghimpată grea, migranții își concentrează acum încercările pe partea română.

Jurnaliștii au reușit să filmeze trei respingeri ilegale. Aceste imagini din România confirmă numeroasele rapoarte publicate în ultimele luni de către ONG-uri.

 

 

Într-unul dintre videoclipuri, filmat cu o cameră de vânătoare atașată la un copac, un polițist urmărește migranții, cu bastonul în mână. Pe umăr, lipită de jacheta bleumarin, o insignă a Poliției române.

Nici guvernul grec, care a contestat acuzațiile anterioare de retrocedări, nici cel al Croației nu au răspuns la întrebările jurnaliștilor. Departe de a fi o derivă a câtorva agenți, evenimentele sunt parte dintr-o strategie bine stabilită din partea statelor ale căror forțe de poliție sunt sprijinite financiar de UE”, scrie Libération.

„Ordinele de respingere provin din Zagreb, potrivit a trei surse independente din rândul poliției croate”, scrie ziarul german TagesschauSub denumirea de „Operațiunea Coridor”, misiunea este de a coordona activitatea poliției de intervenție și a poliției speciale de frontieră. Sunt implicați agenți din toată Croația”, continuă publicația germană.

Iar France Info scrie că și în Marea Mediterană au loc scene similare: „Pe baza altor analize și mărturii video, ancheta susține că în Marea Egee, unitățile speciale ale gărzii de coastă grecești sunt responsabile pentru interceptarea solicitanților de azil și eliberarea lor pe plute de salvare portocalii”.

 
Revista presei internaționale din 8 octombrie 2021